Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Ja mam tylko na dzieję, że nie będzie wielkiego na całą tylną ściankę, grubego, szpetnego ekranu o proporcjach 3:2, na którym wyświetlany kadr w proporcjach 4:3 pozostawia po bokach niewykorzystane czarne pasy o szerokości 1 cm, a obszar roboczy i tak ma ze 2,5-2,7 cala. Lepiej dać mniejszy, zgrabny ekran o odpowiednich proporcjach, a resztę miejsca wykorzystać na przyciski i podpórkę dla kciuka. Jeśli to zrobią, ergonomicznie ten model będzie stał wyżej, niż OM-D.
Zapewne by trzymac duzy system widzialbym pomniejszone E-5 do jakichs sensownych wymiarow (wieksze od oMD) z dobra juz matryca, obawiam sie jednak, ze cena nadal bedzie zaporowa i tu Olek ma sporo do nadrobienia wzgledem innych systemow.
Szkoda by bylo szklarni ksiezniczki Zuiko, jest przezacna.
Nadal uwazam, ze to wszystko za wolno sie dzieje, o jakis rok - dwa.
pozdrowionka
Ponoć ma mieć " better 5 axis stabilization system than the current Olympus E-M5". Wizjer niestety tylko zewnętrzny od Epsona 2.36 MPix. Szkoda. OM-D jednak niezagrożony
Cytat:
Zamieszczone przez
erol
Ponoć ma mieć " better 5 axis stabilization system than the current Olympus E-M5". Wizjer niestety tylko zewnętrzny od Epsona 2.36 MPix. Szkoda. OM-D jednak niezagrożony
Jest świetnie, będzie jeszcze lepiej. I tak potrzebuję czegoś na podmiankę G1 i chętniej od Olka. I to by było na tyle ode mnie w tym temacie.
Wbudowanego wizjerka trochę szkoda, ja widziałbym tak segmentację Olympusowych mikrusów:
1) E-Mx - wszechstronny i wypasiony aparat, do zdjęć w każdych warunkach i w każdej sytuacji. W stosunku do obecnej konstrukcji wskazane by było zwiększenie ruchowości wyświetlacza (cena ca 3,0-3,6 tys.)
2) E-Px - stylowy i solidny aparat w stylu dalmierzowca, oczywiście wbudowany wizjer kosztem stałego i mniejszego ekraniku. Uszczelnienia mile widziane, cena niższa niż topowego OMD. Oferowany w zestawach z ambitnymi obiektywami stałoogniskowymi (cena ca 2,3-2,8 tys)
3) E-PLx - Kompakt z wymienną optyką dla osób przyzwyczająnych do pracy z kompaktami - brak wizjera, za to odchylany ekran. Cena wyraźnie niższa niż E-Px ale też niższa jakość wykonania i solidność użytych materiałów. (cena ca 1,5-1,8 tys)
4) E-PMx - linia najprostszych i najmniejszych aparatów. Ma to być najtańsza i najłatwiejsza droga do wejścia w system m4/3 (cena ca 1 tys.)
takie rzeczy, to tylko w Erze
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
takie rzeczy, to tylko w Erze
Może i tak. Ale taki podział jest - IMHO - całkiem sensowny na zasadzie "dla każdego coś miłego"
Ja to poczekam co pokaze olek w tej nowej puszce i pomysle, czy wydac ciezko zarobione pieniadze na nowa zabawke :)
Mam tylko nadzieje, ze cos pokaza jeszcze nie w wygladzie retro.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
J :)
Mam tylko nadzieje, ze cos pokaza jeszcze nie w wygladzie retro.
pozdro
pewnie, że pokaże - coś z serii Mju na przykład :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
pewnie, że pokaże - coś z serii Mju na przykład :-P
Takie to se w przedszkolu dzieciom do zabawy moze pokazywac :p
pozdro