Tyle, ze Ty napisałeś:
Powinieneś napisać: "kilka dziesiątych procenta większe" i byłoby OK.Cytat:
Zamieszczone przez Vindex
Wersja do druku
Mi chodzi o to, że trzeba zobaczyć jak Olek sobie poradzi z wyzwaniem po tytułem: jasny zoom. Bo na razie to wypuścił 12-50, który nie jest dużo tańszy od 14-54 a jakościowo raczej sporo słabszy. Jakoś w lustrzankach APSC, gdzie nie trzeba się tak szczypać z wymiarami, jasne zoomy wcale nie są bardzo tanie i za dużo też ich nie ma. Na razie nikt poza Panasem nie zrobił małego zooma wyższej klasy do bezlusterkowca. Zobaczymy co wyjdzie od Fuji, ponoć Samsung też nad czymś pracuje. Sony a zwłaszcza Canon są w pod tym względem w przedpotopowym lesie. Jak inni gracze spróbują podjąć temat wtedy będzie można ferować wyroki.
Jasne zoomy na APS-C mogą być bardzo tanie (vide Tamron 17-50), tyle że producentom byłyby to nie na rękę. Ceny takich zoomów są bowiem na takim poziomie, aby użytkownik zastanawiał się, czy aby może nie zapłacić ciut więcej i nie szarpnąć się na jakieś FF z zoomem f/4, który w połączeniu z matrycą powinien oferować też nieco lepsze możliwości. Żaden producent nie chce, aby crop zagroził pełnej klatce. Oczywiście oprócz tych producentów, którzy pełnej klatki nie oferują.
ale zgodnie z tematem. To jak z tym obiektywem? Alternatywy to on jakoś nie ma, drogi jest - no ale czy warto, czy lepiej dać sobie spokój? Ma może ktoś go z was, używał i może zaprezentować swoją opinię
Wy dyskutujecie a inni po prostu kupują :-P
http://allegro.pl/gliwice-salon-pana...611537990.html
Obawiam sie ze strzelasz do niewlasciwej bramki - moja wypowiedz nie ma zadnego zwiazku z tym czy mam czy nie mam tego obiektywu. Nie podoba mi sie nagonka na Panasia i wypowiadalem sie w tym temacie na dlugo zanim zdecydowalem sie na zakup. Tak samo zreszta jak nie podobala mi sie nagonka na cene 45/1.8 i 12/2