-
Kwadrans,
Dziękuję za zabranie głosu, za przedstawienie swojego odbioru moich fotek oraz szczegółowych wrażeń z oglądania zdjęcia Liść 6.
Odnośnie postów w moich wątkach, to jestem zdania, ze pierwszeństwo powinna mieć dyskusja o zdjęciach. I nie chodzi o to, kto ma rację, czy ja jako zwolennik wystawiania takich fot, czy ci, którzy są przeciwko tego rodzaju zdjęciom, tylko o meritum - wymianę zdań na temat tych fotek, z której to wymiany mogą skorzystać inni, przede wszystkim ci początkujący, bo takich jest najwięcej. Mi się wydaje, że zbyt dużo tutejszych zawodników uważa, że gra w pierwszej lidze, a ich kontakt ze słabeuszami może się ograniczać do prztyczków, a jak za bardzo ci beani włażą w ich wyobrażenia o fotografii... to z kopa, czyli "do kosza" lub "delete".
Kwadrans, wydaje mi się, że nikt nie powinien na wstępie zastrzegać, że będzie szczery, bo to oznacza ni mniej ni więcej, że w niektórych wypowiedziach - tam, gdzie ta osoba nie składa deklaracji - nie będzie ona szczera. Co prawda taki zwrot jest szeroko rozpowszechniony w naszym kraju, ale moim zdaniem powinien zawędrować do lamusa obyczajowego i językowego.
Pzdr, TJ
-
oj nieeeee, moja szczerość miała dotyczyć tego że tak każdy z Was mądrze i przekonywująco pisze ze za kazdym razem czlowiek zmienia zdanie, od postu do postu. To dowodzi tylko tego ze spory są bez sensu
Ten zwrot nie był zwykłym zwrotem który stracił na wartości, to był ten moment w którym nalezało go zastosowac. No wszyscy znamy "Och witaj kochana, co tam u ciebie" i najmniej tu ją interesuje losy tej osoby, albo "duzo zdrowia" a najmniej zalezy zyczliwemu na tym zdrowiu.
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem:) Jesli tak to chyba sie mylisz:)
Ale fota i tak fajna
ps. nie jestem tez winny za nadużywanie wielu zwrotów, ale przez takich ludzi mam ich nie uzywać? nie mogę jedną reką pisać a drugą grozić. Chyba ludzie są mało elokwentni ale przeciez przez nich nie bede sie ograniczał:)
-
Kwadrans,
Nie zmieniaj zdania pod wpływem kolejnych postów.
Pzdr, TJ
-
-
Wstawiam 2 fotki poinsecji do obejrzenia i ponarzekania, jezeli ktos ma ochote.
Pzdr, TJ
1
2
-
Wstawiam dwa zdjęcia reportarzowe - portrety wykonane w świetle zastanym - żarowym, osoba przedstawiona na nich nie pozowała, balans bieli był ustawiony na Auto, czasy otwarcia migawki były siłą rzeczy dość długie (mało światła) - pierwsza fotka jest raczej nadmiernie poruszona, ustawiona czułość aparatu była wysoka - na fotkach jest szum, oświetlenie zastane, a więc przypadkowe, na czole widać bliki. Czy po odrzuceniu, czy też spolegliwym uwzględnieniu tych wad, cos widać na fotkach? Celem moim bylo raczej zarejestrowanie chwili niż sporządzenie typowego portretu. Można narzekać.
Pzdr, TJ
1
2
-
Hm. Jeśli odrzucić jakość, to na pierwszym zdjęciu odnoszę wrażenie, że dziewczyna kogoś słucha ;) Jednocześnie nie mogę się oprzeć odczuciu, że chciałaby przerwać za chwilę odpowiadającemu, coś w stylu "no tak, ale wiesz" ;) Drugie natomiast jest jakieś takie nijakie... bardziej na zasadzie "popatrzę się w prawo, bo wiem, że mnie fotografujesz".
-
Tadeuszu, pierwsze jest nieostre i to je IMHO dyskwalifikuje. Na obu świeci się czoło. Drugie - przyjemna buzia, przyjemne ujęcie, ale szumy wyszły na cieniach twarzy. Nieprzyjemne nawet dla takiego "nieszumofoba" jak ja.
Pozdrawiam
R.
-
Mysikrólik, Rafał,
Dziękuję za zabranie głosu.
Mysikrólik,
Dziękuję, że spojrzałaś na fotki nie pod kątem jakości technicznej (nieostrość, szum, bliki na czole, itd), ale w aspekcie wymowy fotek, jakiegoś powiedzmy przekazu, co zaowocowało najcenniejszą informacją dla mnie.
Na obu fotkach dziewczyna kogoś słucha, uczestniczy w wymianie zdań. Tylko w takich chwilach da się zrobić zdjęcie z ręki przy słabym świetle (dość długie czasy migawki), bo osoba fotografowana nie porusza się nadmiernie. Ale i tak trzeba walczyć z trzema źródłami nieostrości - drżące ręce fotografa, poruszający się obiekt, niedokładnie ostrzący autofokus aparatu. Fotograf nie ma wyboru - musi czekać, aż obiekt będzie w miarę nieruchomy, a to się dzieje tylko wtedy, gdy słucha kogoś, oczekuje na zabranie głosu. Najlepiej się fotografuje, gdy się załączy tryb 3 klatki/sekundę - wtedy jest jakaś szansa na uzyskanie w miarę ostrej fotki spośród wielu (około 3 - 6 w serii).
Pzdr, TJ
-
Tadeusz... święta i tak dalej, ale za przeproszeniem nie piernicz głupot :/
Przestań dorabiac ideologię do gniotków :/, tłumaczyc się... twiorzyć jakiś przekaz do foty, która po prostu jest paskudna.
takiego TWA jak w tym wątku i bzdetów to na plfoto trudno szukać :/