Świetne fotki Elfie!
Wersja do druku
Świetne fotki Elfie!
Podzielam zdanie Saboora. Pomysł z doświetleniem 1-go planu zrealizowany bardzo efektownie. Pozdrawiam.
Rybka w ostatnich zdjęciach mnie nie przekonuje...
Nightelf - kiczyk znad Blechnarki - podoba mi się niesamowicie. Przyznam szczerze, że w ogóle i w szczególe jestem wielbicielką kiczu (nie mylić ze szmirą ;)). Odkąd mieszkam na mazowieckiej wsi w okolicach Żelazowej Woli, w otulinie Puszczy Kampinoskiej - czyli od 2 lat - niemal codziennie widzę, że mój ulubiony kiczowaty motyw zachodu słońca to codzienny, realny obrazek. I taki realny kicz bardzo chciałabym uchwycić w obiektywie. Na razie próbuję i testuję - od kilku dni mam bezlusterkowca i lepsze obiektywy. Dotąd próbowałam jedynie kompaktem Olympus SP-590UZ - z mizernym skutkiem.
Przedwczoraj, gdy miałam już w rękach lepszy sprzęt - był przepiękny, cudownie pomarańczowy zachód słońca. Oczywiście spróbowałam uchwycić go na fotografii. Tyle, że - jako, iż nawet nie doszłam do końca instrukcji, a dodatkowo jeszcze nie doczytałam mądrych książek na temat fotografii - efekt był bardzo mizerny. Być może odważę się pokazać Wam choć 1 ujęcie - po to, żeby zdobyć garść mądrych porad. Jednak w kontekście fotografii nightelfa trochę się obawiam. Dla mnie takie doświetlenie 1-go planu to niedościgniony ideał. Jak to - kurcze - osiągnąć ;)? Proszę o jakieś wskazówki, porady, które taki laik, jak ja mógłby wykorzystać (nie jestem totalnym leniem - czytam wątek dotyczący książek wartych uwagi - nabyłam już kila pozycji i codziennie zagłębiam się w lekturze).
Tak prawdę rzekłszy, to ten efekt doświetlenia to sprawa obróbki zdjęcia w programie graficznym. Jednak to co oferuje matryca aparatu, daje spore pole do popisu.
Jeszcze jeden kiczyk, zresztą z tej samej okolicy:
Załącznik 119620
Witam po kiczykach Nightelfa głupio mi tu swoje kicze wrzucać ;) ale co mi tam :)
Kiczyk Narwiany
Załącznik 119651
Dobry kiczyk nie jest zły :)
z Ropy
Załącznik 119652
Bardzo fajne te kiczyki :)