Być może, dałoby się to zrobić na etapie wołania z raw-a.
Ja ograniczyłem się do dokładniejszego wyprostowania, "zniknięcia" liści z PG oraz zmiany kadru.
Wersja do druku
Cimci-rymci dał ja bym Ci ino system nimo hynci! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dokładnie!
---
edit:
Miał, dałem.
To jest tak: jest palec i jest dziura, grzebniesz palcem raz i wiesz zo znalazłeś, więc po groma
dalej grzebać skoro i tak frajdy nie ma?:roll:
Ej waszmościowie dzięki za wizytę. Katowanie tego zdjęcia dla mnie, ma sens, bo za wszelką cenę na jego przykładzie chcę to opanować. Ruzgi mnie nie zniechęcą:grin:, choć w następnych okolicznościach na pewno podobne zdjęcie zrobię inaczej.
Tym bardziej że okazji nie zabraknie. Dobra będę się męczył sam,żeby już Was nie bolało.
Macie tu prezent za odwiedziny u krzywofotka:grin:
1.Załącznik 131448
Autobus przed remizą. Długo się tam zbierałem, z racji niemocy zdrowotnej.
a tu mój efekt zabawy z kwiatkami.
2.Załącznik 131449
nastepne się tworzą.:grin: CDN
Nie ma sensu. Ucz się na czymś na czym warto, zrobiłeś fotę->coś spierniczyłeś->uczysz się jak naprawić.
a nie: zrobiłeś fotę->fota uwalona do granic wszechświata-> niema czego ratować-> tracisz czas bo niczego się nie nauczysz.
Wrzuciłeś dwa zdjęcia:
- krzywe, po tylu postach/tutkach z szacunku dla nas mogłeś to wyprostować.
- Zwalony balans bieli i nasycenie barw, to też umiesz. Czemu tego nie poprawisz tylko karmisz takim paździerzem jak byś wczoraj dostał aparat??
Jest w tym sens? No pomyśl.
Załącznik 131453Załącznik 131454
Nie przyłożyłem się, więc do ideału daleko, ale zajęło to ok 3min. czemu tego nie zrobiłeś? Zlewasz nas?:roll:
Chyba za mocno skrytykowałeś kolegę Bikera. Powiem, że ja w pierwszym na krzywizny nie zwróciłem uwagi. Nieco za czerwone tylko mi się zdaje.
Twoje poprawione chyba rzeczywiście na bardzo szybko bo chodnik, droga (pasy) zbyt prosta nie jest:wink: Kwiatek też w oryginale bardziej mi się widzi. Fakt może i za ciepło ale mogę sobie wyobrazić, że było o zachodzie słońca zrobione. Siakies przyjemniejsze w odbiorze jest, jak dla mnie:)
Saboorku daleki jestem od ripostowania, ale ja tą fotkę z remizą prostowałem i tu żadnego zlewania nie ma. A co do balansu bieli, to fota za wiele nie odbiega od orginalnych okoliczności w jakich została zrobiona. Ja nie korygowałem jej za dużo, balans własny ustawiłem na ok. 4500K i trochę poprawiłem w Gimpie. Nie wiem z czego wynikają te "odchyłki" w odbiorze zdjęcia, czy to z monitora czy z czegoś innego.
Co do kwiatka, to można go zrobić i na 100 sposobów, ja może jeszcze do tego dojdę.
A latarnia no cóż sam skrzywiłem to sam próbuję wyprostować. Na Grand prix to się nie nadaje, ale do edukacji, czemu nie. Szkoda mi poprostu tej fotki i chciałbym ją podratować, wyrzucić zawsze można.
Damy radę, co mnie nie zabije, to mnie wzmocni.
Załącznik 1314643. To macie tu następną wersje, sprzed chwili. też jest krzywa???????????
Jedyne co bym tu jeszcze poprawił, to obniżenie temp. barwowej, chyba jest ciut za czerwono. Zrobię jeszcze 2 wersję.
Janusz, przecież wiesz, że daleko mi do złośliwości. Chcesz robić fajne zdjęcia, więc idź w tę stronę, skup się na barwie światła, kadrze, grze cieni.
Pokaż niebieski kwiat i kolce tak, żeby odwłok urwało. Wśród xyliona twoich zdjęć widziałem naprawdę fajne.
Nie trać czasu, masz fajne zdjęcia - tymi się zajmij, te popraw. Warto poprawiać tylko te, z których będzie coś faajnego.
Powodzenia i wytrwałości Ci życzę.