:grin: Jeśli jako punkt odniesienia przyjmujesz parametry jakie dobrał Nikon, to można tak stwierdzić. Równie dobrze można napisać, że to Nikon nie przekłamuje, bo dobrał tak samo jak Olek ;) :mrgreen:
Wersja do druku
Spróbuję RAWY bo macie rację, ze JPGi są obrabiane w aparacie.
A w ogóle to się gdzieś naczytałem, że Olek zawyża czułość i to skłoniło mnie do tego porównania.
Jakiś detal by się przydał na samplach, wtedy dopiero będzie widać odszumianie.
Byłbym zdziwiony gdyby nie działało. Lubie jak pewne funkcje działają podobnie we wszystkich modelach jednego producenta. A co do dwukrotnego wciśnięcia, to jest tak jak w E-M10 Mark I? Tzn. pierwsze wciśnięcie uruchamia ramkę podglądu, wówczas można kółkami wybrać wielkość powiększenia, a kursorami miejsce. Drugie naciśnięcie powiększa ten wybrany obszar.
W związku z zamiarem zakupu aparatu w systemie micro 4/3 mam pytanie, czy w E-M10 MII, kiedy korzysta się z Auto ISO jest możliwość ustawienia czasu zmiany ISO na wyższe np. 1/125 czy też aparat sam decyduje o zmianie ISO na wyższe. I drugie pytanie - czy są jakieś przesłanki które by przemawiały za zakupem lumixa gX7 ?
Dzięki za szybką odpowiedź. Czy E-M10 MII przestawia Auto ISO na wyższe z jakimś konkretnym czasem np 1/60s,czy raczej uzależnia to od warunków zewnętrznych.