Norki gites - uwielbiam ten błękit pochodzenia lodowcowego :)
może kiedyś uda się go zobaczyc przez własny wizjer - choć w tym wypadku mam takie - chciałabym a boję się ;)
Wersja do druku
Norki gites - uwielbiam ten błękit pochodzenia lodowcowego :)
może kiedyś uda się go zobaczyc przez własny wizjer - choć w tym wypadku mam takie - chciałabym a boję się ;)
Na lodowiec od rana do wieczora wchodzą dziesięcioosobowe grupy turystów z przewodnikiem. Każdy uczestnik po uiszczeniu opłaty dostaje raki i czekan wraz z błogosławieństwem głównego Trolla Jostedalsbreen. :) Przewodnika rozpoznacie bez żadnych problemów na kilometr. Przeważnie ci wysportowani młodziieńcy ubrani są w koszulki z krótkim rękawem i krótkie spodnie. Obowiązkowo ładny plecak i zwój liny na "wszelki wypadek". Dobre okulary, wszak lód odbija światło, które atakuje oczy.
Kolor skóry ich gołych części ciała to coś pomiędzy bordo i fioletem. I w ostatnich sezonach coraz częstsza broda. Mniej więcej taka jaką noszą ci co przybywają z południa :).
Chłopaki kroczą dumnie opiekując się powierzonymi im "sierotkami" i baczą, aby krzywda nie stała się żadnej z nich, a zwłaszcza co ładniejszym przedstawicielkom płci odmiennej :mrgreen:.
Otrzymują w zamian przeciągłe spojrzenia, co po niektórych podopiecznych. :)
Bez przewodnika wstęp na lodowiec jest zabroniony. Pamiętajcie ... lodowiec żyje i może wam zrobić krzywdę :).
Jeśli chodzi o zdjęcia.... mi najłatwiej było je robić, jak był pochmurny dzień, albo wieczorem gdy słońce schowało się za zachodnią grań. W innych porach dnia fajnie jest tam sobie pochodzić, coś przekąsić i pogapić się na podopieczne przewodników :).
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ja też się boję :). Ludzie nagminnie robili sobie fotki pamiątkowe w "miejscu" z fotki 244. Włażąc tam pod ten lód ....
Ja bym tam nie wlazł... nie w lecie "
Wspaniałe widoki, piękne zdjęcia, ludziki bardzo fajnie oddają skalę tego monumentalnego krajobrazu.
Widok z 240 niby znany i oswojony a jednak znowu jestem zaskoczony tym niesamowitym cudem natury - bardzo ładnie pokazany!
Norłej robi wrażenie. Podobno ten język teściowej z 240 utlenia się i jak ktoś ma pecha to .... córki teściowej może już nie zobaczyć:mrgreen:
Ponoć podobne coś urwało się, na szczęście nie robiąc nikomu krzywdy.... a lokalne władze czym prędzej zarządziły "reanimację" na klej i kotwy :mrgreen:
Dzięki lisiajamka i Lilen. Fajnie móc zadowolić "widzów" :).
Jeszcze potrzymam was przez chwilę w tej lodóweczce :). Mam trochę zdjęć z poprzedniego sezonu, więc je dorzucę .....
250
Załącznik 218704
251
Załącznik 218705
252
Załącznik 218712
253
Załącznik 218707
254
Załącznik 218709
255
Załącznik 218708
256
Załącznik 218710
...
Bardzo ładne norweskie górki te w zimowym i trochę cieplejszym klimacie w Twoim wydaniu. Cieszą oczy i miło się je zwiedza. :)
poprzednia wrzutka bardziej przyjemna dla oka mego - ale i tak chętnie tu zaglądam :)
Na tych ostatnich widać jak ładnie przeszlifował lodowiec podłoże, ale chyba też ile tego lodowca ubyło w stosunku do dawnych lat.
Czy się mylę?
Dzięki Rabbit, bardzo miło czyta się takie komentarze :).
To akurat są bardzo nasłonecznione miejsca, a pod koniec lipca jest tam mało lodu. Na skale widać ślady wyryte przez posuwający się lodowiec.
Wszystkie lodowce w Norwegii są coraz krótsze. Nie wiązałbym jednak tego efektem cieplarnianym, ponieważ ten proces zauważono i odnotowano ponad 100 lat temu. Są lodowce poza Europą, które powiększają się.
Moja Droga ... nie można być codziennie na "wypasionej imprezce urodzinowej" :). Czasami trzeba zadowolić się razowcem .....
... a dziś to posunę się jeszcze dalej i poczęstuję Was sucharami :mrgreen:.
Jesień 2008, wycieczka na Pilsko.... Oj jak ja mało wtedy widziałem o robieniu zdjęć aparatem cyfrowym ....i teraz kiepsko to się obrabia......:)
257
Załącznik 218774
258
Załącznik 218775
259
Załącznik 218776
260
Załącznik 218777
...