Dzięki za odpowiedź.
Wersja do druku
W słowniczku"Optyczne" czytamy:"Liczba przewodnia zwana także liczbą szacunkową,to iloczyn odległości lampy błyskowej od oświetlanego przedmiotu i wartości przysłony..."Nie ma więc powodów,żeby zmieniać określenie "liczba szacunkowa" na "liczbę przewodnią" jak sugeruje to fret.
Mogę też dopisać że synchronizacja działa do 1/500s gdzie producent przewiduje np. w Nikonie 1/250s. Dla potwierdzenia tego wrzucę w wolnej chwili zdjęcia z działania tego zestawu.
A zastanawiam się czy z rf603 też da radę? bo próbowałem z YN 560III i głucho.
Ps. chociaż zauważyłem że kiedy zaczynam wsuwać nadajnik na sanki xz-2 to przez chwilę jest komunikacja z lampą a kiedy wsunę do końca to już jej nie ma, może jakaś podpowiedz? byłbym wdzięczny.
rf 603 dla Canona po małej modyfikacji jak najbardziej działa na xz2
A co dokładnie modyfikowaleś?
trzeba usunąć jeden styk i zmostkować dwa inne, jest to opisane na forum, chyba w dziale o oświetleniu, tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=89739
Ok dzięki, poszukam.
Olympus XZ2 posiada bardzo estetyczny,ale mało ergonomiczny grip.Firma Richard Franiecs produkuje m.innymi gripy do aparatów kompaktowych w tym do Olympusa XZ1.Zastanawiam się czy nie można by takiego gripa zamontować do Olympusa XZ2,po odkręceniu oryginalnego gripa.Sądzę,że gripy montowane są przy pomocy folii samoprzylepnej.
Okazuje się,że Olympus Klub XZ2 nie jest jedynym klubem Olympusa XZ2 jakie można spotkać w internecie.Wystarczy wpisać w przeglądarce Olympus Klub XZ2.