W przypadku czwartego zdjęcia chodziło mi tylko i wyłącznie o budynek o ciekawszej architekturze,bo ten przypomina mi budynek gospodarczy.
Wersja do druku
W przypadku czwartego zdjęcia chodziło mi tylko i wyłącznie o budynek o ciekawszej architekturze,bo ten przypomina mi budynek gospodarczy.
Oj tak, to jest idealny sposób na dokładne zobaczenie tam wszystkiegoCytat:
Ojców i okolice fajnie jest zwiedzać rowerem
No to ja bym chciał pomieszkać w takim budynku gospodarczym :DCytat:
A ja taką scenkę rodzajową ostatnio złapałem.
Pierwsze zdjęcie genialne :)
Witam wszystkich jako kolejny nowy użytkownik wychwalanego tutaj XZ-2 :) Co prawda już zdążyłem się wcześniej odezwać w innym wątku dotyczącym futerału ale tutaj oficjalnie to robię bo właśnie przebrnąłem przez 279 stron :) co do samego aparatu to jak najbardziej pozytywnie mnie zaskoczył. Wrzucę coś jak będę miał chwilę bo ostatnio zarobiony trochę jestem ;) Wczoraj zrobiłem małe doposażenie w postaci automatycznego dekielka, zewnętrznej ładowarki + baterii (zamiennika oczywiście). W planach jest jeszcze tulejka i polar ale to bardziej odległy temat :)
Mam pytanie, jeśli zakupię CLA-12 to czy filtr polaryzacyjny będzie winietował na szerokim końcu czy musi być wersja slim? Oczywiście żadnych redukcji nie mam już zamiaru montować.
Pozdrawiam
Z informacji które posiadam oryginalna tulejka Olympusa CLA-12 ma długość 41,45mm i służy do mocowania filtrów o średnicy 55mm,oraz telekonwertera TCON-17x i konwertera makro MCON-40,a kosztuje około 200 złotych.Z powyższego należy wnioskować,że nie powinno być problemu z winetowaniem.Gorzej sprawa wygląda,jeśli ktoś zamierza kupić nieoryginalną tulejkę.Wprawdzie taką tulejkę można zakupić już od 20 złotych/chińska/z mocowaniem filtra o średnicy 55mm,lub o średnicy 58mm,ale może okazać się,że tulejka jest za krótka i trzeba dokupić dodatkowy pierścień.Sprawa ta była już omawiana na forum Olympusa.
---------- Post dodany o 21:29 ---------- Poprzedni post był o 21:17 ----------
Okazuje się,że sprzedawane są również tulejki o średnicy mocowania filtra 52mmhttp://fripers.pl/product_info.php/info/p1759_Adapter-52mm-do-Olympus-XZ-1-FreePower.html
No właśnie nie powinno być problemów ale nie jest to wykluczone. W każdym razie lepiej będzie zaopatrzyć się w wersję slim. Co do samej tulejki to czytając cały ten wątek nie spotkałem się żeby ktoś posiadał tulejkę nieoryginal ą na 55 czy 58mm. Jedyna wersja to była 52mm i dalej już pierścienie redukcyjne. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. W moim przypadku chcę zastosować CLA-12 czyli oryginalną.
Potwierdzam, mam nieoryginalna tulejke 52 mm, do niej pierscien na 55 i na to dopiero filtr polaryzacyjny (slim).
Dziala bez problemowo, zreszta efekty uzycia filtra polaryzacyjnego z Xz-2 byly tutaj calkiem niedawno prezentowane
Czyli jednak slim. Dzięki za info.
Tak wygląda oryginalna tylejka Olympusa.Pozostałe to są podróbki,chociaż zawierają podobne oznaczenia,wykonane na szczęście inną czcionką.