Witam. Mam problem z identyfikacją tego ptaszka, dziś mnie powitał w lesie. Podobne moim zdaniem do sikory ale jakoś nie mogłem nic dopasować.
??
Wersja do druku
Witam. Mam problem z identyfikacją tego ptaszka, dziś mnie powitał w lesie. Podobne moim zdaniem do sikory ale jakoś nie mogłem nic dopasować.
??
Kapturka.
pozdro
Nyny wielkie dzięki.
pozdr.
amazury - no kurcze - super
Amazury, ale Cię zmierzył wzrokiem.
Magnum ladnie wypatrzona i ustrzelona.
P.G; amazury; magnum - fotki super.
Gratuluję i pozdrawiam.
Też się dołączam :)
Gratulacje
Witam
Dzisiaj wybrałem się do pobliskiego lasu który nosi znamiona lasu pierwotnego, poszukując gniazda bociana czarnego pstryknąłem parę zdjęć. Nie jest to rewelacja, czasy od 1/13 do 1/80 ze statywu, ISO 400 ciągnięte w górę +1/2EV, lecz ten klimat...
Boćka nie znalazłem,tylko przeleciał mi nad głową. Na razie nie będzie mieć ochrony strefowej, lecz jeszcze go dopadnę.
Bazyliszek - pierwszy raz widzę :)
Piękna wstawka roztoczol . Faktycznie jak napisał lisiajamka1 można odczuć atmosferę tego"pierwotnego" lasu.:wink:
Bodzip
Jesteś blisko Słowacji, gdzie gnieździ się kilkadziesiąt par orłów cesarskich. Czasami jakiś młody osobnik przeleci na naszą stronę.Może właśnie to on złowił na Twych oczach węża; nie gadożer.
Pierwszy raz w życiu, w moich stronach, widziałem go wczoraj ...
Uczta dla oczu-dostojny olbrzym, tylko bardzo wysoko, w upale i miałem założony konwerter x2- po odfiltrowaniu mgiełki wyszła żółtaczka.
Jeśli Komisja Faunistyczna zatwierdzi, będzie to 25-26 stwierdzenie w Polsce.
Howgh!
Często jestem po Słowackiej stronie ... po piwo :)
Powiem tak: słowacka policja bardzo nas nie lubi, fakt - dajemy powód. Kiedyś stanąłem na zakazie (właściwie to ciągła linia boczna) i robiłem zdjęcia krajobrazowe w okolicach Słowackiego Raju. Podjechali ze słusznym zamiarem wlepienia mi "pokuty" :)
Pogadaliśmy bardzo miło, pooglądali sprzęt i skończyło się na życzeniach udanych łowów. Jeden z nich też bawi się w foto, ma Nikona. Wymieniliśmy się telefonami i mam nowego fajnego kolegę :)
Do rzeczy.
W okolicach Liptowskiego Mikulasza, Vrbowa, czy w samym Słowackim Raju jest sporo dużych i bardzo dużych ptaków.
W moich okolicach widywałem je też we wsi Ropki i Owczary - zwłaszcza Owczary.
Pozdrawiam - no i gratulacje z pięknego potwierdzenia
roztoczol, fajna seria, jednak btrak światła przeszkadza, ale gatunki super.
Ja dzisiaj znowu zimorodkowałem.
Piotrze, żartując mam wrażenie, że niedługo będą Ci z ręki jadły :)
Piękne sztuki - zazdroszczę
Bodzip, to jest dość łatwe, tylko trzeba znaleźć miejsce stacjonowania zimorodka. Mają swoje stałe miejsca, potem to bajka z obserwacji i oczywiście focenia. Dzisiaj miałem słabe światło.
Fajne stwory- te zimorodki.
Jeszcze dla zilustrowania trudności w łapaniu pospolitego gatunku, jakim jest strzyżyk:)
fajna wrzuta, piękny las>
Z dzisiejszego eksplorowania terenu. Zapuściłem się na łąki pod Kurnik zdjęcie pierwsze, okolica śliczna ale zwierzyny nie namierzyłem, a naprawdę było pięknie, w oczkach wodnych lilie wodne brakowało tylko białej czapli. Postanowiłem wrócić na miejscówkę a tam eldorado Jak dojechałem to przestraszyłem ok 30szt Czapli. Zaczaiłem się nakryłem siatką i .... **** słońce się schowało. Zwinąłem sprzęt bo iso powyżej 1600 zaczęło się kręcić. Postanowiłem namierzyć nowe miejcówki i mało się nie rozdeptałem koziołka (wiem, z **** strony i ucięte kopytko eliminują fote). Jak pakowałem sprzęt kątem oka zauważyłem że pojawiły się dwa żurki. Czołgałem się ok 70m :) i wiem że muszę niebawem tam powrócić.
Potencjał miejsca niesamowity. Kowal wykorzystaj to do cna, masz dobry aparat i obiektyw niezgorszy i samochodzik do jazdy w terenie, no to jazda i dawaj nam tu wspaniałe foty!!!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pewnie się nie doczekam, jak sam nie zaserwuję! Ale czy z puszki zechce??
kowal73
Zdjęcie koziołka "ma kopyto". Gratulacje!!!
he he samochodzik....
Pojechałem w teren i na kolejnym postoju Vita nagle nie odpala. Troszkę się przestraszyłem, święto w terenie itp. a autko nie gada. Zadzwoniłem do mechanika, na szczęście odebrał, relacjonuje co się stało a pan wytłumaczył co powinienem zrobić, więc otworzyłem maskę uderzyłem krzesełkiem (bo tylko to miałem pod ręką) w rozrusznik i działa :)
a
pochwalę się, mimo, że przyszłym roku będzie pełnoletnia :) to dawno nic mi takiej frajdy nie sprawiło.
Bo to dobre samochody są, mam podobną:)
To musisz wozić młotek :D
Mam na wyposażeniu:Saperka: sztuk 1, piła ręczna: sztuk 1, bagnet długi, jako maczeta, sztuk: 1, krzesełko składane rybackie, sztuk:1, karimaty, sztuk: 2, umundurowanie polowe: sztuk 1, z kapeluszem, kalosze oczywiście, siekierka: sztuk: 1, No i więcej nie pamiętam, ale coś by się znalazło! Siatka maskująca oczywiście!!!
Nieśmiało też coś dorzucę do wątku...
Wróciłem dziś z wędkowania, oczywiście okazy karpi zostały w wodzie, ale udało mi się złapać taką oto scenkę:
Rafrr scenka fajna :-)
Kurcze Loch Ness normalnie :)
Ale ryba, świetny moment wypatrzyłeś, gratulacje.
Niedawno oglądałem zdjęcia Pana Marka Wyszomirskiego. Zdjęcia robione analogiem.
http://plfoto.com/zdjecie,zwierzeta,mucha,34236.html#
Powiem tak - klasa sama w sobie.
Pozazdrościłem,
spróbowałem
Miło popatrzeć jak z tygodnia na tydzień wątek rozrasta się. Dawno nic nie wstawiałem, więc i ja dołożę swoją sesję z Muchołówką.
Lucas_g sesję z Mucholowka niezla.
Ładna muchołówka, ja nie mam żadnej.
Dzisiaj jeden pstryk, sam nie wiem co o tej fotce myśleć :roll:
Czarnogłówka w kąpieli
pzdr