-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Szkoda, że bez exifa. Jak był ustawiony balans? :roll:
Exif przecie jest, ale....Ach to nie temat na madrosci:-P.
Helmut.Zobacz czy wyczytasz exif z fotki w poscie 1109.Tam jest bardziej dostepny.
-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Helmut.Zobacz czy wyczytasz exif z fotki w poscie 1109.Tam jest bardziej dostepny.
Faktycznie, tam jest :)
Z tego co pamiętam z okresu słusznie minionego (kiedy w kwiaciarniach były tylko goździki), były one takie ... bladoróżowe. Ten jest zbyt intensywny.
Nie mogę z tym sobie poradzić :|
-
BW - naturalne białe, jarzeniowe
-
Witam
Zobacz to:
Link: https://copy.com/mKRVKWFj1tLD
Pozdrawiam
-
:D Muszę nauczyć się obróbki... teraz bawię się gimp'em. Jednak muszę przyznać ze brakuje mi wiedzy w tym kierunku a i cierpliwości brak... :D Samouczki w internecie są napisane w dziwny sposób który mnie drażni. Będę musiała przez to przebrnąć.
---------- Post dodany o 10:32 ---------- Poprzedni post był o 10:29 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kolory selektywne i zabawa w nasycenie i domieszke innych barw.Oczywiscie bylo kilka warstw,mask i grup,zadna tajemnica.
jw. niby wszystko rozumiem... ale nadal nie potrafię pracować na warstwach...:( No może troszeczkę...
-
1 załącznik(ów)
Czy w konkursie 'Jak wyglądał kwiat Be_Beaty" są nagrody? :) Wg. mnie ten krzaczorek był taki:
Załącznik 113064
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salvadhor
Czy w konkursie 'Jak wyglądał kwiat Be_Beaty" są nagrody? :) Wg. mnie ten krzaczorek był taki:
Załącznik 113064
Zapomnij. Tylko uśmiech wirtualny :wink:
===edit===
@ Beata - przestaw aparat aby robił w RAW-ach i jpg-ach. Czasem RAW tynfa wart.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Zapomnij. Tylko uśmiech wirtualny :wink:
===edit===
@ Beata - przestaw aparat aby robił w RAW-ach i jpg-ach. Czasem RAW tynfa wart.
OK... zrobię to tylko że jutro... bo zaraz zmykam do pracy... i pewnie będę musiała zajrzeć do instrukcji...
---------- Post dodany o 12:12 ---------- Poprzedni post był o 12:07 ----------
jeśli chodzi o kolorystykę najbardziej zbliżoną do rzeczywistości to... Darekw1967 - gratuluję :)
-
Zrobione:D Obyło się nawet bez instrukcji:)
-
2 załącznik(ów)
A ja tam za wiele nie pozmieniałem w sumie ;-)
Wersja "przed" i wersja "po":
Załącznik 113136 Załącznik 113137
T.
-
1 załącznik(ów)
:) Witam serdecznie, pierwszego dnia WIOSNY :) Wyskoczyłam dzisiaj z domu na chwilę zrobić zdjęcia do ditl jedno już wisi w galerii.
a tu jeszcze jedno:)
115
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1395415948
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
i nikt mi nawet nie napisze ze: ostrość... kompozycja... BW... perspektywa... :cry:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
i nikt mi nawet nie napisze ze: ostrość... kompozycja... BW... perspektywa... :cry:
No Beatko, to pierwsze wiosenne zauroczenie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Skoro się domagasz ...:twisted:
Wybrałaś niewłaściwe parametry do tego typu zdjęć. Białe (bardzo jasne) kwiatki w pełnym słońcu, jest w ogóle trudno dobrze sfotografować- łatwo o przepały. Powinnaś raczej ustawić pomiar punktowy na kwiatek, może jeszcze (na wszelki wypadek) korekcja -0,3EV.
Kadry też nie najlepsze- małe kwiatki giną w kadrze a wielki pień czy plątanina gałęzi nie ułatwia oglądania.
-
:) dziękuje i w najbliższym czasie pójdę jeszcze raz i postaram się naprawić błędy... Niestety moje wyobrażenie przerosło umiejętności i możliwości sprzętowe... Wymyśliłam sobie zdjęcia gdzie mały kwiatek będzie zajmować 2/3 kadru reszta to miało być rozmyte tło ale na tyle by było widać że ten niewielki element jest częścią wielkiej całości...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Wymyśliłam sobie zdjęcia gdzie mały kwiatek będzie zajmować 2/3 kadru reszta to miało być rozmyte tło ale na tyle by było widać że ten niewielki element jest częścią wielkiej całości...:)
Dla uzyskania efektu rozmycia tła potrzebna jest odpowiednia głębia ostrości. Im mniejsza (mniejsze F), tym bardziej rozmyte tło. Aby świadomie dobierać GO, nie możesz się "spuszczać" na automat (tryb P). Powinnaś wybrać tryb A (priorytet przysłony), obiektyw będzie robił zdjęcia z przysłoną którą Ty wybrałaś tak długo, dopóki nie nastawisz innej.
-
Zdaję sobie z tego sprawę... mówiąc o ograniczeniach miałam na myśli to że nie mogłam bardziej zbliżyć się do kwiatka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
:)Wymyśliłam sobie zdjęcia gdzie mały kwiatek będzie zajmować 2/3 kadru reszta to miało być rozmyte tło ale na tyle by było widać że ten niewielki element jest częścią wielkiej całości...:)
Tez se nieraz tak wymyslam,a pozniej widze,ze ten kwiatek jest czescia calego saduZałącznik 113246
-
-
Co powiecie na takie połączenie...
E-PL5 zestaw FlashAir 1442 z Zuiko 60mm f/2,8
Są to dla mnie dość duże pieniądze i nie chciałabym się rozczarować. Jakieś opinie?
-
A to FlashAir Ci potrzebne? Bo chyba jest zestaw bez i jest tańszy.
-
no właśnie nie sądzę... :) a o którym zestawie myślisz...? Bo mi się wydaje że ten jest najtańszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Dla uzyskania efektu rozmycia tła potrzebna jest odpowiednia głębia ostrości. Im mniejsza (mniejsze F), tym bardziej rozmyte tło. Aby świadomie dobierać GO, nie możesz się "spuszczać" na automat (tryb P). Powinnaś wybrać tryb A (priorytet przysłony), obiektyw będzie robił zdjęcia z przysłoną którą Ty wybrałaś tak długo, dopóki nie nastawisz innej.
Nie do końca można się zgodzić bo tryb P też pozwala na korygowanie wartości przysłony (Ps).
Beata - rób poprostu zdjęcia w drugą stronę - w stronę ziemi a nie w stronę nieba i zieleń będzie lepszym tłem dla kwiatka jak i łatwiej wydobędziesz rozmycie tła na najmniejszej przysłonie.
Co do Twojego zamiaru zakupowego, to EPL5 jest super, ale ja go szybko zamieniłem na OMD. Obecnie robię zdjęcia E-m10 ale miałem też E-m5 i polecam tego pierwszego - tak z mojego odczucia lepiej "leży" :)
Za cenę zestawu flashair EPL5 dostaniesz body OMD Em10 - do tego macro 60mm i kwiatki będą pięknie obfotografowywane :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Co powiecie na takie połączenie...
E-PL5 zestaw FlashAir 1442 z Zuiko 60mm f/2,8
Są to dla mnie dość duże pieniądze i nie chciałabym się rozczarować. Jakieś opinie?
Trochę na przekór.... ale przy obecnych cenach to bym się zastanowiła czy na pewno chcę EPL5 - bo dokładając naprawdę niewiele można kupić EM10 z tym samym szkiełkiem.
No chyba, że masz jakiś powód specjalny, by chcieć EPL5, a ja o tym nic nie wiem;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Nie do końca można się zgodzić bo tryb P też pozwala na korygowanie wartości przysłony (Ps).
Beata - rób poprostu zdjęcia w drugą stronę - w stronę ziemi a nie w stronę nieba i zieleń będzie lepszym tłem dla kwiatka jak i łatwiej wydobędziesz rozmycie tła na najmniejszej przysłonie.
Co do Twojego zamiaru zakupowego, to EPL5 jest super, ale ja go szybko zamieniłem na OMD. Obecnie robię zdjęcia E-m10 ale miałem też E-m5 i polecam tego pierwszego - tak z mojego odczucia lepiej "leży" :)
Za cenę zestawu flashair EPL5 dostaniesz body OMD Em10 - do tego macro 60mm i kwiatki będą pięknie obfotografowywane :)
Fakt przeanalizowałam i spokojnie mogę sobie pozwolić na małe szaleństwo :) Zwłaszcza, biorąc pod uwagę rabat 30% z którego chciałabym skorzystać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Fakt przeanalizowałam i spokojnie mogę sobie pozwolić na małe szaleństwo :) Zwłaszcza, biorąc pod uwagę rabat 30% z którego chciałabym skorzystać.
A póki nie kupisz, to poluj na magnolie. Powinny już kwitnąć i nie wymagają sprzętu makro ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
A póki nie kupisz, to poluj na magnolie. Powinny już kwitnąć i nie wymagają sprzętu makro ;)
ech... uprzedzasz moje zamiary:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Oj kwitną, kwitną i to w ogromnych ilościach :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
no właśnie nie sądzę... :) a o którym zestawie myślisz...? Bo mi się wydaje że ten jest najtańszy.
Faktycznie, teraz na stronie sklepu nie ma zestawu bez tej karty, wiem, że w ostatnim cenniku OJ można było go znaleźć. Ale może faktycznie się zastanów nad E-M10...
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
Powiedz mi jak ustawiasz balans. Z EXIF-u wynika, że ustawiasz na "Białe dzienne światło fluorescencyjne". Robisz przy świetle dziennym czy przy fluorescencyjnym o barwie "białe dzienne".
Jakiś dziwne te kolory, jakby kwiaty były w cieniu. :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Powiedz mi jak ustawiasz balans. Z EXIF-u wynika, że ustawiasz na "Białe dzienne światło fluorescencyjne". Robisz przy świetle dziennym czy przy fluorescencyjnym o barwie "białe dzienne".
Jakiś dziwne te kolory, jakby kwiaty były w cieniu. :roll:
Robiłam te zdjęcia w pochmurny dzień i stąd takie wrażenie. Kiedy zrobiłam podobne w pełnym słońcu to kontrast był zbyt duży i pojawiały się białe plamy. BW - ustawione miałam na Naturalne białe , jarzeniowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Robiłam te zdjęcia w pochmurny dzień i stąd takie wrażenie. Kiedy zrobiłam podobne w pełnym słońcu to kontrast był zbyt duży i pojawiały się białe plamy. BW - ustawione miałam na Naturalne białe , jarzeniowe.
Dalej nie rozumiem, robiłaś na dworze a ustawione miałaś na Jarzeniowe? Nie na Dzienne?
Jeżeli robisz w pełnym słońcu, przestaw pomiar światła na Punktowy i mierz w najjaśniejszych punktach. Zawsze można wprowadzić korektę EV na minus.
-
eeee... no tak
:)
---------- Post dodany o 12:24 ---------- Poprzedni post był o 11:23 ----------
Ważne!!! Bo zaczęłam mieć wątpliwości... czy Obiektyw makro M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm jest kompatybilny z EM 10 ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Ważne!!! Bo zaczęłam mieć wątpliwości... czy Obiektyw makro M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm jest kompatybilny z EM 10 ???
No raczej tak. Skąd te wątpliwości???
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
czy Obiektyw makro M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm jest kompatybilny z EM 10 ???
Jest .
-
uuuuuuf! :) Zaczęłam czytać wątek em-10 dla początkujących i tam ktoś coś wspomniał... i ogarnęła mnie panika... :)
Dzięki!
Bo już czekam na przesyłkę :)
pewnie jakieś 3 tyg. Niestety ale 2 tyg czekania na uzupełnienie stanów magazynowych.