ma, jak to u perkozów
Wersja do druku
ma, jak to u perkozów
Z tego co wiem, to @abir robił te ptaki, i oczy były identyczne.
Załącznik 244266 Załącznik 244267
Dzięki @wyszomirze :). Takie zdjęcia zwierząt lubię najbardziej. Swobodnie zachowujące się w swoim naturalnym środowisku. Takie zdjęcia często są gorsze technicznie, ale cieszą bardzo.
No nie wiem jak mogłeś mnie podejrzewać o taki nietakt. Jak widzisz na zdjęciach naszego kolegi @abira oczy są czerwone. Porównując jego zdjęcia z moimi, widać że zachowałem sporą powściągliwość jeśli chodzi o kolory.
Czyżby wujka googla Ci odłączyli, że nie mogłeś sprawdzić jak wygląda perkoz i jakie ma oczka w z soboty na niedzielę. :mrgreen:
U nas tak, ale czy tak jest wszędzie to nie wiem. :)
Dzięki Ci wielkie @Bodzip. Uratowałeś honor mój i cześć. :)
A skoro poprzednie tak bardzo się nie podobały. To mam jeszcze parę wiatrakowych zdjątek.
Trochę innych, bo spać nie chciało mi się....:)
1054
Załącznik 244275
1055
Załącznik 244271
1056
Załącznik 244274
.
z perkozami spędziłem prawie miesiąc, dzień w dzień. naraziłem na szwank nawet mój mir domowy. potwierdzam, mają bardzo przyciągające czerwone oczy. jak jeszcze zajrzy w te oczy więcej światła to wyglądają prześlicznie, może i groźnie. przyznam, że mogą wydać się nienaturalne. @paparapa gratuluję udanej serii w świetnym momencie opuszczenia gniazda przez rodzinkę perkozów
Kogo to "przywiało" do nas? :)
Gdzież to się teraz "obracasz" skoro nie ma Cię tutaj? Brakuje tu Twoich zdjęć.... Wrzuciłbyś tu coś od czasu do czasu.
Dzięki @abir za pochwałę. :) Udało się "pstryknąć" parę fajnych fotek i tyle.
.
Fajne te wiatrakowo, z ostatnich 1059 najciekawsze.
Urzekło mnie 1055, takie zaplanowane, uładzone, niby statyczne, zwyczajne, lecz mówiące do widza całością kolorów, kształtów, obiektów, namalowane z nerwem, jak u holenderskich pejzażystów.
TJ
Szczęściarz @abir... znaleźć inne nowe hobby i jeszcze mu się poświęcić to nie lada sztuka. :)
Ale wrzuć tu czasem parę fotek... :)
.
.
1060 podoba mi się. Piękne światło sączące się z chmur, ślizgające po wodzie i wtargnięty w tę ponurą scenerię obiekt techniczny wciśnięty nim w wodę.
TJ
Aaaa, dziękuję dobry człowieku za docenienie. :)
.
1062 - bardzo ładnie wykadrowane, gra światła na kolumnach i sklepieniach nadaje architekturze wnętrza dozę elegancji, zestawienie kolorów wnętrza, dalekiej ulicy i skrawka nieba jest intrygujące.
1063 też ujdzie.
TJ
Jak ujdzie, no to jeszcze jedno z Wrocławia....:mrgreen:
.
Z Wrocławia też ujdzie i to bardzo.
TJ
To cieszy mnie to bardzo. :)
.
Ale fajne... Jak dorosnę, to też takie zdjęcia będę robił :)
Nie śpiesz się z dorastaniem. Dzieciństwo to najpiękniejszy czas w życiu człowieka.... :)
1066
Załącznik 244715
1067
Załącznik 244710
1068
Załącznik 244711
1069
Załącznik 244712
1070
Załącznik 244713
1071
Załącznik 244714
.
Przyjemne zdjęcia w odbiorze, szczególnie 1054 i1067 :)
A dziękuję dobry człowieku. :)
Polne opowieści, czyli kilka zdjęć o niczym ...
1072
Załącznik 244737
1073
Załącznik 244738
1074
Załącznik 244739
.
.
Wcześnie rano....
1075
Załącznik 244743
1076
Załącznik 244748
1077
Załącznik 244747
1078
Załącznik 244749
.
Ja wiem, czy tak wcześnie? Między szóstą a siódmą to już środek dnia - dla niektórych, bo dla innych to pewnie jeszcze środek nocy. ;-)
Też lubię taką porą na zdjęcia wychodzić - kiedy nie ma jeszcze ruchu i ludzi, fajne ujęcia można zrobić.
Pamiętam takie bańki na mleko jak na 1075.
Jak byłem małym jeździłem na wieś do dziadków.
Mieli jakieś krowy I właśnie rano świeże mleko w takich chyba bańkach zbierała od rolników mleczarnia .
U mojej babci taka bańka (pamiętam jedną, może było więcej?) wisiała na sznurze zanurzona w ... studni.
Studnia nie była bardzo głęboka (5-6 kręgów) ale to wystarczało, żeby utrzymywała temperaturę poniżej 10 stopni.
W gorący dzień wody z tej studni nie dało się napić więcej niż łyk-dwa - taka była różnica temperatur.
A mleko z takiej bańki ze studni - to było coś!
Szczególnie do babcinych pierogów z jagodami i domowej roboty śmietaną.
Tiaaaaaa.... Zdjęcia robione od piątej trzydzieści, więc myślałem że to wcześnie rano. Skłaniam się do tego, że jednak to jeszcze środek nocy. :lol:
I tak miałem szczęście, że byłem tam pierwszy. Zwykle o tej porze jest tam mnóstwo ludzi. Ale jakieś święto ichnie było i w nocy deszcz padał, więc miałem zaszczyt
być tego dnia prekursorem. :)
Oj moi drodzy.... Toż to historia. Teraz świeże mleko to te "uchate" z kartonu. :mrgreen: "Biały ser" jest z biedronki, a za rogiem czai się "żubr" mający smak starej ściery.
Kto z gimbazy zna smak prawdziwego twarogu, jajek czy śmietany?
Nie znacie i już niestety nie zaznacie....
Na szczęście mam teściową na wsi i ma krowę, a że mnie lubi to i mleko i serek i jajka czasem mi się dostaną.
Jeszcze na polskiej wsi znajdziemy takie relikty. A jak bieda i chemia przyciśnie to i coraz więcej będzie krów i kóz przy gospodarstwach. Czego sobie sobie i państwu życzę.
@Bodzip nie tylko Małopolska. Po pierwsze trzeba chcieć, a po drugie zapłacić dużo więcej niż w Lidelku .:)
Może też u nieprzyzwyczajonych do normalnego jedzenia, dojść do rozstroju gastrycznego... :mrgreen:
Ostatnio kupiłem masło w sklepie i mi też śmierdzi. Mlekiem w proszku... :mrgreen:
.
Światło wczesno ranne super. Wiatrak w takim świetle aż się prosi o zdjęcie i ma rację.
TJ
Jesteś niezawodny Tadeuszu. :)
1081
Załącznik 244816
Zastanawiam się do jakiego panteonu boskiego należałoby przyporządkować tą niewiastę...
Atrybuty ma dość zaskakujące.
Przeglądając Teogonię wg Hezjoda, też nie natrafiłem na żaden ślad.
1082
Załącznik 244817
.
.
.
Bardzo ładne. To odbicie w wodzie fajne jest.
A tak myślę że jakaś renowacja budynkowi by się przydała.
@koronax o ile się nie mylę, to ostatnia większa renowacja tych obiektów miała miejsce po połączeniu Niemiec. I od tego czasu na wszystko była kasa, ale nie na to.
Te budynki wyglądają jeszcze całkiem dobrze. Są tam miejsca, których nie chcę pokazywać, bo to woła o pomstę do nieba. :)
1083 - to zdjęcie mam wrażenie leci w prawo jak 150 :-)
Kolumny prosto, a dach jakby w dół od lewej do prawej.
Tak, sprawdziłem w PS, i wiem że to nieprawda bo dach jest idealnie poziomo.
Ale bez linijki dałbym sobie rękę uciąć że nie jest... i parafrazując za "chłopaki nie płaczą" - już bym k...a ręki nie miał :-)
@m_a_g nie będę podpowiadał, ale nie wszystko jest w tym zdjęciu prosto. Stąd wrażenie, że coś jest nie tak. :mrgreen:
Ja też posłużę się parafrazą...
Utrata np. ręki to tylko inwalidztwo, ale utrata innego narządu, to już ciężkie kalectwo....
Achaaaa ...
Może by tak coś o doznaniach i wartościach artystycznych. :mrgreen:
Bo że jest krzywo to wiem. Dlatego ta fota tu jest. :)