Ta żmija to już prawie podchodzi pod kategorię makro:-). Podziwiam zdolność kamuflowania się tego gada.
Wersja do druku
Ta żmija to już prawie podchodzi pod kategorię makro:-). Podziwiam zdolność kamuflowania się tego gada.
Lew piękny i dostojny, jak na króla zwierząt przystało, pogłaskać by się chciało :grin: Żmija też super!!!
Żmija niby złośliwa a jednak zyskała uznanie :wink:
320. Kilkukrotnie już publikowałem zdjęcia z doliny Deadvlei. Niby te same uschnięte drzewa, otoczone tymi samymi pomarańczowymi wydmami powinny tworzyć te same widoki. Jednak za sprawą słońca, które inaczej oświetla dolinę z każdą godziną, widoki zmieniają się niczym w kalejdoskopie. Jeszcze Was kilka razy będę męczył tymi widokami, nawet jeżeli nie będziecie chcieli ;)
Załącznik 237682
321. Ten uroczo wyglądający psiak nie jest psem a hieną brunatną. To mniejsza kuzynka popularnej hieny cętkowanej. Jest również mniej agresywna co łącznie powoduje, że musi zajmować mniej gościnne tereny, którymi większa kuzynka nie jest zainteresowana.
Makgadikgadi Pans, Botswana
Załącznik 237684
a skąd czerpiesz wiedzę na temat tych zwierzaków ?
na foto wyprawach o tym mówią czy doczytujesz przed/po ? czy po prostu to wiesz :mrgreen:
ciekawi mnie to :)
zdjęcia oczywiście w punkt - choc jesli chodzi o drzewa to tak jak pisałam wolę szerszą perspektywę z tego miejsca :)
Wszystko łącznie. Przewodnicy mają masę ciekawostek, o których nie można przeczytać, a które wynikają z wieloletniej obserwacji lokalnej przyrody. Posiłkuję się też często wiedzą dostępną w Internecie.
322. Pelikan różowy (Pelecanus onocrotalus) w okresie lęgowym z mało kolorowego ptaka staje się zdecydowanie bardziej atrakcyjny. Pióra nabierają różowego odcienia a skóra wokół oczu z bladoróżowej staje się intensywnie pomarańczowa co malowniczo komponuje się z jaskrawo żółtą torbą. Uroku dodają mu dłuższe piórka na głowie, które tworzą zawadiacką fryzurę.
Załącznik 237712
Gratuluję pięknych zdjęć, rozległej wiedzy z życia zwierząt, widać pasję w tym co robisz, jeszcze raz gratki Lilen :)
322 - nie da się ukryć, że świetny portret!
Miło czytać, dziękuję.
323. Do obowiązków samca lwa m.in. należy obrona terytorium zajmowanego przez stado przed innymi samcami. Regularnie przemierza swój rewir, zaznaczając swoją obecność moczem i głośnym rykiem. Jest przy tym oportunistą więc porusza się wydeptanymi ścieżkami lub samochodowymi koleinami.
Delta Okawango, Botswana
Załącznik 237808
324. Kotik afrykański (Arctocephalus pusillus) żyjący wzdłuż południowych wybrzeży Afryki niejednokrotnie jest traktowany jako atrakcja turystyczna. Osobnik ze zdjęcia wyskakuje spomiędzy fal próbując złapać martwe ryby rzucane mu z łodzi ku uciesze turystów. Uwagę przyciąga również rana wokół szyi, która powstała prawdopodobnie wskutek zaplątania się kotika w śmieci pływające w morzu.
Walvis Bay, Namibia
Załącznik 237845
325. Żyrafa, pomimo tego, że jej naturalnym środowiskiem jest sawanna nie je traw a liście z drzew do czego jest doskonale przystosowana. Jest najwyższym zwierzęciem na ziemi (ponad 5m wzrostu) co samo w sobie jest już dużym ułatwieniem przy takim menu, ale ma też giętki, półmetrowy język, którym zręcznie zrywa liście np. z kolczastej akacji.
Załącznik 237986
piękne trio
lew - cudny majestatyczny - i nie ma tych zieleni które występowały wcześniej - bardzo mi się podoba
to stworzenie z324 długo mnie zastanawiało - celowo nie czytałam na IG opisu by pokombinowac co tam sie wyprawia
tu juz przeczytałam i opis odpowiedzial na wszystkie moje pytania
mega dynamiczne - fajne
3 żyrafy - bardzo przyjemne :) cudnie te trawy grają
Bardzo ładny kadr i piękna kolorystyka.
Ulo, Mirku - dziękuję za waszą obecność
326. W Namibii znajduje się wyjątkowy Park Narodowy o nazwie Etosha. Jego wyjątkowość to m.in. wielkie solnisko (zajmujące około 25% parku), z którego biały pył pokrywa niemal całą okolicę. To bardzo suche miejsce, w którym zwierzęta tłumnie zbierają się przy nielicznych wodopojach. Przez większość czasu, poszczególne stada cierpliwie czekają na swoją kolej, aby zaspokoić pragnienie. Czasami jednak dochodzi do spięć, tak jak w przypadku widocznych na zdjęciu zebr. Na zdjęciu, oprócz wspomnianych zebr, z przodu widoczne są skoczniki antylopie a w tyle można zauważyć stado oryksów.
Załącznik 238020
no dzieje się - dynamiczne ujęcia - to lubie - powiększalam żeby jak najwięcej z tej foty wyciągnąć
tu dwa łby, tu sam zadek z nogami w powietrzu ;)
i nieskończona ilość kończyn ;)
fajna sceneria
Dzięki za wnikliwą obserwację zdjęcia :D
327. Samce lwów tworzą sprzymierzoną grupę, która ma na celu przejęcie stada samic i terytorium innych samców. Widoczne na zdjęciu lwy to bracia, wchodzący w skład grupy składającej się z 4 samców, która kontrolowała znaczne terytorium Parku Narodowego Hwange w Zimbabwe. Schowane za leżącymi kłodami bacznie obserwowały zbliżające się liczne stado bawołów.
Załącznik 238041
Jeden braci lwów spogląda na mnie, a nie na stado bawołów :wink: Fajne zdjęcia.
Tak właściwie to na mnie, być może pomyliły mnie z bawołem? :wink:
Dziękuję za odwiedziny.
328. Młode potomstwo, nie ważne czy dużych, czy małych zwierząt, uwielbia zabawę. Wykorzystują ku temu każdą możliwą chwilę i okazję. Zabawa może polegać na zaczepianiu rodzeństwa, pogoni za innym zwierzęciem lub taplaniu się wodzie czy błocie. Tak jak ten młodziutki słoń z Parku Narodowego Hwange w Zimbabwe, który z impetem wpadł w płytką sadzawkę rozpryskując wokół fontannę wody.
Załącznik 238059
329. Gekon Palmato to niewielki gekon występujący endemicznie na terenie pustyni Namib. Prowadzi nocny tryb życia, dzień przeważnie spędzając zakopany głęboko w piasku. Wykopywanie nor i poruszanie się po sypkim podłożu ułatwiają mu stopy z błoną pomiędzy palcami, przypominające płetwy.
Załącznik 238132
Uśmiechnięty jaszczur :grin:
Fajny kadr i wspaniała kolorystyka.
330. Surykatki nie lubią nudy. Po przespanej nocy i porannym ładowaniu "akumulatorów" ciepłem słonecznym, mają nadmiar energii, którą próbują wyładować na różne sposoby. Jeżeli akurat nie szukają pożywania lub ewentualnie nie kopią kolejnej nory to zaczepiają innych członków stada i walczą ze sobą, chyba tylko po to, żeby nie siedzieć bezczynnie.
Załącznik 238153
Wyglądają na słodkie niewiniątka, ale pazurki już do tego niewinnego wyglądu nie pasują:-)
Nie tylko pazurki, ząbki również nie mają jak niewiniątka ;). Dziękuję za komentarz.
331. Lwy jak większość kotów to leniwe zwierzęta. Większość dnia przesypiają, aktywne stając się dopiero po zmierzchu, kiedy temperatura znacznie spada. Przeważnie pierwszą rzeczą, którą wtedy robią, po upalnym dniu, to gaszenie pragnienia w najbliższej sadzawce.
Park Narodowy Hwange, Zimbabwe
Załącznik 238226
łoooopaaanieee zacne zdjęcie!
łoooopani, dziękuję! :wink:
332. Ciosy słonia (niewłaściwe nazywane kłami) są piękną ozdobą tych największych ssaków lądowych, ale są też ich przekleństwem. Wartość rynku kości słoniowej ocenia się na ok. 10 mld dolarów rocznie. To ogromna kwota nie dziwi więc, że kusi kłusowników, którzy w ten sposób próbują zarobić na utrzymanie swoich rodzin. Kłusownictwo obok kurczących się siedlisk to główna przyczyna systematycznego zmniejszania się populacji tych niesamowitych zwierząt.
Park Narodowy Hwange, Zimbabwe
Załącznik 238281
333. Sóweczka plamobrzucha (Glaucidium capense) to dość popularna afrykańska sowa jednak ze względu na niewielki rozmiar oraz to, że jest aktywna wczesnym rankiem i o zmierzchu powoduje, że trudno ją zaobserwować. W Botswanie udało się ją złapać podczas porannego polowania, siedzącą na uschniętym drzewie w otwartym terenie.
Załącznik 238300
Słonie są genialne!!
Miło, dziękuję...
334. Na pierwszy rzut oka wydawać się może, że wszystkie zebry są identyczne. Tak jednak nie jest, bo każda ma swój indywidualny układ pasków, po którym może być rozpoznawana w stadzie. Takie linie papilarne tylko w większej skali...
Załącznik 238468
Świetnie się ustawiły:-)
334. Super, pełna współpraca - gratuluję :-)
Dziękuje Wam za odwiedziny i komentarze!
335. Tereny Makgadigadi, otoczone pustynią Kalaharii to jedno z największych solnisk na świecie. Nie ma tam wody, panują wysokie temperatury i wydawać by się mogło, że w takim środowisku mogą przetrwać tylko wyspecjalizowane zwierzęta. To jednak błędne założenie, bo można na tym terenie spotkać chociażby antylopy Gnu, tak jak to widać na załączonym zdjęciu :)
Załącznik 238510
Sądząc po kolorze to w soli a nie piasku:-) A że zdjęcie super to masz rację.
Ani nie zakopany, ani nie w piasku... ;)
...tak to sól. Niska perspektywa bo leżałem na niej plackiem i smażyłem się w upalnym słońcu niczym naleśnik...
Dziękuję za dobre słowo :)
336. Lwica pomimo tego, że jest mniejsza od samca (160 kg vs 250 kg) to jednak na jej barkach spoczywa wyżywienie stada. To głównie one polują i są w tym bardzo skuteczne. Żadne afrykańskie zwierzę nie chce wpaść w oko tej umalowanej damy.
Delta Okawango, Botswana
Załącznik 238545
Ale ładny kolor szminki :mrgreen:
I wykrzywiona prawie jak nasz premier:-) Świetne zdjęcie.
lwica - rewelacyjna
moment miażdży :mrgreen:
edit - w porównaniu z lwem z kilku kadrów wyżej pijącym wodę (trochę wystrachanym ze go przyłapaleś) wychodzi jeszcze lepiej
siła bab :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A kto Ci zabrania umalować się jak ona? :wink:
No cóż... co kobieta to kobieta - nie odważę się z tym dyskutować :lol:
Dziękuje za opinie!
337. Kob moczarowy to stosunkowo nieczęsto spotykana afrykańska antylopa jednak licznie występując na terenach Delty Okawango. To nie zaskakuje, bo jest świetnie przystosowana do tego podmokłego środowiska. Ma dłuższe i masywnie zbudowane tylne kończyny, dzięki czemu może wykonywać potężne skoki przez wodę oraz szeroko rozstawione kopyta, dzięki którym nie zapada się w bagniste podłoże. To łącznie sprawia, że w przypadku ataku drapieżnika potrafi szybko i skutecznie uciec w głąb zalanych terenów.
Załącznik 238604