Odp: Panasonic G 20mm F1.7
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Czyli właściwości optyczne są super a mechaniczne ???
Jak czołg to ono zbudowane nie jest :wink:
AF dość głośny, migawka podobno wolna. Ktoś pisał, że nie wyrabia przy serii 9 kl/s.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
AF dość głośny, migawka podobno wolna. Ktoś pisał, że nie wyrabia przy serii 9 kl/s.
Bój sie Bozi, co Ty wypisujesz :D Migawka nie jest w obiektywie. Ktoś pisał, ale o przysłonie co ma się do serii 9kl/s nijak ponieważ przy trybie 9kl/s przysłona ustawiana jest raz na początku.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Bój sie Bozi, co Ty wypisujesz :D
Oj, faktycznie przysłonę miałem na myśli.
A więc jest już u mnie. Fajne szkiełko. Trochę mruczy przy ostrzeniu ale mu to wybaczam.
Kilka stron wcześniej marek7001 pisze o filtrze ND do tego szkiełka. Czy jest możliwe takie rozwiązanie :
Kupuje filtr ND o średnicy mocowania 58 i do tego przejściówki 46>52 i 52>58 . Skręcam przejściówki i wkręcam filtr i mam do 20 mm . Jak potrzebuje filtr do obiektywu o średnicy filtra 52 mm to wykręcam pierwszą przejściówkę. a jak do 58 to wkręcam "goły" filtr bezpośrednio do obiektywu o średnicy filtra 58 mm. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Czy jest możliwe takie rozwiązanie :
Kupuje filtr ND o średnicy mocowania 58 i do tego przejściówki 46>52 i 52>58 . Skręcam przejściówki i wkręcam filtr i mam do 20 mm . Jak potrzebuje filtr do obiektywu o średnicy filtra 52 mm to wykręcam pierwszą przejściówkę. a jak do 58 to wkręcam "goły" filtr bezpośrednio do obiektywu o średnicy filtra 58 mm. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi?
Teoretycznie lepiej jest żeby filtr był stosunkowo blisko obiektywu, dwie przejściówki spowodują, że będzie dalej, czy na tyle daleko, że spadnie kontrast pod światło, pojawią się bliki, będzie widać zabrudzenia itp. nie wiem. Używałem UVki przez jedną przejściówkę, w praktyce problemu nie widziałem.
Czyli jedno już wiem. Lepiej bezpośrednio na obiektyw. Teraz jeszcze o jakim nominale? Czy regulowany to dobre wyjście ? Ale do średnicy 46 mm raczej się nie uświadczy. No i jeszcze najważniejsze bo są filtry i filtry - jakiego producenta ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Czyli jedno już wiem. Lepiej bezpośrednio na obiektyw. Teraz jeszcze o jakim nominale? Czy regulowany to dobre wyjście ? Ale do średnicy 46 mm raczej się nie uświadczy. No i jeszcze najważniejsze bo są filtry i filtry - jakiego producenta ?
Ja używam z Marumi 8
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Szukaj tutaj --> http://www.redcoon.pl/c05040400-Szare-ND
Załącznik 67954Załącznik 67956Załącznik 67957
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Tyle ze max tam to ND 4 i w dodatku kosztuje prawie trzy razy tyle co ND 8 Marumi ...