Jak na przesłuchaniu....:lol:
Panie noc była, ciemno jak diabli. Na tych kamyczkach śliskich jak lodowisko życie można było stracić. Albo jeszcze gorzej ..... sprzęt.... :mrgreen:
Koniec lipca 2020, Pół godziny przed północą.
Wersja do druku
Jednemu z kolegów przeszkadzały druty...
Więc wersja SE bez drutów i trochę poprawiona. :)
932
Załącznik 232512
...
Dobra dobra @DeWuTe... Sznurek od łódki zlikwiduję, a potem będzie na mnie, że ktoś ją ... "pożyczył". :mrgreen:
@gulasz bo bez gór nie da się żyć :). Ale w tak zwanym międzyczasie trzeba coś robić. Dla nauki, zabawy czy choćby z nudów.
No i wrzuć tu coś czasem do oglądania...
933
Załącznik 232607
934
Załącznik 232608
935
Załącznik 232609
936
Załącznik 232610
...
ech cudnie :)
marzy mi sie znalezc czas i sprawdnosc dzialania w obrobce fot ktore zalegają na dyskach +
zrobieie z tego fajnych albumów - plany zacne - mam nadzieje ze uda sie je zrealizowac ;)
tymczasem podziwiam wasze dziela ;)
Szczególny podziw budzi 936. Rewelacyjne miejsce do podziwiania widoków.
Piękne widoki a dodatkowo na zdjęciu 936 miejsce w którym chciało by się być.
Ładne krajobrazy ze szczególnym wskazaniem na 932
Góry to góry....
To miłe, że podziwiasz nasze wspaniałe prace :mrgreen:. My też chcielibyśmy podziwiać Twoje, a wyraźnie nam tego skąpisz. :)
Tak zgadzam się. Tylko aby tam się dostać trzeba mooooocno się sprężyć. Bo trasa jest długa mozolna, a miejscami bardzo niebezpieczna.
Chciałbym tam jeszcze kiedyś zjeść kolejny posiłek .... :)
Bardzo mnie to cieszy :).
A wiesz... nie pomyślałem o tym. Muszę sprawdzić w moim sofcie czy to możliwe. :mrgreen:
Spiterstulen w nocnej odsłonie...
937
Załącznik 232643
I jeszcze raz Trollstigeen...
938
Załącznik 232644
...
Nocne ładne ale ta wijąca się po zboczu droga to coś niesamowitego.
Faktycznie miejsce bardzo ciekawe i fotogeniczne.
@gulasz przypomniałem sobie co to za miejsce :mrgreen:...
Vikten
Dziś trochę zieloności, aby nie było że tam tylko kamieni kupa i surowy bezduszny krajobraz. Kamieni kupa jest gdzie indziej :).
Wybrzeże oferuje mnóstwo zieleni i wilgoci. Często w nadmiarze :).
938
Załącznik 232652
938
Załącznik 232653
Są też zwierzątka małe i ciut większe. To największe jakie spotkałem, i powiem że miałem stracha.... Nie wiedziałem jaka będzie reakcja "maluszka" Bo blisko było. To zdjęcie zrobione jest szerokim szkłem na ogniskowej 35mm na FF. :)
Jakoś tak spotkaliśmy się niespodziewanie.....
939
Załącznik 232654
...
Łoś na wyciągniecie ręki... no no :grin: ...no ładnie tam :)
Łoś krzywdy by nie zrobił ale jego mama jakby zwietrzyła niebezpieczeństwo to na pewno. Ładna i kolorowa roślinność występuje zapewne poniżej warstw śniegu i lodu.
Tak wyszło i jestem zadowolony.
No z tymi łosiami byłbym ostrożny. Po fakcie rozmawiałem z lokalesem, i uświadomił mnie, że już parę aut w tamtej okolicy zostało troszkę powgniatanych przez niezadowolone łosie. Turyści zatrzymali się aby zrobić zdjęcia, może za blisko podeszli i darli się.... nie wiem. Ale skutki były kosztowne :).
Mi się udało nie zapoznać się bliżej ze zwierzątkiem i zapamiętać numer jego buta. :)
940
Załącznik 232680
941
Załącznik 232681
942
Załącznik 232682
943
Załącznik 232683
Nawet najdłuższy dzień musi się kiedyś skończyć....
944
Załącznik 232684
...
Czułem pewną dwuznaczność przed wysłaniem.
Ale po co kastrujesz zdjęcia z exif"u? Wszystko byłoby jasne. Nadto Poprawka 6-ta, sprawę wyjaśniła.
Panie, chciałbym dopytać, ale gdzie to było?! Szerokość geograficzna chyba z mody jeszcze nie wyszła?
PS Zdjęcia i miejsca robią wrażenie. Dobre!
Bo robię to od dawna i tak mam skonfigurowany soft. W exifie nie mam zapisanej pozycji geograficznej. Za to jest dużo danych na temat mojego kompa itd. Powiedzmy, że jestem przewrażliwiony w temacie mojej prywatności. :)
To osada Vikten na Lofotach. Cieszy mnie, że się podoba. :)
No i niestety znowu rzuca żabami, z małymi przerwami na parę fotek. A jak nimi rzuca, to jest mokro i zimno. :) Nie ma pośpiechu, czekam na słońce....
945
Załącznik 232686
946
Załącznik 232687
...
Kolejna porcja pięknych krajobrazów. Ten basenik na 945 ma tak ciekawy kształt, że aż się zastanawiałem czy to nie dzieło jakiegoś okolicznego mieszkańca - tylko instalacji do podgrzania wody nie widzę:-)
Dziękuję bardzo :). To się nazywa po ichniemu jettegrytene. Więc jak by co, to możesz się zapoznać z tematem
Chyba jednak nie. Aby nad czymś zapanować, trzeba to najpierw móc zobaczyć w całości :).
Proszę bardzo.
Miałem wielką radochę gdy kupowałem zestaw filtrów. Zwłaszcza z polara wygodnie współpracującego z filtrami prostokątnymi
w jednym holderze. Po zobaczeniu na monitorze co on zrobił ze zdjęciami, prawie serce mi stanęło. :)
Miałem nie wracać do tych zdjęć, ale zobaczyłem u @gulasza podobne klimaty i się przełamałem. Kosztowało dużo pracy, a wygląda to trochę dziwnie. To nieszczęsne niebo :).....
947
Załącznik 232695
948
Załącznik 232697
...
@paparapa - gdybyś kiedyś cierpiał na nadmiar czasu... :-P
-> exiftool jest narzędziem konsolowym do edycji exifa. Można zmienić praktycznie każdą informację. @Mirek54 kiedyś załączył zdjęcie z E-3 a z exifu wynikał że to Smiena 8M :mrgreen:
Można zmienić datę, godzinę, aparat, obiektyw, profil koloru - praktycznie wszystko.
Narzędzie jest potężne i trudne. Do bezproblemowej obsługi -> Linux i Mac.
Dzięki :)
No właśnie w linuchu są dobre edytory exifa. I przykre jest to, że obsługa jest skomplikowana. Linia poleceń to nie jest moje ulubione narzędzie pracy. :) Koleś mnie zapoznawał kiedyś z tym zagadnieniem i temat nie jest łatwy i oczywisty. Miał chyba trzy różne edytory, i każdy pokazywał troszkę inny zakres danych i dawał inne możliwości.
Nauczyłem się tego, co mi potrzebne. A o reszcie zapomniałem :mrgreen:. Wolę zagadnienia sprzętowe.
A teraz wycinam exif i mam spokój. Tym bardziej że wstawiam zdjęcia z 4 różnych aparatów., a nawet pięciu ;) .
Parę sielskich zielonych widoczków widoczków. Chyba takie lubi @Krakman :)
949
Załącznik 232720
950
Załącznik 232721
951
Załącznik 232722
952
Załącznik 232723
...
949 jest prawie identyczne do siedziby @Krakman nad jeziorem Rożnowskim. Dużo piwa wtedy było... bo mogłem :)
Podobna chałupka, na dole Dunajec z rybami, eeech :D
Filtr polaryzacyjny jest nie zastąpienia czasami, o ile jest w rękach świadomego użytkownika.
1. Co to znaczy: "Zwłaszcza z polara wygodnie współpracującego z filtrami prostokątnymi
w jednym holderze."?
2. Zakres jego pracy mieści się w zakresie 0°-90°.
3. W każde zdjęcie, które poniżej zamieściłeś ma inny odcień.
4. W praktyce trzeba powoli obracając filtr co ~15° w zakresie 0°-90°, i patrzeć na efekt. Nie tylko kolor nieba, ale i zieleni się będzie zmieniał. Dobrze strzelić kontrolne foty i na wyświetlaczu w powiększeniu przejrzeć. W krajobrazach to nie będzie duży problem, a po nabraniu doświadczenia efekty mogą zadziwić!
Używałem już kilku innych polarów, ale żaden takiej bryndzy mi nie narobił. Nie wiem czy to wina filtra czy "współpracy" filtra i matrycy. Efekt jest taki, że na środku kadru niebo jęst granatowe. A rozjaśnia się i zmienia kolor w kierunkach rogów kadru. Na podglądzie tego nie było widać. To przyciemnienie nieba w centrum to prawie 2 EV..... :)
walcząc z niebem aby je w miarę wyrównać kolory i luminancje, nie dało się nie rozjechać reszty kolorów. Może inaczej, odpuściłem sobie bo
nie warta skórka wyprawki :).
Ten dedykowany polar jest mocowany w holderze na pierwszej pozycji, przed slotami na filtry prostokątne. I obraca się go pokrętłem holdera. Bardzo wygodne rozwiązanie ułatwiające korzystanie jednocześnie z kilku różnych filtrów.
Może to wynikać nie z samego filtra a z szerokości kąta widzenia obiektywu. Kolory widziane przez filtr polaryzacyjny zależą do kąta padania światła słonecznego - a w przypadku obiektywów szerokokątnych te kąty dla różnych części kadru mogą się znacznie różnić
Świetne krajobrazy i ten z łodziami i te całkowicie zawierające naturę.
no ciesze sie ze natchnełam do powrotu do fot ;)
zawsze to milo pooglądac
ja swoj polar zgubilam na plazy praktycznie tylko raz byl dokrecony do obiektywu i przepadl w otchlani piachu
no chyba ze go jeszcze kiedys znajde w jakiejs kieszeni ;)
ale z 2ga zlego wole zgubic polara niz karte pełną fot ;) :roll:
Jeśli mogę. Filtr polaryzacyjny daje pożądany efekt jeżeli jest ustawiony pod odpowiednim kątem do padającego światła.
Dziękuję moi drodzy za dobre słowo. :) Bardzo mnie to cieszy.
Co do filtra...
To nie jest mój pierwszy polar. Parę już mi się przez łapki przewinęło . Przedostatni także udało mi się zgubić, ale na kamienistym brzegu. A właściwie zostawić komuś na kamieniu :).
Zamieszczę przykład bo to będzie najprościej. To nie jest najgorszy przypadek. Słońce z tylu po lewej.... ogniskowa 20mm.
W wizjerze podczas robienia zdjęcia tego nie widać :).
Załącznik 232756
Parę zdjęć z Atlantic Road i Langoyi. Poprzednio jak tam byłem to miałem deszcz. Tym razem był nadmiar błękitu :)
953
Załącznik 232759
954
Załącznik 232763
955
Załącznik 232761
956
Załącznik 232760
957
Załącznik 232762
958
Załącznik 232757
959
Załącznik 232766
...
A na 959 to coś po prawej to co ? Ścieżka rowerowa ?
To jest "ścieżka" z parkingu wokół górki po prawej, której nie widać. Przy niej, z drugiej strony górki, jest punkt widokowy na most, z trochę lepszym widokiem na atrakcję. Bardziej od strony morza.
Tak tam ładnie, że ta dziura w drodze na 954 aż cieszy, że też im się zdarzy, jak u nas.
:-)