Samiec z samicą - prawdopodobnie przyłapane w czasie obrzędu godowego.
Wersja do druku
Samiec z samicą - prawdopodobnie przyłapane w czasie obrzędu godowego.
Ćmy super
W dzisiejszym odcinku - maleńki pluskwiak, mniej więcej wielkości mszycy:
372.
- larwa jakiegoś chrząszcza odpoczywająca na wygryzionym przez siebie liściu:
373.
i portret pluskwiaka posilającego się na kłosie trawy. Pięknie mu narządy ssące widać:-):
374.
jak zwykle świetne foty, często pokazujesz to czego często nie zauważamy, a żyje koło nas :)
Z wielką przyjemnością oglądam zamieszczane przez Ciebie piękne zdjęcia.
Podziwiam Twoją spostrzegawczość i umiejętność dokumentowania tego w tak interesujący sposób.
Oglądanie ich mimo, że dokumentują tylko makro i mikro świat nie powoduje znużenia.
Czy nie warto pomyśleć o albumie ? Szczere gratulacje.
Pozdrawiam
Dzięki za miłe słowa!
Co do albumu - nigdy mnie jakoś do wydawania albumu nie ciągnęło - zwłaszcza, ze mam obawy, żemam obawę, żena zdjecia 'robactwa' zapotrzebowanie jest chyba raczej niewielkie.
Jedziemy dalej - naliściak:
375.
i dwa kadry pająka spacerującego po piaszczystej leśnej dróżce:
376.
377.
Hej! Robal świetny! Pająk nie wygląda na zadowolonego z roli modela ;-) Chociaż, kto tak naprawdę wie, jak wygląda zadowolony pająk ? :-)
zadowolony pająk to najedzony pająk :lol:
Dzięki za opinie!
Komarnica, zwana też koziółką podczas typowej dla tych owadów drzemki w zawieszeniu pod liściem:
378.
- pluskwiak, który siedział z rozchylonymi skrzydłami, jakby przymierzał się do lotu (ale nie odleciał - może... suszył skrzydła?):
379.
380.
i mała zagadka-horror - była sobie gąsienica i co z niej wyjdzie?
może jednak sam odpowiem - z kokonu wyjdzie pasożytnicza błonkówka któłrej larwa rozwijała się w ciele gąsienicy i w końcu wyjadła ją od środka...
Kolejny akrobata :grin:
---------- Post dodany o 21:47 ---------- Poprzedni post był o 21:39 ----------
Wybacz pytanie laikowi, ale czy ta gąsienica po lewej ma coś wspólnego z błonkówką, która wyjdzie z kokonu, albo z gąsienicą, którą zjadła błonkówka?
No właśnie jakaś taka wychudzona mi się wydała :grin:
Kolejne ciekawe foty....
Świetne foty.
Pozdrawiam.
Dzięki za opinie i następna porcja.
Ładnie ubarwiony pluskwiak odpoczywający na pąku kwiatowym:
382.
- portret gąsienicy na liściu róży:
383.
- i figle pary kruszczyc złotawek albo kwietnic (są tak podobne, że bez obejrzenia niewidocznych na zdjęciach drobnych szczegółów spodniej strony ciała nie da się rozpoznać z którym gatunkiem mamy do czynienia):
384.
385.
figle to najlepiej Tobie wychodzą, podglądaczu :lol:
Dzięki za opinię:-) Taki już że mnie figlarz, że szukam zdjeć ciekawych scen z życia owadów, a kopulacje do takich właśnie należą.
Ogrodnica niszczylistka w dość 'gimnastycznej' pozie:
386.
- kwietnica (lub kruszczyca złotawka) - tym razem w pojedynkę:
387.
- mały pajączek usiłujący złapać równowagę na krawędzi liścia:
388.
i drapieżny pluskwiak - zażartka - z pomarańczowym pasażerem na gapę (prawdopodobnie jakiś roztocz - być może pasożytujący na zażartce):
389.
Bardzo lubie tu zagladac, zawsze jest na czym oko zawiesic :)
pozdro
Wszystkie zdjęcia super i te figlowe :D i te nie figlowe też.
A propo 388 mam takie pytanie - kiedyś obserwowałem małego (ok 1-1.5 cm) bladożółtozielonkawego pająka chodzącego mi po rękawie kurtki. Świetny był z niego skoczek - potrafił skoczyć z miejsca na odległość ok 5 cm. Czy na tej podstawie (tej skoczności) możnaby rozpoznać jaki to był gatunek? Czy jest to cecha większej ilości gatunków pająków?
Dzięki za opinie!
Wiele pająków potrafi skakać, ale chyba najbardziej znane ze skoczności są skakuny - można je też łatwo rozpoznać po oczach, ktore są znacznie większe niż u innych pająków - szczególnie środkowa para oczu dolnego rzędu.
Można tu rozpoznać co to? u jednego podwozie trochę widać :)
Załącznik 163335
Załącznik 163334
Istotny jest kształt wyrostka na przedpiersiu - troche go widać (ale niestety zbyt słabo) na pierwszym zdjęciu pomiędzy nasadami środkowej pary nóg. Wyglada mi raczej na kwietnicę różówkę, ale nie mam 100% pewności.
W dzisiejszym odcinku - niekompletny (bez jednej nogi) pająk na liściu:
390.
- chrząszcz wspinający się na gałązkę:
391.
i larwa pluskwiaka na liściu:
392.
Dzięki za opinię - i kolejna porcja.
Figle much:
393.
- młodziutki kwietnik - chyba zaniepokojony, bo wysnuwający nić by wykonać po niej odwrót w bezpieczniejsze miejsce:
394.
i dwa kadry większego kwietnika zaczajonego na kwiecie ostu:
395.
396.
Kwietniki fajne :)
Muchy oblechowate... czyli też super :mrgreen:
394 bardzo fajnie.
Fantastyczne ujęcia. ..pogratulować zapału, wytrwałości i wiedzy
Świetnie "zrobiłeś" tego kwietnika.
Pozdrawiam.
Dzięki za miłe słowa - to piękna zachęta do mkontynuacji wątku.
W dzisiejszym odcinku - biedronka siedmiokropka:
397.
- jej mniejsza kuzynka - wrzeciążka:
398.
- i dwa kadry dziwolągów - rodzinki zabielic pokrzywowych - reliktowych czerwców ktorych samice nie utraciły (jak inne czerwce) zdolności przemieszczania się. Duży (może duży to troche na wyrost - miał kilkanaście mm) owad to samica wraz z komorą jajową z tyłu ciała, małe - to młode larwy.
399.
400.
W kolejnym odcinku - prawdziwe maleństwo - błonkówka mniejsza od muszki owocowej składająca jajo do wnętrza owocu dzikiej róży (a może do ciała larwy jakiegoś owada żerującej we wnętrzu owocu?). Czarna 'rura' stercząca w górę z odwłoka błonkówki to osłona pokładełka - samo pokładełko było podczas robienia zdjęcia zagłębione wewnątrz owocu.
401.
Dla uzupełnienia - tarczyk. Aż by się chciało zawołać 'tarczyk, tarczyk pokaż rogi!' - a ten uparciuch nie chciał. Wręcz przeciwnie - gdy zszedłem z aparatem niżej by spróbować go pokazać bardziej od dołu - przyjął pozycję obronną która u tarczyków polega na dokładnym przywarciu do liścia aby spod pancernych pokryw nic nie wystawało...
402.
399 ciekawy brzydal :)
401 skojarzyła mi się z kotem , takim staro egipskim :mrgreen:
Super.
399 - te małe larwy trochę jak z "Obcego".
Dzięki za opinie!
Dziś - rynnica topolowa - najpierw przedzierająca się przez krawędź na drugą stronę liścia:
403.
a następnie odpoczywająca po cieżkim wysiłku:
404.
i jeszcze dwa kadry jakiegoś umazanego pyłkiem pluskwiaka spacerującego sobie po kwiatkach:
405.
406.
Pluskwiak super. Że też on się nie zapadnie w te płatki :)