W załączeniu dwa zdjęcia wykonane lustrzanką z obiektywami 16mm i 8mm/rybie oko/ Czy Olympusem XZ2 i konwertera można by uzyskać podobne efekty?
Wersja do druku
W załączeniu dwa zdjęcia wykonane lustrzanką z obiektywami 16mm i 8mm/rybie oko/ Czy Olympusem XZ2 i konwertera można by uzyskać podobne efekty?
W raw pole widzenia gołego XZ-2 jest na szerokość podobne jak przy 19mm na APS-C 1.5x
W końcu w Polsce!
Zdjęcia robione w samo południe przy ostrym słońcu. Ciężko było zrównoważyć dużą rozpiętość tonalną pomiędzy mocno zacienionymi lasami a jasnym słonecznym niebem ale jednak się dało :). Częściowo pomógł tryb HDR pod światło no i odpowiednie ustawienia. To tak a propos zdjęć świerków w innym kolorze itp. :)
Poniżej kilka zdjęć z Ojcowa:
Załącznik 127511Załącznik 127512Załącznik 127513Załącznik 127514Załącznik 127515Załącznik 127516Załącznik 127517
Gdzies juz chyba widzialem tutaj na forum te skaly i zameczek (czy co to tam jest) ze zdjecie numer 2.
Jestem pelen uznania jak poradziles sobie z ostrym slonce, bardzo ladne zdjecia.
i właśnie w kwestii rozpiętości tonalnej poległ Canon S110 w porównaniu z olkiem, przepalał niebo przy każdej możliwej okazji, gdzie Olek radził sobie zdecydowanie lepiej. Mniejsze wymiary okazały się niewystarczającą zaletą i Canon ma już nowych właścicieli :wink:
ładne zdjęcie jaskier :)
P.S. zdradź swoje nastawy XZ-2
Ten zamek na skale to ruiny zamku w Ojcowie. Reszta to zdjęcia ze szlaku w dolinie Prądnika. Niestety nie miałem możliwości być wszędzie bo moja pięcioletnia siostrzenica była już zmęczona długim jak dla niej spacerem i około 15.00 wracaliśmy do domu ale mogę polecić Ojców i okolice bo jest tam pięknie. 7km od Ojcowa jest sławna Maczuga Herkulesa i zamek w Pieskowej Skale a po drodze w dolinie Prądnika są dwie ciekawe jaskinie - jaskinia Ciemna i Grota Łokietka.
Co do zdjęć to trzeba był się trochę nakombinować, czasem zmienić kadr, czasem zmienić miejsce (a tym samym kadr), pomieszać trochę w ustawieniach światłomierza a na koniec ładnie wszystko obrobić w OV3. Oczywiście zapis w RAW :)
Żadna tajemnica Mike :). Przesłona jakiej najczęściej używam przy takiej pogodzie i zdjęciach krajobrazu to pomiędzy f4-5, ISO oczywiście jak najniższe, tutaj konkretnie miałem ustawione na ISO 100. Czas jest wystarczająco krótki. Poza tym tak jak pisałem wcześniej zmiany kadru i próby naświetlania przy różnych ustawieniach pomiaru światła. Na koniec mieszasz i doprawiasz podczas obróbki. Jest trochę zabawy ze światłami i cieniami ale często da się zdjęcie wyciągnąć o ile w miarę poprawnie go naświetlisz podczas pstrykania.Cytat:
P.S. zdradź swoje nastawy XZ-2
Zdjęcie pierwsze jest super,na drugim moim zdaniem zbyt mało widoczny jest zamek,a za dużo ciemnej zieleni z lewej strony,trzecie zdjęcie byłoby super,gdyby właściciel budynku miał pomalowany dach,podobnie w przypadku czwartego zdjęcia byłoby super,gdyby był inny budynek na pierwszym planie,pozostałe zdjęcia moim zdaniem są bardzo dobre, a ostatnie zdjęcie jest super.
Inny budynek?? Przecież ten drewniany domek idealnie komponuje się z otoczeniem i jak dla mnie jest po prostu piękny.Cytat:
podobnie w przypadku czwartego zdjęcia byłoby super,gdyby był inny budynek na pierwszym planie
Ojców i okolice fajnie jest zwiedzać rowerem, bo jest pare fajnych miejsc oddalonych od siebie o pare kilometrów.
Polecam też jesienią wybranie się tam - jest po prostu ślicznie (kiedyś udostępniałem zdjęcia z jesieni stamtąd).
pozdrawiam