Gdzie mi do wyszomira... zupełnie przez przypadek zauważyłem zakamuflowanego kwietnika, to mu focię strzeliłem :grin:
Wersja do druku
Piękna sztuka :)
Ja dziś takie porównanie: Helios i Sigma. Identyczne warunki robienia zdjęcia :)
739. Załącznik 200592
740. Załącznik 200593
741.
Załącznik 200594
moja lisica ;)
Załącznik 200597
Warunki może były identyczne, ale nie chcesz chyba powiedzieć, że Helios lepszy bo zdjęcie wyszło lepiej. Choć mam i wątpliwości co do warunków zewnętrznych (światła), w momencie robienia tych dwu zdjęć.
Bo to, że (z EXIF) na sigmie robiłeś na przysłonie f 1.4 to wiadomo, a na Heliosie mogło być najmniej f 2.0 (choć raczej wydaje mi się, ze bardziej domknąłeś przysłonę). Na Sigmie miałeś ogniskową 30 mm, na Heliosie 58 mm. Bardzo trudno tak porównywać zdjęcia i wnioski mogą być bardzo błędne.
PS
To pierwsze wygląda jakby było z filtrem polaryzacyjnym zrobione..., ale pewnie tak się światło zmieniło (przez godzinę jaka upłynęła między zdjęciami mogło)
Edit.
Na pierwszym zdjęciu (jak nie było filtra polaryzacyjnego) światło musiało byc bardziej rozproszone, na drugim było bardziej ostre. Innej możliwości nie ma:)
Stwierdzam tylko fakt (z danych EXIF), ze pomiędzy zdjęciami upłynęła ok. godzina i światło raczej się zmieniło. Nie wiemy też na jakiej przysłonie z Heliosa.
Czasy te same 1/8000s, może dlatego z Sigmy bardziej przepalone, że przysłona f1.4. Helios musiał być f2.0 lub więcej... (to jednak spora różnica)
Ale ogólnie masz rację, z tych dwu zdjęć, to z heliosa jest lepsze, co nie znaczy zupełnie, że obiektyw lepszy:)
PS.
Nie można tu zupełnie mówić o identycznych warunkach, na to chciałem tylko zwrócić uwagę i oczywiście nie traktuje to jako testu (tym bardziej).
No cóż, ajko że Helios nie ma exifu, bo mieć nie może musisz mi uwierzyć na słowo. Czy uwierzysz... nie wiem, ale raczej nie przypominam sobie abym na forum kiedykolwiek mijał się z prawdą.
Przysłona różna z wiadomych powodów. Na Heliosie było 2,0
Pomiar światła identyczny.
W sumie to drugie Sigmą zrobiłem później ponieważ gdy wywołałem zdjęcie z Heliosa, to pomyślałem, że fajniejsze by było gdyby było z odbiciem. Jako że ciasno na pokazie było i nie za bardzo była możliwość cofnąć się tak abym mógł to zrobić na 58 mm, więc wziąłem Sigmę.
Gdyby ktoś się chciał pobawić - oba rawy.
Bogdan, wierzę Ci na słowo z tą przysłoną na Heliosie f2.0. Jednak na Sigmie przysłona była f 1.4 , a czas ekspozycji na obu zdjęciach taki sam. Światło też mogło się w pewnym stopniu zmienić w przeciągu godziny.
Stąd moim zdaniem zdjęcie z Sigmy "ta figurka" jakby przepalona wyszła i kompletnie nie można tu mówić o identycznych warunkach. Choćby tylko z racji samej przysłony, gdzie pozostałe parametry te same (czas i iso). Chyba jest oczywistym, że wtedy to na przysłonie f 1.4 zdjęcie będzie bardziej doświetlone / przepalone.
PS.
Dla Sigmy powinien być czas 1/16000s lub iso 100, wtedy ewentualnie można by mówić o zbliżonych warunkach, a zbliżonych dlatego bo nie wiadomo jak światło się zmieniło przez godzinę.
Załącznik 200615
Tak sobie pozwoliłem, Bogdan nie bij mnie. :mrgreen:Załącznik 200614
Oba wywołane na takich samych ustawieniach w PSE, jedynie przy sigmie przesunąłem temperaturę na taką samą jak w Heliosie.
I zmniejszyłem na 1200 dł. bok.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ale dziwnie się wyświetliło :shock:.
Muszę jeszcze popracować nad składaniem posta. :oops: :mrgreen:
743.
Załącznik 200619
744. Młode krzyżaki ogrodowe w trzmielinie :)
Załącznik 200623
Dużo tych krzyżaków. :grin:
745.
Załącznik 200627
Jezioro Łąka
A ja dziś mrówki fotografowałem:
746.
Załącznik 200628
747.
Załącznik 200629
748. Ciekawostka z Torunia.
Załącznik 200630
Było ich dużo, dużo więcej, ja tylko ich mały patrol sfociłem :grin:
Takie duże mrówy znalazłeś, że prawie nie mieszczą się na zdjęciu :wink: Super!
:mrgreen:
749. Złotokap :)
Załącznik 200637
750. Co mnie mrówki pogryzły zanim zdjęcie zrobiłem, to moje :roll: :grin:
Załącznik 200663
pikne , ale za dużo miejsca po lewej pustego
Jeśli chodzi o kadr to całkowicie zgadzam się z Tobą,zwale to na mrówki które tak zaciekle mnie atakowały,a ich jad musiał jeszcze działać w trakcie końcowej obróbki zdjęcia:roll::grin:
751. :mrgreen:
Załącznik 200665
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
752. :mrgreen:
Załącznik 200666
750, 751 łaaaadne...:)
753. :)
Załącznik 200697
Piękny kolor :-)
Omomiłki:
754.
Załącznik 200698
755. :shock:
Załącznik 200699
756. Przed burzą
Załącznik 200711
:grin:
757. Śniadanko w locie :grin:
Załącznik 200730
Kapitalnie uchwycony moment! Szkoda, że odwłok nie zmieścił się w głębi ostrości, ale i tak zdjęcie robi ogromne wrażenie. Gratuluję!
758.
Załącznik 200738
759 . wata cukrowa
Załącznik 200739
Dziękuję wyszomirze :)
760. Amorów czas :grin:
Załącznik 200750
"Grożąc palcem wyrzekła: Oj, łotrzyk z waćpana!" :wink: :mrgreen:
761 @andtor2 chyba będę musiał wykupić u Ciebie kartę stałego klienta do tego wątku :grin:
Załącznik 200752