Odp: Olympus PEN E-P5 - premiera
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
przyznaję, nie wiem jak jest w innych aparatach tej samej i innych marek?
Jak w innych Panasonicach to nie wiem, ale Olympus nie daje aż takich możliwości.
Ale przy szybkim menu ikony do zmiany mogę wybrać zarówno palcem jak i krzyżakiem. Ostrzenie poprzez ekran jest także dostępne.
Ogólnie Olympus mógłby jeszcze udoskonalić interfejs, np pozwalając na wyświetlenie naraz na ekranie poziomicy i informacji o ekspozycji.
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
dzisiaj macałem ponownie w S'sklepie GX7.
sam jestem przed wyborem i jestem zainteresowany tym modelem.
jedna rzecz która mi się bardzo spodobała! w sumie dwie :D
- jak ustawiłem autofokus punktowy, to przy ostrzeniu od razu powiększał na ekranie obszar ostrzenia.
- na ekranie jest boczny pasek z szybkim menu, z szybkim paskiem ustawień i tam można zmienić na dotykowe wyzwolenie migawki oraz dotykowe ustawienie punktu pomiaru światła. po wybraniu punktowego pomiaru światła pojawiają się dwa krzyżyki. jeden żółty od ostrości i drugi niebieski od pomiaru światła. bardzo szybko, bardzo intuicyjnie i łatwo ustawia się niezależnie od siebie dwa pomiary. bardzo mi się to podoba. nie miałem jeszcze do czynienia z aparatem z dotykowym ekranem. zrobiło to na mnie ogromne wrażenie.
przyznaję, nie wiem jak jest w innych aparatach tej samej i innych marek?
W starym poczciwym Panasonic DMC-G2 jest to samo (dwa krzyzyki, dosyć fajne Q.menu, szybkie ustawianie punktu ostrości itd...).
Jeśli dobrze zrozumiałem twoje ostrzenie to czy piszesz o manualnym? W manualu to powiększenie ma dwa poziomy, średni i maksymalny - w G2 szybko przełączane przez kliknięcie kółkiem. W manualne można wejśc zawsze (być może jest to do przełączenia w tym dziwnie przetłumaczonym menu) nawet jak już wyostrzysz automatycznie to wystarczy pokręcić kółkiem na obiektywie i już jesteś w manualu z powiększeniem i doostrzasz gdzie chcesz.
nie. autofocus miał te funkcję :)
w manualnym czytałem, że to jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Żeby jeszcze namieszać to dodam że E-PL5 i E-PM2 dadzą identyczną jakość obrazu jak E-M5 i E-P5, a są znacznie tańsze (i znacznie gorsze ergonomicznie)
Potwierdzam, równolegle używałem E-PM2 i P5. Jedyna wyraźna różnica na niekorzyść E-PM2 to brak gibanego LCD, ale można to zrekompensować zakupem EVF, który się "giba" o 90 stopni (chyba każdy od Olka).
I jeszcze jedno, jak ktoś lubi manuale to pozostaje mu E-P5 lub GX7 ze względu na posiadanie peakingu. Peaking używam i się przydaje, nawet w trybie bez powiększania wycinka kadru.
I jeszcze, jak ktoś ma stare szkła 4/3 to E-P5 czy E-PM2 całkiem przyzwoicie je obsługuje, sprawdzałem z Sigma 30mm1.4, ZD 7-14, ZD 14-54, ZD40-150 i ZD35-100. AF łapie w czasie od 0.5 do 1 sekundy, i jest bardzo dokładny, praktycznie zero pomyłek. Panasonic, o ile mi wiadomo nie "gada" w zakresie AF ze szkłami Olka.
Generalnie moja rada, wybierz sobie zakres funkcjonalny i kupuj coś najtańszego z tego zakresu. Nie ma sensu przepłacać, lepiej mieć kasę na obiektywy lub coś innego. Ja po swoich doświadczeniach, gdybym miał teraz kupować w Polsce, to zakupiłbym E-PM2.
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
dzisiaj macałem ponownie w S'sklepie GX7.
sam jestem przed wyborem i jestem zainteresowany tym modelem.
jedna rzecz która mi się bardzo spodobała! w sumie dwie :D
- jak ustawiłem autofokus punktowy, to przy ostrzeniu od razu powiększał na ekranie obszar ostrzenia.
- na ekranie jest boczny pasek z szybkim menu, z szybkim paskiem ustawień i tam można zmienić na dotykowe wyzwolenie migawki oraz dotykowe ustawienie punktu pomiaru światła. po wybraniu punktowego pomiaru światła pojawiają się dwa krzyżyki. jeden żółty od ostrości i drugi niebieski od pomiaru światła. bardzo szybko, bardzo intuicyjnie i łatwo ustawia się niezależnie od siebie dwa pomiary. bardzo mi się to podoba. nie miałem jeszcze do czynienia z aparatem z dotykowym ekranem. zrobiło to na mnie ogromne wrażenie.
Powiększenie punktu AF w Olkach są,
Dotykowego oddzielnego wybierania punktu AF i światła - nie wiem. Na pewno jest opcja wyboru AF.
@ZYSKI - i jak - podjąłeś decyzję?
Jestem na podobnym etapie czyli E-M5, E-P5 czy może GX7.
Cenowo wychodzi bardzo podobnie. Każdy z nich ma jakieś zalety ale też i wady.
Moim zdaniem warto też te sprzęty obejrzeć/pomacać w sklepie. Ja na razie jeszcze nie miałem okazji zobaczyć jak w rzeczywistości wygląda E-P5 ale E-M5 mocno się rozczarowałem. Sprzęt kompletnie nie leży mi w dłoni. Za to GX7 leży wręcz idealnie. Dzisiaj jeszcze z ciekawości porównywałem z Fuji X-E1 i nadal GX7 jest najfajniejszy. Pozostaje tylko zobaczenie E-P5 i porównanie go z Panasonikiem.
@ Rpp
witaj w klubie ;)
nie mam pojęcia który wybrać :(
Ja po sprzedaży EPL5, mając podobne dylematy, wybrałem jednak GX7
możesz napisać mi więcej o swoich odczuciach.
jak porównujesz do e-pl5?
Olympus chyba zmienia swoją strategię upgrade, do E-P5 dał całkiem sensowny upgrade firmware wprowadzający istotne usprawnienia w zdalnym sterowaniu za pomocą WiFi
http://www.optyczne.pl/6689-news-Oly...mware_1.3.html
http://www.olympus.co.jp/en/support/...meraupdate.cfm