Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Piotruś dzięki za uwagi.
Co do balansu to wszystko zrobiłem na chmurkę, ale po Twojej uwadze coś jeszcze pokombinuję.
Co do krzywego, to jeśli piszesz o fotce z placu Wolności, obiektyw dotknąłem całkowicie do szyby okna w muzeum. popatrzyłem na to zdjęcie przed wstawieniem, uznałem że jest proste.
Co innego z tymi posągami w bramie. Wiem że może to idealnie proste nie jest.
Z nasyceniem i temp. barw nic nie robiłem, na kwiatach może ustawiłem za duży kontrast.
Czasem wywołując rawy w OL V 3 zmieniam trochę krzywe tonalne, tak dla ćwiczeń. Nie zawsze mi to wychodzi.
dzięki za uwagi.:grin:
---------- Post dodany o 17:55 ---------- Poprzedni post był o 17:37 ----------
Zaraz dostaniecie kilka fotek po zmianach.:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Piotruś dzięki za uwagi.
Co do balansu to wszystko zrobiłem na chmurkę, ale po Twojej uwadze coś jeszcze pokombinuję.
Co do krzywego, to jeśli piszesz o fotce z placu Wolności, obiektyw dotknąłem całkowicie do szyby okna w muzeum. popatrzyłem na to zdjęcie przed wstawieniem, uznałem że jest proste./.../
Chodziło mi o krzywe tonalne, jedno z narzędzi wywoływaczki. :mrgreen:
1 załącznik(ów)
Piotruś w tej dziedzinie, to ja dyletant jeszcze jestem. To przez Ciebie mnie to kusi, żeby na tym coś zmieniać. Ale muszą mi wystarczyć możliwości OL.V 3 i korekty w Gimpie. Z całym ubocznym skutkiem. Próbuję się tego naumieć na co nie których fotkach. Po to je robię.:grin:
Macie tu geniusze, tepiciele mojego beztalencia prezent od Bikera. Za odwiedziny, kopy w zadek i motywację:grin:
Załącznik 127694
Ja wkrótce wrócę:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
...Co do balansu to wszystko zrobiłem na chmurkę, ....
Dlaczego na chmurkę, a nie słoneczko gdy na większości tych ostatnich masz mocne słońce?
Chmurka wtedy gdy masz całe niebo zachmurzone bez slońca.
Zboczenie Bikerowe.:grin:
Andtorku na niektórych fotkach takie zboczenie, poskutkowało. Ale granica jest bardzo cienka i nie wolno tego nadużywać, czego dowodem są inne moje foty.:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Zboczenie Bikerowe.:grin:
Ty się tu nie wymiguj:wink: tylko stosuj właściwie. :)
Często automatyczny balans bieli radzi sobie bardzo dobrze (oprócz nocnych zdjęć) i jak wiesz, ze będziesz wywoływał RAW-a to spokojnie można stosować. Najwyżej w OV zmienisz WB.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Piotruś w tej dziedzinie, to ja dyletant jeszcze jestem. To przez Ciebie mnie to kusi, żeby na tym coś zmieniać. Ale muszą mi wystarczyć możliwości OL.V 3 i korekty w Gimpie. Z całym ubocznym skutkiem. Próbuję się tego naumieć na co nie których fotkach. Po to je robię.:grin:
Macie tu geniusze, tepiciele mojego beztalencia prezent od Bikera. Za odwiedziny, kopy w zadek i motywację:grin:
Załącznik 127694
Ja wkrótce wrócę:grin:
Janusz ten plik nie chce sie otworzyc, wrzuc po ludzku :-)
1 załącznik(ów)
Ja praktycznie BB w wersji auto nie stosuję. Ale chyba czas na zmianę nawyków.:grin:Załącznik 127700
Pisać czy się otwiera. Mnie się otworzył, sprawdzałem.
U mnie poprzedni się otwiera, nie ma problemu.
Janusz stosuj skrót WB od ang. white balance.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Ale i tak mam bezcenne ujęcie.
A co powiesz na to?
Załącznik 127701