Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
... mZD 9-18, a mZD 12-40 też prezentuje się na 12 nie najgorzej...
a 12 dla obu, jak wygląda porównanie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Hom_er
a 12 dla obu, jak wygląda porównanie?
Trzeba by zapytać Dobasa lub Hadesa, może mają porownanie, a jak nie to będzie trzeba poczekać na pierwsze handlowe dostawy tego obiektywu. ja zrobiłem sobie kilka zdjęć w pomieszczeniu zestawem z E-M1, a kolejka była don długa... Zresztą dopóki działa moje ZD 12-60 nie kupię tego szkła.
No a ja się zastanawiam - czy jednak nie zrezygnować z tych 20 mm na rzecz wymiarów i jednak ostrzenia po kontraście. Te dedykowane szkła ostrza wyraźnie lepiej, szczególnie w trudnym świetle.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
No a ja się zastanawiam - czy jednak nie zrezygnować z tych 20 mm na rzecz wymiarów i jednak ostrzenia po kontraście. Te dedykowane szkła ostrza wyraźnie lepiej, szczególnie w trudnym świetle.
Tego typu rozterki będą mi nieobce po ukazaniu się dłuższego bliźniaka - mZD 40-150. Na razie dbam o jakość RAW-a...
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Tego typu rozterki będą mi nieobce po ukazaniu się dłuższego bliźniaka - mZD 40-150.
O to czasu jeszcze masz sporo ....
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
O to czasu jeszcze masz sporo ....
Na szczęście, na razie myślę o nowym body.
A ja zamówiłem zarówno m.zuiko 17 1.8 jak i 12-40 2.8 i się zastanawiam, czy się nie wycofać z tej 17. Niby jaśniejsza, niby mogłaby się czasem przydać w jakimś kościółku lub gdzieś, gdzie ciemniej ale z drugiej strony koszt, za który mógłbym kupić sobie fiszkę samyanga a w większości przypadków i tak 12-40 z 2.8 powinien dać radę. A Wy co o tym myślicie?
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
A ja zamówiłem zarówno m.zuiko 17 1.8 jak i 12-40 2.8 i się zastanawiam, czy się nie wycofać z tej 17. Niby jaśniejsza, niby mogłaby się czasem przydać w jakimś kościółku lub gdzieś, gdzie ciemniej ale z drugiej strony koszt, za który mógłbym kupić sobie fiszkę samyanga a w większości przypadków i tak 12-40 z 2.8 powinien dać radę. A Wy co o tym myślicie?
Z 17/1,8 możesz w nocy połazić po mieście i nie przekroczyć IS0 1600-3200. U mnie w tej roli 20/1,7. Przesłona 2,8 na to nie pozwoli.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ho-m_er
Za to wydaje się, że obrazek w podróży/krajobrazie z 12-40 zacniejszy będzie od 9-18.
Niby też nie za jasny, ale dość płytkie GO też jest i uniwersalny zakres, choć nie za szeroko (to boli najbardziej).
W podróży, mając duże 9-18, dużo częściej chciałem mięć węziej, niż szerzej, dlatego często przypinałem ZD35.
Dla mnie 12-40 jest dużo bardziej uniwersalnym obiektywem, bardziej uniwersalny byłby tylko 12-60.
Zamiast 9-18 wolałbym jakąś szeroką stałkę dobrej jakości np. 8, lub 9 mm i żeby była mała. To chyba jest możliwe, skoro 9-18 jest dość mały.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Z 17/1,8 możesz w nocy połazić po mieście i nie przekroczyć IS0 1600-3200. U mnie w tej roli 20/1,7. Przesłona 2,8 na to nie pozwoli.
Mam podobne doświadczenie. Niestety jak się nie lubi ISO6400 to w nocy 2.8 jest za ciemno. Tyle, że ja od razu poleciałem w f/0.95.