Odp: Zakup aparatu Nikon, z którego nic nie wyszło
Te obwódki naokoło nadbudówek to wygląda jak za wysoki kontrast lokalny przy zbyt dużym promieniu.
Pikseloza jak najbardziej
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Te obwódki naokoło nadbudówek to wygląda jak za wysoki kontrast lokalny przy zbyt dużym promieniu.
Pikseloza jak najbardziej
Ale takie obwódki, schodki (bardziej fachowo zdaje się artefakty) także powstają przy krawędziach gdy jest zbyt mocna kompresja. Są na wszystkich zdjęciach tylko trzeba powiększyć. Chcąc sie przekonać zapisz jakieś zdjęcie z dużą kompresją i sprawdź co dzieje się przy krawędziach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Może podlinkuj gdzieś tego RAW-a, pobawimy się i zobaczymy co wpłynęło na jakość.
A wątek załóż - aparat kupiłeś, mam nadzieję że na forum zostaniesz i będziesz się nadal wspólnie z nami bawił :)
Wieczorkiem podrzucę Wam te Rawy zobacyzmy co z nimi wykombinujecie:) Na forum to już trochę jestem, chyba z jakieś dwa lata?:)
45mm 1.8 działa pięknie :) Zastanawiam się co zrobić z moją puszką E-30. Czy warto ją sobie zostawić, a może sprzedać i dokupić za to jakiś obiektyw do OM-D
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
45mm 1.8 działa pięknie :) Zastanawiam się co zrobić z moją puszką E-30. Czy warto ją sobie zostawić, a może sprzedać i dokupić za to jakiś obiektyw do OM-D
U mnie się nie utrzymała, ale szkła pozostały na dłużej. Jak zaczną wreszcie przyzwoicie współpracować z micro - najpóźniej ma to być w 2014r. To wrócę także do ZD 50mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Ja nie sprzedałem, trzymam i robię zdjęcia. W zależności do czego potrzebuję, biorę raz jeden, raz drugi aparat
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Podejrzewam, że raczej kiepskie pieniądze byś dostał za używaną E-30.
Tak więc bym nie sprzedawał, chyba, że pieniędzy braknie.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Zastanawiam się co zrobić z moją puszką E-30. Czy warto ją sobie zostawić, a może sprzedać i dokupić za to jakiś obiektyw do OM-D
Kupiłeś używkę więc chyba aż tak dużo nie stracisz na odsprzedaży. Moim zdaniem nie ma sensu trzymać E-30 i OM-D.
Chyba że bardzo zależy Tobie na którymś z obiektywów dużego 4/3 a OM-D nie daje rady z AF.
PS.
Zazwyczaj będziesz wybierał aparat który daje lepszy obrazek. E-30 będzie się kurzył, im dłużej będziesz zwlekał z jego sprzedażą tym mniej kasy dostaniesz.