Dzięki za komentarz - i jedziemy dalej.
Maleńka muszka (niewiele większa od popularnej muszki owocowej):
444.
- młody odorek zieleniak:
445.
- i kolejna drapieżna zażartka:
446.
Wersja do druku
Dzięki za komentarz - i jedziemy dalej.
Maleńka muszka (niewiele większa od popularnej muszki owocowej):
444.
- młody odorek zieleniak:
445.
- i kolejna drapieżna zażartka:
446.
Po tych fotach zatęskniłem za oblechami :roll:
Ja już dawno umieram z tęsknoty za porannymi wypadami:wink:
Mi też polowań na owady i pajaki z aparatem brakuje. Aczkolwiek ja zwykle wychodziłem zdecydowanie później niż Wy;-)
Ja czekam na nieco mniejszy mroz i jakby popadal snieg to juz wogole ruszam na scinki, moze cos ciekawego ustrzele :)
pozdro
Tak, ja ide na wyreby, tam pelno jest scinek i grzebie w tym. Oczywiscie nie jak pracuja chlopaki, chociaz i tak i tak zawsze jade pogadac, ze sie bede krecil tak by nie mysleli ze kradne czy cos w ten desen.
No i szukam tez owadow typowych dla zim, a jest u nas troche ich :)
pozdro
Czasem sobie też jaja robię - niestety nie zawsze wiem, czyje:
447.
A potem ze złożonych na liściu jaj (akurat nie z tych z poprzedniego zdjęcia) wykluwa się wataha i zaczyna obżarstwo:
448.
Co kiedyś wyrośnie z tych gąsieniczek - nie wiem. Być może taki biały duch?
449.
A dla uzupełnienia wstawki dynamiczny portret kosarza-inwalidy:
450.
Oglądam na bieżąco foty kolegi, kolejna fajna wrzuta na tapecie :)
Ale jaja! :), fajne potwory się wykluły :lol:
447 - 1 myśl Śnieguliszka
świetne foty, od jaj po kosarza :)
Dzięki za miłe słowa!
Dziś - ten sam kwietnik aż w czterech kadrach. Dwa pierwsze różnią się w zasadzie tylko tłem i światłem - ciekaw jestem, który się Wam bardziej spodoba (gdy kiedyś prezentowałem te kadry na Makropasji - zdania były podzielone):
451.
452.
453.
454.
mi bardziej pasują kadry z ciemniejszym tłem :)
Dzięki za opinię - i trzy kadry pluskwiaków:
- młody przedstawiciel rodziny tarczówkowatych na liściu pigwy:
455.
- również jeszcze młody odorek zieleniak:
456.
- i maleńki (ale już dorosły) pzredstawiciel pluskwiaków równoskrzydłych (pienik?) na liściu dzikiej róży:
457.
Kwadratnikowaty i zażartka - świetne.
Pozdrawiam.
No to jak robimy sobie jaja to coś dodam :-)
458 Dzidziusie
wyląg gąsienic czerwończyka płomieńca na szczawiu, te "górki" wokół to pojedyncze komórki skórki liścia
459
wyląg gąsienic osadnika egerii. Druga jak się przyjrzeć, też nadgryza skorupę
460
Czasem zdarza się jajko z niespodzianką :-)
Jajo modraszka alkona, z którego usiłuje wygryźć się pasożytniczy kruszynek. To jest ciekawostka przyrodnicza, bo alkon wyróżnia się wyjątkowo grubą skorupką jajek, interpretowaną właśnie jako zabezpieczenie przed pasożytami, gdyż jaja są bardzo widoczne na pakach goryczek. Nawet gąsienica alkona wylęga się nietypowo dla modraszków, bo "od spodu" tzn wygryza sie niewidoczna dolną, cieńszą stroną wchodząc od razu do rośliny. A jak widać ten kruszynek jakoś daje radę.....
Jakość może nieco słabsza, ale pamiętajmy, że jaja modraszków mają ok 1 mm i to nie są stacki, a z dyfrakcją i GO w takich skalach trudno sie walczy......
Piękne kadry. Największe wrażenie wywarły na mnie 451 i 454 .Cytat:
Zamieszczone przez wyszomir
W tym wypadku jaśniejsze tło wyraźnie zwiększa wyrazistość i przejrzystość obrazu. Gratuluję.
Pozdrawiam
Piękne jaja sobie zrobiłeś. Przede wszystkim - gratuluję uchwycenia ciekawych scen wykluwania się. I te uchwycone momenty bardzo podnoszą wartość zdjęć powodując, że drobne niedociągnięcia techniczne przestają być istotne. Reasumując - świetne zdjęcia. Robione w naturalnym środowisku, czy w domowej hodowli?
A u mnie - w kolejnym odcinku - maleńki, pospolity chrząszcz z rodziny ryjkowcowatych - opuchlak:
458.
- portret gąsieniczki która kojarzyła mi się z Wikingiem w hełmie ozdobionym rogami:
459.
- i kolejny pluskwiak - knieżyca brzozówka - gatunek o tyle ciekawy, że samica 'wysiaduje' złożone jaja nawet przez kilkanaście dni a i później przez pewien czas opiekuje sie swoim potomstwem:
460.
Wszystkie jaja super jak i to co się z nich wykluło :)
Doskonale foty.
miło że się podobają....
No trafienie na taką scenkę w naturze jest niezwykle rzadkie. Kruszynek jest z natury, zauważyłem jedno z jaj na pąkach goryczek z wygryzieniem, wydawało mi się że to gąsienica będzie wychodzić a tu -jajo z niespodzianką. Myślę że sprzyjało mi to, że z uwagi na grubość skorupy wygryzanie trwało to bardzo długo i dlatego go "przyłapałem". Natomiast Czerwończyk i osadnik to jaja złożone przez obserwowane przeze mnie samice, "dojrzewane" i fotografowane w domu.
Na składanie jaj mam dosyć wyrobione oko, bo samica zachowuje się wtedy specyficznie - obszukuje rośliny, maca je czułkami, odwłokiem itp.....
o tu właśnie taka seryjka, z której jestem bardzo zadowolony, bo motyl "banalny" ale scenka już nie....
461. Pawik latał nisko nad pokrzywami często przysiadając- okazało się ze to samica. Wreszcie wybrała miejsce:
462. Jak widać na poprzednim zdjęciu, miejsce wśród pokrzyw nie należało do łatwo osiągalnych dla fotografa. Zbliżałem sie ostrożnie, wyłamując kolejne pokrzywy i robiąc zdjęcia w coraz większym zbliżeniu, aż dotarłem do optymalnego:
463. Pawik składa ponad 100 jajek w złożu, ta Motylica była tak zajęta, ze przestała zwracać na mnie uwagę, dzięki czemu zrobiłem zbliżenie:
Najlepsze , że było jeszcze w tej sprawie "drugie dno"
Kiedy wreszcie po jakichś 30 min Pawica odleciała i zacząłem fotografować same jaja, okazało się, ze ktoś nimi się bardzo zainteresował. Samica kruszynka składała swoje jaja do jaj motyla. Ciekawy jestem, czy odnalazła je przypadkiem (tzn po zapachu) czy w ogóle przybyła uczepiona na odwłoku samicy, bo podobno obserwowano takie przypadki
464.
Świetna seria o bardzo dużych walorach poznawczych. Pozostaje podziekować i czekać na następne!
464. toż to agrest a nie jaja. :roll:
Zdjęcia świetne, robale ohydne. :mrgreen:
459 misię :)
Pozdrawiam.
Po kilkudniowej przerwie jedziemy dalej. Na poczatek - jedna z najmniejszych naszych biedronek - mączniakówka, zwana też dwudziestokropką (3 do 4mm długości). Taka mała, a już patriotka - na boku kontur Polski sobie umieściła:-) Tylko... dlaczego maluje nasz kraj w takich czarnych barwach?
465.
- kolejne dwa kadry zażartki drzewnej:
466.
467.
- i na zakończenie dzisiejszej wstawki - wtyk straszyk:
468.
Chciałem coś napisać na temat tego czarnego pijaru, ale admini pewnie by mnie przechrzcili za politykę :mrgreen:
Kurcze, nadal muszę rozdać, a się należy... co za system :roll:
... zażartka i wtyk - świetne fotki.
Pozdrawiam.
447 Jaja wyszły jak perły:wink:
Dzięki za opinie!
A w dzisiejszym odcinku przyczajony na liściu kwietnik:
469.
- i dwa kadry gąsienic:
470.
471.
Jak zawsze zdjęcia ekstra, ale oblechy bleeeee. :roll::mrgreen:
Potworki na zielonym tle piekne.
Super zapozowały :)
Dzięki za komentarze!
Dziś - wrzeciążka - biedronka nieco większa od prezentowanej niedawno patriotki, ale nadal mniejsza od pospolitej siedmiokropki:
472.
- i trzy kadry z ataku pająka na mszycę:
473.
474.
475.
W dzisiejszym odcinku - dwa kadry pluskwiaka:
476.
477.
- i demoniczne spojrzenie bokochoda:
478.
lubię takie śliczne mordki jak ta ostatnia :grin: