Zamieszczone przez
canimo
Ja nie do konca kumam o co Wam chodzi z takim malkontenctwem.
Po pierwsze- wszedzie pre-ordery sa zamkniete, a obiektywow nie ma, i pewnie troche poczekamy. Zainteresowanie bylo bardzo duze, choc w Polsce mniejsze. We Francji juz w ostatnich 2 tygodniach preorder zawiesili, tylu bylo chetnych. Wiec malo celowe jest wybrzydzanie sie, ze nie kupicie. Nie kupicie ( a raczej nie kupimy), bo trudno sie dopchac.
Po drugie-przy wiekszosci nowosci tematy zaczynaly sie od wybrzydzania, potem bylo narastajace zainteresowanie.
Po trzecie skok cenowy jest chyba typowy do nowo wchodzacych modeli.
Jest 200 euro drozej niz X i 400 drozej niz III. Fakt-trzeba doliczyc nowe baterie i nowe ladowarki. I pewnie jeszcze pare innych gadzetow.
Niestety-typowa polityka wielu firm z branzy hi-tech.
Po czwarte to pare osob pisalo, ze chcialby male ulepszenia, lepsze jpg itp. No to sa male ulepszenia ;)
Moze i rzeczywiscie jakosc obrazka wzrasta niewiele, choc wzrasta. Dzialka EVA moze pomoc.
Z mojego punktu widzenia pare ulepszen jest. Troche jakby pod fotografow ozywionej przyrody. Chyba rozsadna polityka, tam w makro i foto przyrodniczym atuty matrycy sa wieksze niz w pejzazu czy portrecie.
Szczelnosc. Ta w mark II pozostawiala troche do zyczenia pomimo pochlebnych opinii. Mi po ulewnym deszczu tak zaparowal wizjer, ze super kolorow ptaki guit- guit na slepo musialam strzelac. Dwa razy w tej samej porze roku ten sam problem (pora deszczowa),masa zmarnowanych okazji.
Szybkosc- rzeczywiscie dla mnie byla wystarczajaca, moze fakt ze na "low" z doostrzaniem jest wiecej komus pomoze w uchwyceniu wlasciwego momentu, ale kasowania identycznych zdjec bedzie sporo.
Wizjer- dla mnie super sprawa, ten z Mark II juz mi troche dawal sie we znaki, zazdroscilam uzytkowniko Panasa.
Wyszukiwanie i sledzenie ptakow i innych zwierzat moze byc duza pomoca jak sie w gaszczu galezi fotografuje. Do tej pory to tracking raczej przeszkadzal w moim modelu. Fajnie, ze dodali inny zwierzaki do algorytmu, moze i jakis up-grade pojdzie w zwiazku z tym do poprzednich 2 modeli. Dla milosnikow zdjec lotniczych tez bedzei ok.
Jako dodatek poprawione menu, choc jak sie fotografuje na 2 body, to zmiany bede upierdliwe. Tylko jak czlowiek skonfiguruje pod siebie, to potem rzadko grzebie w czelusciach.
Pewnie jeszcze dosyc szybko wejdzie pare poprawek do softu, moze jakies mile dodatki.
Mysle, ze za pare miesiecy to kilku z krytykujacych bedzie zmieniac narracje.
A za rok bedzie go mialo paru forumowiczow. Cena pewnie bedzie stala w miejscu ze 2 lata, badz dluzej.