Ale thriller zafundowałeś, lepszy od fotek kukurydzy :grin::grin:
pozdrawiam
Wersja do druku
Ale thriller zafundowałeś, lepszy od fotek kukurydzy :grin::grin:
pozdrawiam
A już myślałam, że w tej przesyłce były nasiona bardzo rzadkiej odmiany kukurydzy, którą teraz nam z dumą pokazujesz ;) :lol:
Dzięki za wizytę.
Jako że przez chwil kilka miałem w ręku Samsunga GX-10, popełniłem nim kilka fotek z moimi Takumarami.
462.
463.
464.
Jeżeli uda mi się skleić kilka sensownych słów, to planuję zrobić domowe porównanie E-30 z GX-10.
Sam GX-10 + Tak 135f2.5
Ładne portrety, zwłaszcza roześmiana pani.
Jaką puchą teraz robisz foty?
Świetne te ostatnie portrety. Ciekawe twarze, kolory - bardzo udana wrzutka.
Senks;-
Rafał - okazjonalnie tak jak w stopce, tu akurat Samsung GX-10, a zazwyczaj E-30
Kolorki w Samsungu GX-10 są inne, dla mnie takim dobitnym przykładem jest fotka 464. w Olku miałbym więcej nasyconych kolorów, blady żółty byłby raczej słonecznikowym, ot takie niuanse w opisie barw;-)
Jedno co mi się podoba w matrycy Samsunga to owe brązy. Zwróciłem na to uwagę w szeregu fotkach, choćby takich:
465.
466.
467.
Sam GX-10 + Tak 135f2.5
Świetne portrety, parka młodych wyluzowanych, roześmiana pastelowa pani która bije blaskiem, nostalgia pana. Jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności wychwytywania portretów i to jeszcze takim szkiełkiem. Historyjka z marionetką przyjemna.
Dzięki za odwiedziny;-)
Ten kto dawno (od wiosny) nie był na Moście Tumskim we Wrocławiu, może się bardzo zdziwić lawinowym wręcz przyrostem liczby mocowanych w różnych miejscach tego zabytkowego mostu, kłódkach. Kłódki to za mało powiedzianie. Często są to nanizane na łańcuchy zbiory wielu różnych kłódek, bo ktoś właśnie jechał do Wrocławia i...:roll: Kłódki, kłódeczki, do koloru do wyboru, jest wręcz konkurencja aby się jak najbardziej wyróżnić (dodatkowe malowanie kłódek, napisy itp.) ale także linki do roweru, też przecież kłódka, no nie? ;-) Inwencja idzie dalej, pojawiło się mocowanie konkurencyjne do kłódki a mianowicie- łańcuch od roweru mocowany do blachy z napisem. Często spotkać można kłódki z emblematami z całej Polski oraz zagranicy.
Oznaczanie kłódkami tego mostu ma także charakter składanego wota dziękczynnego (patrz trzecia fotka tryptyku)... .Wiem, że w Wilnie w moście łączącym się z częścią artystyczną tego miasta jest bardzo popularnym mocowanie kłódek, a zwyczaj przywędrował chyba z Italii.
Czyżby nowa, świecka tradycja?
468.
Fajna tradycja :D Fajny tryptyk kłódkowy.
Oj ciekawe, zresztą tryptykowa fotka fajnie to wszystko pokazuje
Ciekawi mnie czy kluczyki od nich spokojnie sobie spoczywają pięć metrów niżej w zupie, która pod mostem przepływa, bo żadnego rytuału kłódkowego jeszcze nie widziałem mimo że za każdym razem, jak tamtędy przechodzę, to owe kłódki się rozmnażają coraz szybciej. Tryptyk fajny a i nowa świecka tradycja też, ale do czasu kiedy ktoś "w mieście" zadecyduje że trzeba pchnąć sprzątacza z piłką do metalu na most.
Kłódki na razie nie dominują mostu i jest to już atrakcja turystyczna.
Polno- jesiennie już dookoła.
469.
470.
Pierwszy, bardzo mi się podoba :)
Noo... pierwszy miło działa na psychę swą słoneczną żółtością :D
A tak w ogóle... nie poznaję kolegi ;)
Pierszy poprawiający nastrój :) pozytywnie gdy tak pada za oknem :)
Bardzo ciekawy ten Twój wątek, bardzo... Jak tak sobie zaczęłam wypisywać zdjęcia, które mi się podobają, to... no nie ma mowy, nie wypiszę wszystkich, bo by mi chyba posta brakło ;p. Odniosę się do jednego z ostatnich zdjęć, 469. Jest takie... ciepłe :).
Poza tym, te streety masz fajne i reportaże też mi się bardzo podobały.
Będę śledzić wątek :).
Dzięki , że się Wam chciało;-)
Odnośnie foty 469 to tło wyszło przypadkiem, żle ustawiłem WB. Bo poprawne WB jest totalnie niebieskie i przytłacza tę żółć.
Ostatnio podaję fotki natury, kwiatki i bławatki. Aby zejść bardziej do realu , parę wyszperanych cyknięć
471.
472.
473.
474.
475.
Fajny set. Najbardziej podobają się 472 jak gość znad murku podpatruje wyrzucanie kubka oraz bardzo smutny i przygnębiający obraz na 475.
Gość zza murku fajny :) Babcia też tylko za jasne :(
Fotki dzieli jakiś czas i obróbka też się wyróżnia, eksperymentowałem z BW
Tacy czasmający obserwatorzy , szczególnie rano kiedy hal dworca głównego jest jeszcze pusty, potrafią utrudnić robienie fot sytuacyjnych. Wówczas człowiek jest jak na widelcu... ;-)
Ostatni wrzut świetny. Wracaj do streetowania, boś dobry w te klocki. :wink:
472 dla mnie rewelecajna fota
472 - rządzi :)
pzdr
Dzięki za odwiedziny. Zawsze mi miło.... .
Zgodnie z zasadą " body się zmieniają, a manuale są wieczne", nastał nowy czas dla moich M42. Dotychczasowy crop x2 został zastapiony przez x1.3. Jaki będzie tego efekt, zobaczymy.
Póki co wstawka z życia wzięta ;-)
476.
Fajnie !!! Ubawila mnie ta fotka, bo ostatnio czesto spotykalam w roznych ciekawych miejscach starsze panie pstrykajace z telefonu.
To chyba ostatni krzyk mody :lol::lol::wink:
One też mają konta na forum :) ?
Świetne to ostatnie - prawda czasu, prawda ekranu, prawda :D
476- świetny moment. Bardzo przyjemny kadr.
To już d3? Opowiedz o wrażeniach :) Dobrze pamiętam? Co Cię skłoniło do przesiadki?
Masz rację :)
Aż tak wysoko to nie mierzyłem nawet;-)
Chociaż pierwotnie brałem pod uwagę także nikony (D2x, D200, Fuji S3- 5). Pentaksy "przeobiłem" pod postacią Sansunga GX-10. Nie podoba mi sie u nich montaż i demontaż redukcji PK> M42. Chociaż zachętą jest zawsze najwieksza kompatybilność szkieł Asahi m42. Sporo jest użytkowników szkieł M42 wśród użytkowników Sony (forum KKM) jednak musiałbym mieć do wyboru takie czteroletnie A900 (ze względu na cenę) , a takich jeszcze nie ma;-) Pole zawęziło się do Canona, blisko byłem zakupu używki 5d, jednak pojawiające się tu i ówdzie info o braku kompatybilności części moich Takumarów z tym modelem (brak ostrzenia do nieskończoności, przy Tak 50 1.4 ocieranie o lustro?) skutecznie odsunęło mnie od tego. Ponoć z 5dII już takich zjawisk nie ma.
Stanęło zatem na zharowanym, ale sprawnym, oby na długo, Canonie 1D MarkII (APS-C, crop x1,3). Body (1D, 1Dmk2 i 1Dmk2N), ponoć- bo nie chciało mi sie sprawdzać, potwierdzają ostrość z M42 bez dandeliona. Ja jednak od razu kupiłem dandeliona i nie sprawdzałem tego. Cegła jak to cegła trochę waży bo i musi, zresztą to tak jakby mieć body razem z gripem. Pod manual system ustawia ogniskową 50mm i światło 2.
Wyświetlacz ma proporcje jakie lubię czyli 2cale i widać tylko histogram. Układ i intuicyjność menu jest daleko w polu za rówieśnikiem tego modelu jakim był Oly E-1 (też z 2004 r.). I bardziej przypomina zabawę z Commodore 64.
Poza kilkoma mankamentami puszka odwdzięcza się dobrą ergonomią, dobrym pomiarem światła, ISO od 50, użytecznym 1600 i max 3200. Brakuje mi autoISO na preselekcji przesłony. Niezła jest też szybkostrzelność, choć jej na razie nie wykorzystuję. Nowa matówka do szkieł manualnych (EC-A lub EC-B) chyba będzie niezbędna, bo na wszelkich imprezach trudno usłyszeć dzwięk złapania ostrości. No ale dosyć tego pisania. Niech puszka pokaże co potrafi, bo przecież to nią robiono takie dobre zdjęcia.
Fajny wybór, niezła puszka. Powinna Ci sie odwdzięczyć realizacją zamierzeń.
Dzięki!
Zapomniałem dodać, że chyba mali chłopcy lubieją duże zabawki a twierdzenie o tym, że to puszka robi zdjęcia, należało zakończyć emotikonem;-)
Po krótkim spacerze w Parku Szczytnickim. Zimny, szary poranek, leniwie unosząca się mgła. Aż nagle na krótko wyszło słońce.
477.
Bardzo fajne, żywe kolory :grin: Tak "robi" aparat czy coś pomagałeś :wink:
Ostatnie bardzo ładny i przyjemny widoczek :)
Pierwotne wrażenie tej fotki nie zachwyciło mnie, dałem o jedną działkę za dużo bo krzywa jasności nachodzi już na ściankę a powinna tylko lekko dotykać tej części na histogramie. Jednak po wyrównaiu poziomów (levels) ukazała mi sie inna bajka, trochę rozjaśniłem, zmniejszyłem i delikatnie wyostrzyłem.
Robione eksperymentalnie Fujinonem 28/3.5 z powłokami EBC. Myślę, że ich obecność na tym szkle wniosła co nieco. Dotychczas ważyłem lekce temat powłok antyrefleksyjnych, widzę że niepotrzebnie!
Fotka przed obróbką:
Faktycznie, histogram mocno przesunięty w kierunku świateł. Wydaje mi się jednak, że swoją obróbką "zgubiłeś" mgłę, za to b. ładnie wyszły promienie słońca przeświecające przez drzewa. Nie wiem, czy dałoby się pogodzić te dwie rzeczy? :roll: Próbowałeś B&W?
Gratuluje nowego sprzetu. To właśnie dzięki twojej przesiadce nabyłem 14-54 więc moja radość jest conajmniej x2 :) co do ostatniego zdjęcia to ja bym tylko kontrast podbił i nie dotykał nasycenia.