Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8
Argumenty w większości słuszne i przekonywujące. Z prezentowanych obiektywów
Olek wygląda najbardziej rasowo i jest najlepszy optycznie.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Olek wygląda najbardziej rasowo i jest najlepszy optycznie.
Pozdrawiam.
Mozna wiedziec poczym to wnosisz?
pozdro
Wg. zapowiedzi jest wzorowany na 150mm F2 który wg. powszechnych opinii i testów
jest jednym z najlepszych obiektywów. Dodatkowo posiada 3 soczewki zrobione ze szkła ED
a to mówi samo za siebie. Pokazane dotychczas nieliczne sample zdają się to potwierdzać.
Pozdrawiam.
@skrzynka97
Wybrałem te obiektywy świadomie - zwróc uwagę, że mniejsze pole widzenia Olympusa wynika z mniejszego koła obrazowego a nie większej ogniskowej. Stąd mój wniosek że ten obiektyw mógłby być mniejszy bądź jeśli nie mniejszy to jaśniejszy, z zastrzeżeniem że być może takie a nie inne wymiary pozwalają uzyskać lepszą jakość obrazu
@nyny
Przypuszczam że hadan ma rację.
Na razie to można z fusów wróżyć, ale sample wyglądają dobrze, a nawet bardzo dobrze. Chyba nie pomylę się jeśli założę że wyniki testów będą rewelacyjne. Z wymienionej grupy być może tylko Pentax jest w stanie dorównać kroku pod względem rozdzielczości.
Ale warto pamiętać i o tym, że rozdzielczość odnoszona do milimetra matrycy a ilość lini rozróżnialnych na całej wysokości/szerokości matrycy to dwie różne rzeczy - mniejsza matryca "wymusza" ostrzejsze obiektywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Wg. zapowiedzi jest wzorowany na 150mm F2 który wg. powszechnych opinii i testów
jest jednym z najlepszych obiektywów. Dodatkowo posiada 3 soczewki zrobione ze szkła ED
a to mówi samo za siebie. Pokazane dotychczas nieliczne sample zdają się to potwierdzać.
Pozdrawiam.
Aha, znaczy sie gdybasz...
Jezeli obracamy sie w obrembie E-systemu, to fakt 150 jest jednym z lepszych obiektywow. Na szczescie e-system to jeden z wielu na rynku:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
@
nyny
Przypuszczam że
hadan ma rację.
Na razie to można z fusów wróżyć, ale sample wyglądają dobrze, a nawet bardzo dobrze. Chyba nie pomylę się jeśli założę że wyniki testów będą rewelacyjne. Z wymienionej grupy być może tylko Pentax jest w stanie dorównać kroku pod względem rozdzielczości.
Ale warto pamiętać i o tym, że rozdzielczość odnoszona do milimetra matrycy a ilość lini rozróżnialnych na całej wysokości/szerokości matrycy to dwie różne rzeczy - mniejsza matryca "wymusza" ostrzejsze obiektywy.
Pozyjemy zobaczymy, znajac zycie bedzie jak zawsze.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Aha, znaczy sie gdybasz...
Jezeli obracamy sie w obrembie E-systemu, to fakt 150 jest jednym z lepszych obiektywow. Na szczescie e-system to jeden z wielu na rynku:)
nyny możesz mi wytłumaczyć dlaczego "na szczęście" ? co Cie tak cholernie uwiera w tym systemie że zachowujesz się jak 5-cio latek w piaskownicy?
Jeśli ten obiektyw ma ogniskową 75 mm, no to nie może być krótszy, niż 75 mm, no bo jak? Musiałby mieć wysuwany tubus, a wtedy to byłyby narzekania, jaki to chłam Olympus wypuścił na rynek. Jego wielkość, porównywalna do innych szkieł o takich parametrach, nie jest niczym dziwnym.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
nyny możesz mi wytłumaczyć dlaczego "na szczęście" ? co Cie tak cholernie uwiera w tym systemie że zachowujesz się jak 5-cio latek w piaskownicy?
A prosze Cie bardzo, na szczescie jest konkurencja i na szczescie mozna sobie przebierac do woli w roznych markach i niekonieczne bedzie gorzej niz w e-systemie. Mnie nic nie uwiera, za bardzo przewrazliwiony jestes jakis.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
A prosze Cie bardzo, na szczescie jest konkurencja i na szczescie mozna sobie przebierac do woli w roznych markach i niekonieczne bedzie gorzej niz w e-systemie. Mnie nic nie uwiera, za bardzo przewrazliwiony jestes jakis.
pozdro
Bądź łaskaw wyjasnić jak twoje wywody mają się do zacytowanego przez Ciebie postu Hadana. Wywalasz tekst z czapy i dziwisz się że ktoś jest przewrazliwiony, NIe, nie przewrażliwiony tylko znudzony do obrzydzenia i zniesmaczony takimi tekstami. Nie lubię marki X czy Y, nie siedzę na ich forach i nie jojcze jaki to mają denny sprzęt i jaki to on jest be. Ale ja przewrażliwiony jestem, ok.