Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
Hom_er
ech, szlak by trafił ten cały system z 12-40 na czele! [...ciach rozważania o 9-18 ;-)]
Ja się też nastawiałem na 9-18, ale uznałem że dobry spacerzoom o przyzwoitym świetle zawsze dobrze mieć, szczególnie że cena 12-40 okazała się niższa niż się spodziewałem (co jednakowoż nie oznacza że to tani obiektyw). 12mm to trochę szerzej niż 14mm, a jak mi ciągle będzie za wąsko to kupię 9-18.
45mm na razie jednak odpuszczam, zakładam że wystarczy mi w tych okolicach 40mm 2.8 z długiego końca 12-40.decyzja co do kolejnych zakupów pewnie gdzieś w okolicach marca ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Krajobraz albo architekturę chciałbyś fotografować na f/1.8??? :D Bo nie wiem po co Ci w takim zoomie jasność.
Jasne 9-18 przydaje się do wnętrz - kościoły, cerkwie, muzea, jaskinie, bunkry i co tam jeszcze wymyślisz.
Dlatego ma 12/2,0 i 14-35/2,0. A także 45/1,8 i 30/1,4 na wszelki wypadek.
Tym zestawem oblecę wszystko.
Ciemno ? I to jeszcze mając taką matrycę, no bez przesady.
Używam 9-18 ( pod FT ale światło to samo przeca ) na koncertach i się da, a Tobie na wakacjach ma nie wystarczać ?
9-18 + 45 to fajny zestaw, dużo da się tym zrobić. Nie ma co przesadzać, zawsze w czym byś nie wybrał będzie coś nie tak.
Na wakacje to tylko 14-150 na małym PEN'ie i basta. Do wszystkiego starczy i szkieł zmieniać nie trzeba.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jasne 9-18 przydaje się do wnętrz - kościoły, cerkwie, muzea, jaskinie, bunkry i co tam jeszcze wymyślisz.
Owszem, ale tam jest potrzebna duża GO, czyli co robimy? Używamy S T A T Y W U! (względnie korzystamy ze stabilizacji lub podnosimy ISO). A "stałkę" 12 f/2.0 można wykorzystać w portrecie, stąd jej jasność. Jakoś zoom do portretu nigdy mi się nie widział.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hrr
Ciemno ? I to jeszcze mając taką matrycę, no bez przesady.
Używam 9-18 ( pod FT ale światło to samo przeca ) na koncertach i się da, a Tobie na wakacjach ma nie wystarczać ?
9-18 + 45 to fajny zestaw, dużo da się tym zrobić. Nie ma co przesadzać, zawsze w czym byś nie wybrał będzie coś nie tak.
Na wakacje to tylko 14-150 na małym PEN'ie i basta. Do wszystkiego starczy i szkieł zmieniać nie trzeba.
E tam. ostatnio na fiordach zabrakło mi kilka razy ZD 50-200
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Owszem, ale tam jest potrzebna duża GO, czyli co robimy? Używamy S T A T Y W U! (względnie korzystamy ze stabilizacji lub podnosimy ISO). A "stałkę" 12 f/2.0 można wykorzystać w portrecie, stąd jej jasność. Jakoś zoom do portretu nigdy mi się nie widział.
Oj tam, oj tam - zaraz duża GO :mrgreen:
Przy tej ogniskowej i przy tej odległości ostre masz wszystko.
Przykład z exifem - 12/2,0 na 2,0 Nie korygowane, nie prostowane, tylko świeżo wywołane.
Załącznik 102776
Ja tak z innej beczki. Czy dostał go ktoś już z E-M1 (bo luzem jeszcze trochę trzeba poczekać) i mógłby sprawdzić czy z redukcją na 58mm i slim filtrem winietuje na 12mm?
wątpię czy ktokolwiek dostał już zestaw z 12-40.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Po pierwsze nie wszędzie możesz rozłożyć statyw, po drugie nie zawsze masz na to czas, a po trzecie porównaj sobie czasy jakie osiągniesz posiadając takie 12-40 przy przysłonie powiedzmy F11 z czasem jaki osiągniesz w obiektywie, którego początek zakresu zaczyna się przysłoną 4.0. Spłaszczasz trochę temat.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Po pierwsze nie wszędzie możesz rozłożyć statyw, po drugie nie zawsze masz na to czas, a po trzecie porównaj sobie czasy jakie osiągniesz posiadając takie 12-40 przy przysłonie powiedzmy F11 z czasem jaki osiągniesz w obiektywie, którego początek zakresu zaczyna się przysłoną 4.0. Spłaszczasz trochę temat.
Te f11 to w mikro nie najlepsza przysłony, jak ma być żyleta, najczęściej wystarcza 7,1-8. Ale i tak różnica jest spora.
A co do spłaszczania postawiłbym akcenty na jakość obrazu, Duże 9-18, daje lepszy obrazek do mZD 9-18, a mZD 12-40 też prezentuje się na 12 nie najgorzej...