-
Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Wersji SuperCCD było wiele, w tym choćby ta z S5 Pro, z dodatkowymi pikselami bez filtrów koloru, rejestrującymi tylko informację ze świateł. Do dziś nie powstała matryca dorównująca jej DRem w światłach, a to było lata temu. Mój pierwszy cyfrowy aparat, kupiony chyba z 8 lat temu, miał matrycę SuperCCD bodajże 1/1,6 cala i miażdżył w tamtym czasie konkurencję. Aż taka lipa to jednak nie była...
Ale zaczęło się od oszustwa z wypisywaniem podwojonej liczby pikseli na korpusie. Jedni to pamiętają, a inni nie, bo myśleli wtedy o kredkach w tornistrze/plecaku, a nie o megapikselach. Ok, stary jestem i na dodatek mam dobrą pamięć, ale tego już nie zmienię :( Nowe Fuji mi się podoba, ale te wszystkie superCCD i hybrydy, to było 80% marketingu. Co do miażdżenia konkurencji, to z tym bywa ciekawie nawet teraz, według niektórych m4/3 miażdży wszystko... ;)
-
-
Cytat:
Mój pierwszy cyfrowy aparat, kupiony chyba z 8 lat temu, miał matrycę SuperCCD bodajże 1/1,6 cala i miażdżył w tamtym czasie konkurencję.
Z SuperCCD miałem wówcza Fuji S6500...ależ to była maszyna. AF szukał 5s celu i czesto się mylił:D
Do tego super szumy powyżej ISO200.
Do nauki była to wtedy jedna z ciekawszych propozycji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ale zaczęło się od oszustwa z wypisywaniem podwojonej liczby pikseli na korpusie.
To chyba nie tak było. Ilość pikseli się zgadzała, tylko trzeba było je i interpolować, żeby "odkręcić" obraz z matrycy przekręconej o 45 stopni.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jedni to pamiętają, a inni nie, bo myśleli wtedy o kredkach w tornistrze/plecaku, a nie o megapikselach.
Mam nadzieję, że etap myślenia o megapikselach ich ominął i od razu z kredek przeskoczyli na etap myślenia o zdjęciach. W przeciwnym razie ciągle musieliby pisać na forach o przeliczeniu cropów, mierzeniu GO i odczarowywaniu zafałszowanych oznaczeń przysłon i ogniskowych. Och, oby tylko nie spotkało ich to nieszczęście...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To chyba nie tak było. Ilość pikseli się zgadzała, tylko trzeba było je i interpolować, żeby "odkręcić" obraz z matrycy przekręconej o 45 stopni...
I na tej samej zasadzie można było dorysować piksele do klasycznej matrycy, żeby uzyskać efekt "superCCD" :)
-
"Efekt SuperCCD" nie polegał na dorysowaniu pikseli, tylko na zwiększeniu rozdzielczości po przekątnej. Interpolacja to efekt uboczny, a nie istota tej technologii. Ideą było zastosowanie oktagonalnych pikseli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
I na tej samej zasadzie można było dorysować piksele do klasycznej matrycy, żeby uzyskać efekt "superCCD" :)
A one (te piksle) nie były jeszcze jakoś przesunięte względem siebie?
-
Efekt "superCCD" polegał na przekręceniu matrycy o 45 stopni i dorysowaniu pikseli brakujących w stosunku do tradycyjnego układu. Na ten efekt dawały się czasem nabrać najprostsze testy sprawdzające tylko rozdzielczość w pionie i w poziomie. W realnych zdjęciach efektu nie było.
-
Pierwszy mój aparat cyfrowy to fuji. Kupiłem go dla kolorków jakie wypluwał. Jak pamiętam to po interpolacji z 3 na 6mpx tak naprawdę otrzymywało się ok 4mpx. Zdjęcia tyle ważyły a karty były małe/drogie pojemnościowo że praktycznie nie korzystałem z interpolacji. Do labu do wielkości A4 w zupełności wystarczało. Niestety szum powyżej iso 200 był znaczny.
-
No to Was wzięło na historyczne wspominki, w poprzednim wieku w Galicji mawiało się o tym "austryjackie gadanie:
-
Wracając do tematu ;-)
http://www.43rumors.com/ft2-e-m1-sil...-in-september/
---------- Post dodany o 15:21 ---------- Poprzedni post był o 15:20 ----------
Mam tylko nadzieje że nie o ten nowy OM-D chodziło w poprzednich przeciekach i doczekamy się następcy E-M5 ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Efekt "superCCD" polegał na przekręceniu matrycy o 45 stopni i dorysowaniu pikseli brakujących w stosunku do tradycyjnego układu. Na ten efekt dawały się czasem nabrać najprostsze testy sprawdzające tylko rozdzielczość w pionie i w poziomie. W realnych zdjęciach efektu nie było.
Efekt był taki, że czasem wychodziły ząbkowane krawędzie przy ukośnych liniach.
Jak byłem na kupnie E-30 to poszukiwałem nowego S5Pro, ale wtedy już nigdzie nie można było go nabyć (Polska) a używki pojawiały sie w jakichś chorych cenach (za E-30 dałem ok 3000pln, a S5Pro od 5000 do 6500 był) :)
T.
-
Ten nowy news na 43rumors to rzeczywiście ploty, coś jak "napiszmy cokolwiek byle podtrzymać temat".
-
No i nowe ploty tym razem od Panasonica :
http://www.43rumors.com/ft5-definite...hin-4-6-weeks/
Czyżby wysyp korpusów m4/3 na jesień ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Oby to był panasonic G7 ;)
-
FT4 - czyli już jestem w ogródku, już prawie...
Nowe ploty wskazują na wyższy od M5 model, premiera za chwilę i teraz (znowu to samo) pytanko: czy Oly znowu straci czy zdecyduje się na normalny (nie oczekuję porządnego) tryb wideo filmików.
Plusem wobec GH4 mógłby być crop, najlepiej zer0wy (w kontekście m43/GH4) czyli 2.0. Ciekawe czy będzie 25p i coś więcej niż 50 megabitów (połowa GH4).
-
Też w tej wchwili doczytałem tego "rumorsa". Nooo to byłoby ciekawe posunięcie ze strony Olympusa. Chcą powalczyć o klienta z GH4? No to sie musieliby baaardzo postarać i tu mam pewne wątpliwości.
Jeszcze wyjdzie im coś drogiego, ale nie lepszego ani porównywalnego z GH4 i będzie klops. Wolałbym coś bardziej w kierunku foto niż video ale z matryca od Sony :)
T.
-
Nie bardzo wiem, co miałoby być w tym wyższym modelu, żeby nie stał się on zbyt podobny do E-M1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie bardzo wiem, co miałoby być w tym wyższym modelu, żeby nie stał się on zbyt podobny do E-M1.
w sumie postęp GH4 względem GH3 też chyba nie jest aż tak jakiś "rewolucyjny" jedynie pod względem właśnie filmowania zrobiono tam konkretny krok naprzód.A i słyszałem coś o jakimś tam ciekawym rozwiązaniu z AF ale nie wiem zbytnio o co chodzi.
-
Ale GH4 to nie wyższy model, tylko następca. A że producent chce przez powinien czas jeszcze zarabiać na obu, to inna sprawa.
-
Gdyby nowy model nie miał AF fazowego byłoby to trochę dziwne, ale w sumie możliwe.
Chętnie bym zobaczył błyskawicznie działający AF-C z inteligentnym śledzeniem itp.
Przyzwoite video też byłoby mile widziane.
Może nawet zaimplementowali "global shutter"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Chcą powalczyć o klienta z GH4? No to sie musieliby baaardzo postarać i tu mam pewne wątpliwości.
Nie ma szans, co ciekawe za każdym razem jak patrzę na filmiki z pomidorami w skrzynce (GH2 Moon T7) to nie za bardzo mnie ciągnie do GH4.
Szczerze to uważam, że sukcesem będzie 25 kl/s i być może 28 megabitów, wszystko powyżej (w tym 4K@24) będzie bonusem.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Wszystko powyżej plus kontrola czasu, przysłony i iso z ekranu podczas kręcenia wideo.
Dla zbicia ceny mogliby zrezygnować z pdaf, stare ogórki optycznie piękne, ale nie praktyczne do focenia z ręki cały dzień.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
+4k
-Ostrzenie po fazie
-
Gdyby ten aparat miał 4K i fazowy AF, to byłby lepszy od E-M1. Nie liczyłbym na to.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Gdyby ten aparat miał 4K i fazowy AF, to byłby lepszy od E-M1. Nie liczyłbym na to.
em5/em1 plus 4k minus faza.
-
A czy są jakieś nowe plotki o aktualizacji firmware do e-m5, kiedyś czytałem, że ma być jeszcze aktualizacja do tego korpusu. Ostatnio zauważyłem, że e-m10 ma fajną funkcję wyświetlania aktualnej ogniskowej, proszę się nie śmiać, ale chciałbym tak w e-m5:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
A czy są jakieś nowe plotki o aktualizacji firmware do e-m5, kiedyś czytałem, że ma być jeszcze aktualizacja do tego korpusu. Ostatnio zauważyłem, że e-m10 ma fajną funkcję wyświetlania aktualnej ogniskowej, proszę się nie śmiać, ale chciałbym tak w e-m5:mrgreen:
Oj tam, E-PL5 też ma, to mi się nie chce wierzyć że M5 nie ma.
Prawy górny róg w czasie kręcenia zoomem
-
Bodzip zaintrygowany Twoim postem, postanowiłem sprawdzić i okazało się, że faktycznie przy innym ustawieniu wizjera jest faktycznie ta funkcja w e-m5. Dzięki :mrgreen:
Ha i nawet system pozwolił mi w ramach podziękowania i uznania dać Ci plusa.
-
Plotki głoszą, że nowy GM2 będzie mieć wbudowany wizjer. Szykuje się naprawdę fajny aparat!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ar2
Plotki głoszą, że nowy GM2 będzie mieć wbudowany wizjer. Szykuje się naprawdę fajny aparat!
Na którym 12/2 będzie wyglądać jak Erni, ale nie powiem, jak wizjer nie będzie ssać to pod takie 14/20/45 super maszynka. Ciekawe jak wykastrują tryb UHD.
Niejako przy okazji mogli by puścić naleśnika ~ 9-10mm, fajnego optycznie.
-
Malutkie body z wizjerem - to może się spodobać - taka odpowiedź na Sony RX100 III ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Niejako przy okazji mogli by puścić naleśnika ~ 9-10mm, fajnego optycznie.
Lepiej 7-8mm :) ... i żeby dało się nakręcać filtry (żeby nie było, że za dużo chcę, to może być nawet f/4) :)
-
http://www.43rumors.com/olympus-conf...s-coming-soon/
Będzie można wskrzesić wątek ;-)
---------- Post dodany o 16:11 ---------- Poprzedni post był o 16:09 ----------
i np. czy będzie pasował grip, czy matryca nowa, czy migawka 1/8000, czy nowy wizjer, czy wbudowana lampa, czy... ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
http://www.43rumors.com/olympus-conf...s-coming-soon/
Będzie można wskrzesić wątek ;-)
---------- Post dodany o 16:11 ---------- Poprzedni post był o 16:09 ----------
i np. czy będzie pasował grip, czy matryca nowa, czy migawka 1/8000, czy nowy wizjer, czy wbudowana lampa, czy... ;-)
Skoro mają być 3 linie OMD to "nowy" E-M5 musi być zauważalnie lepszy od E-M10, ale też słabszy od E-M1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Skoro mają być 3 linie OMD to "nowy" E-M5 musi być zauważalnie lepszy od E-M10, ale też słabszy od E-M1.
To chyba bardzo trudne zadanie i pewnie wyjdzie taki, że ludzie będą mieli dylemat co wybrać E-M1, czy następcę E-M5 (podobnie jak teraz jest z E-M5 i E-M10).
-
Dla mnie ważne by współpracował ze starymi szkłami jak EM1 i biorę od razu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KoValus
To chyba bardzo trudne zadanie i pewnie wyjdzie taki, że ludzie będą mieli dylemat co wybrać E-M1, czy następcę E-M5 (podobnie jak teraz jest z E-M5 i E-M10).
Wystarczy zróżnicować matryce, rodzaje dostępnych AF czy trybów filmowania....
Nie będzie problemów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KoValus
Och żebyśmy tylko takie problemy mieli ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KoValus
W dobie współczesnych aparatów wybór pomiędzy różnymi modelami w systemie i tak jest trudno.
-
Nowy EM1, powinien mieć kryształki Svarowskiego, nowy EM5 powinien mieć ich mniej a EM 10 tylko cekiny...