Wszystkie sa nieostre chyba lekko poruszone.A te pierwsze bez koloru raczej na FF wyglada..
Wersja do druku
Wszystkie sa nieostre chyba lekko poruszone.A te pierwsze bez koloru raczej na FF wyglada..
Ah po wczorajszym pstrykaniu dochodzę do wniosku, że te nieostrości na zdjęciach wynikają tylko i wyłącznie z winy moich drżących rąk ...
Każde spośród zamieszczonych niżej fotografii było zrobione po kilka razy... Efekt... jak widać ...
Ale dopracuję to ... obiecuję :D
063.
064.
065.
066.
067.
068.
069.
070.
071.
Przy robieniu zdjęć takich jak 70 i 71 czasem dobrze sprawdza się światło bezcieniowe(czyli przy zachmurzonym niebie) - o ile motyw sam z siebie gwarantuje dobrą kompozycję. Idealnie jest jak słońce delikatnie przebija się przez chmury lub jak jest zaraz po deszczu(wtedy chmury mogą być) - faktura murów staje się wtedy bardziej nasycona a kolory(nawet te buro szare) są bardziej intensywne. Ostrożnie należy tez podchodzić do zestawiania takich murów z trawą i innym zielskiem. Czasem efekt jest ciekawy(71) a czasem mniej(70). Kompozycja 70 jest trochę nijaka - mimo dość mocnego światła. 71 jest prostsza i szlachetniejsza, ale trochę mdło jest. Można by chyba trochę pokombinować w obróbce - może z BW popróbować.
Trawy przyjemnie się ogląda - choć nie wiem co koneserzy flory powiedzą.
Dziękuje za rady i gdy tylko najdzie okazja w pochmurny dzień to pstryknę ;)
Drzwi ... te drzwi to jedyne drzwi jakie jeszcze nie wywieźli ... z starej gorzelni.
Moze zdobęde odwagę i wejdę do środka...
Wystarczyłoby jakbyś napisał ... przyjemnie się ogląda ...
Myślałem raczej o 71 :wink: - tam masz czystszą, bardziej "graficzną" kompozycję i fajnie rozłożone akcenty, nawet kadrować tego nie trzeba. W 70/72 krop uwydatnia kiepską ostrość, w dodatku to światło jest jakieś trudne - moim zdaniem nie uwypukla faktury zardzewiałych drzwi tylko ją zaburza.
Z konwersją do BW jest sporo roboty - ale i swoboda większa. Trzeba wziąć z jakiejś książki parę trików a potem to już kombinować na wyczucie. Ja tam specem od obróbki nie jestem ale zawsze robię osobne warstwy dla każdego kanału - potem jakieś maski, różnicuję kontrasty, mnożę to czasem, mieszam w różnych proporcjach itd. BW zniesie dużo więcej niż kolor - nawet jak się przedobrzy to można dodać jeszcze jakieś ziarenko i bajerować, że to taka stylizacja:wink:.
Na 71 - dobrze by było te okna i goły mur jakoś wypunktować/skontrastować ale bez przesady, bo kompozycja ma w sobie coś subtelnego i dobrze by było to zachować.
Chester fajnie wyszedł.Skąd ja znam tę "niewinną" minę:grin:.