Cenna inicjatywa.
Wersja do druku
Ale tak tam jest. Jak się jedzie ode mnie, to tak gdzieś od Spiskiej Beli zaczyna je być widać. Tatry znaczy się. Wszędzie dookoła płasko, a po prawej (północ) wyrastają szczyty. Potem po podjechaniu kawałek na zachód zaczynamy widzieć po lewej (południe) Tatry Niżne. A my jedziemy po płaskim a potem lekko pofalowanym terenie w okolicach od Tatrzańskiej Łomnicy do Strbskiego Plesa.
Piękna, wręcz cudowna Magistrala Tatrzańska - tak samochodowa jak i dla pieszych. Ostatnio mocno zniszczona przez wiatrołomy.
Jezioro Czorsztyńskie
Załącznik 141350
Załącznik 141351
Załącznik 141352
Jezioro Czorsztyńskie cd
Załącznik 141353
Załącznik 141354
Załącznik 141355
Załącznik 141356
Załącznik 141357
O, znajome kamienie :mrgreen:
To jeszcze parę znajomych kamorców... :)
Załącznik 141359
Tatry wysokie widać, Łomnicę też:mrgreen::grin:
Załącznik 141360
Załącznik 141361
Jakos nie mialem przyjemnosci na zamku goscic.
Zima trzyma.
Ładne widoczki dajesz, panoramy super, ta z okolic Spisskiej Beli to piękny widok, mam w planach na przyszłość tam się wybrać. To jedno z fajniejszych miejsc na focenie. Trzeba tylko trafić na fajne warunki :)
Kamolce, Camelot fajne i znajome :grin:, jak ja dawno tam byłem :roll:
ale tylko w okolicach na sam zamczysku jakieś dwadzieścia kilka lat temu :roll:
Było do przejścia bez raków, ale był świeży śnieg, jak się podtopi i przymarznie to zrobią się betony i bez raków może być walka o przetrwanie :shock:. Raki można wypożyczyć w razie czego. Polecam wyprawę na krokusy na polanie a potem trasa na Wołowiec :grin:
:roll: Dzięki alnico za informację :) , doczytałem jeszcze trochę u Ciebie w wątku :grin:
Jeśli chodzi o Tatry, Podhale to tutaj warto czasem zajrzeć szukając prognoz i opisu warunków na szlakach:
http://www.turystyka-gorska.pl/forum...51f&start=4860
Woda
Załącznik 141433
Załącznik 141434
AbstraKaczka
Załącznik 141432
Woda pięknie krystaliczna :)
Piekny Dunajec.
Ziółko na sobotę, kamienie zrobią robotę...
Załącznik 141482
Załącznik 141483
Załącznik 141484
ISS, księżyc, wenus, mars i inne...
Wczoraj dzięki koledze MaciekMG który przypomniał mi o przelocie iss-a udało mi się zrobić kilka pstryków tegoż, plus oczywiście resztki koniunkcji księżyca, wenus i marsa :smile: .
ISS nadlatuje - maksymalne zbliżenie do księżyca
Załącznik 141564
Załącznik 141565
Załącznik 141566
Leci dalej:mrgreen:
Załącznik 141567
Dwie kolejne fotki to przelot na tle gwiazdozbioru Oriona
Załącznik 141568
Załącznik 141569
Zbliża się do Syriusza :) , przy okazji na pierwszej fotce mamy uchwycony powyżej jasnego śladu przelotu iss, ślad
lecącego samolotu. W oczy rzuca się oczywiście różnica w jasności lecących obiektów.
Załącznik 141570
Załącznik 141571
Kilka pstryków samej koniunkcji :)
Załącznik 141572
Załącznik 141573
Załącznik 141574
Załącznik 141575
Brawo! Mission complete!! :)
PS. Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty robtor.
Super! To teraz jeszcze zmontować akcję grupową, aby skleić potem na jednym zdjęciu widoczny lot ISS! Albo walić zdjęcia na dwa aparaty na przemian?
Może szerokim szkiełkiem wystarczyło by ustawić czas naświetlania powiedzmy 30s i odpalić migawkę te parę razy, bo przy dłuższych czasach zaczną się z gwiazd kreski robić :) , wydaje mi się że "samjangiem" 10mm pod nikona cały przelot dało by się przefocić tylko jednym przesunięciem aparatu, fisza niestety nie mam :) . Zawaliłem sprawę wczoraj bo jechaliśmy w "gości" i miałem ze sobą tylko dwa szkiełka ; 16-85 i 70-300. Nawet ta 16-stka by wystarczyła może żeby jakiś dłuższy ślad zrobić z kilku fotek, tylko musiałbym akurat o tym wtedy pomyśleć...:mrgreen:
Niechby były i te gwiezdne łuki, wtedy ewentualny tor ISSa i tak wyróżniał by się spośród nich. Max. czas przelotu to około 6 minut (4'15" dzisiaj, 5'22" jutro), ale jasność leci mocno w dół. Tak, czy inaczej czas otwarcia migawki około 3 minut - rybie oko ustawione na zachodnią/południowo-zachodnią część nieba, ostrość ręcznie na nieskończoność, tryb Bulb, wyzwalanie kabelkiem, lub radiowo. Potem - niechby nawet kolejne 3 minuty leciała ciemna klatka, "lot sokoła" i tak będzie już zarejestrowany. Byle tylko nie zapomnieć naładować akumulatorków ;-)
Psiakość, mam ochotę przymknąć przysłonę na maxa i spróbować już teraz!
Dzisiaj to będzie kiepsko chyba widoczne, 16 stopni nad horyzontem max i mag -0,6 . Wczoraj było maksimum 43 stopnie i mag -2.2 . Następne jakieś fajnie jasne i wysoko dopiero 15 marca :) . Pogoda się robi kiepska :(
edit:
No to u mnie już na 100% po iss dziś... chmury przykryły kompletnie wszystko.
Leśna Rzeźnia
Załącznik 141812
Załącznik 141813
Zimno i Ciepło
Załącznik 141834
Załącznik 141835
Piękna fotorelacja z tatr.
Szuflandia; biały,czerwony i niebieski
Załącznik 142375
Załącznik 142374
Załącznik 142373
Szuflandia
Załącznik 142379
Załącznik 142378
Pikujący owadzik fajny :)
Elektryka
Załącznik 142546
Załącznik 142547
Miło popatrzeć na szuflandię. Nie mogę doczekać się wiosny i lata.
Widzę, że eksperymentujesz :)
Te słupy z fraktalusa to mi przypominają miesze ogniste wbite w ziemię :)
Elektryka
Załącznik 142562
Załącznik 142563
Załącznik 142560
SHOGUN ;) :)
Załącznik 142561