Mogę to sprawdzić, ale dopiero na jutro. W każdym razie nie robi tego w zbyt inteligentny sposób.
Wersja do druku
Mogę to sprawdzić, ale dopiero na jutro. W każdym razie nie robi tego w zbyt inteligentny sposób.
Może się orientujesz jak działa to w lumixie GX7.
Sam jestem ciekaw.
Sprawdziłem w E-M5 II i nie ma w tym żadnej inteligencji - zmienia ISO na wyższe gdy czas mu schodzi poniżej 1/20s. W pierwszej wersji zmieniał gdy czas wchodził w okolice odwrotności podwójnej ogniskowej, byał tam też tam możliwość ingerencji w ten czas choć w bardzo ograniczonym zakresie.
Pytam ponieważ ma to być aparat dla osoby, która zaczyna przygodę z fotografią i na pewno przez jakiś czas a może zawsze będzie ustawiać Auto ISO.
W E-M10 mark I minimalny czas migawki, przy którym zmienia się czułość w AutoISO można regulować w ustawieniach, zakładka F. Ustawienia indywidualne, Długość błysku.
Jeżeli ustawimy długość błysku np. na 1/200 to aparat zwiększy czułość jeżeli będzie potrzebny dłuższy czas niż 1/200. Jednak aparat nie ustawi czasu migawki dłuższego niż 1/długość ogniskowej (ekwiwalent dla FF).
Czyli np. jeżeli ustawimy Długość błysku na 1/50 to dla ogniskowych 25 mm i krótszych aparat będzie podbijał ISO przy ekspozycji wymagającej czasów dłuższych niż 1/50. Ale jeżeli podepniemy np. 45/1.8 to aparat zacznie podbijać ISO już od 2*45 mm=90 mm czyli ~1/100. I nie zejdzie do dłuższych czasów aż nie osiągnie maksymalnej czułości ustawionej w AutoISO.
Zakładam, że w mark II będzie podobnie.
Ciekawe czy tak samo to będzie działać z obiektywem 14-150.
Z każdym obiektywem będzie działać tak samo.
nie do końca - z manualnymi nie schodzi powyżej 1/100. Sprawdzone z Sammym 12/2. Szkoda, bo dla obiektywów manualnych mógłby odczytywać informację z ustawień ogniskowej dla stabilizacji.
A ja mam pytanie do posiadaczy - ktoś bawił się timelapsami? Chodzi mi konkretnie o to jak długo działa bateria, pociągnie ze dwie godziny przy powiedzmy jednej focie na 5 sekund? :)