Ale w 4/3 jest większa GO więc mniejsze ryzyko poruszenia niż przy przymykaniu w innych systemach :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez rocco
Wersja do druku
Ale w 4/3 jest większa GO więc mniejsze ryzyko poruszenia niż przy przymykaniu w innych systemach :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez rocco
...no własnie przymierzam się do zakupu, wręcz byłem zdecydowany na zd35mm macro a teraz mam dylemat co wybrac czy zd35 czy też Sigmę AF 105/2.8 EX DG Macro?może ktos to organoleptycznie porównać i podzielic się spostrzeżeniami? czytałem test na optyczne pl i bardziej jednak sigma jest wszechstronniejsza do macro dla mnie z uwagi na odległość minimalną focenia np. zwierzaczków małych rozmiarów...ale teraz to juz nie wiem sam...róznica w cenie jest około 200zł więcej kupując w usa sigmę niz zd w sklepie w polszy....ktoś cos może podpowiedziec?
Chyba był tu już podobny wątek... O Sigmie jest gdzieś cos, bo czytałam, jak sobie kupiłam :) Nie wiem, jak w USA, ale u nas jest to różnica cenowa jest duuużo wieksza - Sigma kosztuje prawie 2 x tyle, co ZD 35. Mimo to, kupiłam Sigmę (z drugiej ręki, wiec nieco taniej). Stosowana z Olkiem daje powiększenie 2:1! A przy okazji masz jasne tele ze stałym światłem :) Macro w max. odwzorowaniu robisz z odległości dosłownie paru cm (ręczne ostrzenie). Mnie zatkało :) Ale jeszcze nie zdążyłam go w pełni zaciągnąć do pracy - aura kompletnie niesprzyjająca...Cytat:
Zamieszczone przez robak_70
35 nawet w rękach nie miałam, więc nie wiem o niej wiecej niż to, co na forum przeczytałam.
czyli jednak bardziej ku sigmie się skłaniasz...szczerze nie porównywałem cen w Polsce w sklepach tej sigmy...ale znając nasz erealia cena moze być faktycznie bardziej niż wysoka...rozumiem, żeby podpiąc ten obiektyw do olka musi mieć mocowanie dedykowane 4/3...
Tak, musi miec bagnet 4/3.
ZD35 tez z Olkiem daje 2:1 - po przeliczeniu, po kropie, analogicznie jak z S105.
Hm, z tego, co pisze Plumek, na 1:1 tez obiektyw jest blisko...
Dlaczego aż tak blisko?Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
Przecie w "instrukcji" jest ok 30cm.
Sigma 105/2.8 EX DG MACRO
Konstrukcja 11 elementów w 10 grupach
Ogniskowa 105 mm
Przysłona F2.8 - F45
Kąt widzenia 23.3°
Powiększenie maksymalne 1:1
Dystans minimalny 31 cm
Średnica filtra 58 mm
Wymiary 74.0 × 95.0 mm
Waga 450 g
Hm... 30 cm - ostrzy AF, a bliżej tylko manual.Cytat:
Zamieszczone przez witia1
Nie wiem, czy z ZD 35 można zrobić to, co z Sigmy 105... Zaraz wrzucę szybkie poglądowe fotki. Wydaje mi sie, że 35 daje jednak tylko 1:1 po cropie... Bo jej skala odwzorowania to 1:2. Ale moze sie mylę :roll: Muszę to sprawdzić.
Edit:
Oki. Już mam. Bez obróbki, tylko pomniejszone.
To jest na AF - najbliżej jak się dało wyostrzyć - na moje oko jakieś 25 cm.I wg mnie to jest 1:1
A to jest na ostrzeniu manualnym - może być coś nie tak, bo jedną ręką trzymałam sobie lampkę, a druga mi jeździła z aparatem ;) Zbliżyłam się na parę centymetrów. Ale gdzieśtam ją złapała. Na dziurze 2,8. I to mi sie widzi odwzorowanie 2:1
A teraz czekam aż ktoś mądry powie co i jak :)
Pamiętajcie, że 30cm to jest odległośc przedmiotu od matrycy!
Trzeba jeszcze odjąc długosc obiektywu, zwłasza wysuniętego ma maksa.
Wtedy jest już calkiem niedaleko przedniej soczewki.
Ale i tak jest lepiej niz w Zuiop 35 i 50 :)
ZD35 na 100% ma 1:1 przed przeliczeniem ;) Wiem, bo mam ;)
No to dawaj tu podobne do moich :) Zrób ładowarkę Olka od tyłu ;) Będziemy mieć porównanie :)Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
Tu wkleiłam szybkie foty