tym samym prace Rafała obroniły się same... :) tak trzymaj...
a co do ostatniego to ciekawi mnie jak wygląda z minimalną winieta... ;)
Wersja do druku
tym samym prace Rafała obroniły się same... :) tak trzymaj...
a co do ostatniego to ciekawi mnie jak wygląda z minimalną winieta... ;)
Winieta ukryła (choć nie do końca) bałagan w rogach (lewym górnym i prawym dolnym).Cytat:
Zamieszczone przez Muzzy
Kolejna fota:
388
I wlasnie takie zdjecia jak 388 lubie u Ciebie najbardziej. Fotka z ulicy, swietnie zauwazona scenka. Jedno zdjecie, a ile tresci.
Pzdr
387 jest bardzo dynamiczne i to mi się podoba a na 388 tak jak powiedział suchar świetnie zauważona scenka babcia przygląda sie na wystawe w sklepie i widzi panienkę młoda i pełną życia. pewnie sobie pomyslała, o tym, ze tez kiedys była piekna i młoda.
Dziękuję za komentarze. Ostatnie fota na dziś:
389
"It's not easy to play with me". Zalamany porazka? Dobre :)
Pzdr
kochani :)
nie rozumiem dlaczego uwazacie ze wypowiadajac swoje zdanie na temat czyis zdjec obrazam Was, kreuje normy, wyznaczam kanony i tendencje itp itd :)
posluchajcie siebie :) wyrazilem tylko swoja opinie, Wam sie podobaja zdjecia Rafała, ok - czy ja na Was najezdzam, ze Wam sie podobaja?
Wyluzujcie.
Rafał, przyjacielami może nie zostaniemy ale piwo chetnie z Toba w Alchemii w Kamierzu wypije :)
willow, nie jestem rozsadny a na dodatek od 3 tyg nie mam aparatu wiec mi odbija :)
PS. swoja drogą jak to miło chwile o zdjeciach porozmawiać chlopaki, nie? :)
PS2. jesli Rafale uraziłem Cie to przepraszam, czasem słowa brzmią mocniej na piśmie
PS3. 386 jest fajne (zauwazcie ze teraz obrazam sam siebie ;) )
Fajny kontekst i przesłanie zdjęcia. Troche zabawne.
ostatnie extra - ale wolnoi jarzę dzisiaj...ten napis na koszulce dotrł do mnie po jakimś czasie...ale Ty masz chłopie oko do detali...
Dziękuję za komenty. Ostatnia fota z dzisiejszego wypadu. Idę spać. Dobranoc. Tytuł trochę przydługi: "Zaraz za...bię w ryj temu kudłatemu kolesiowi z tym ch...ym Olympusem". :D ;)
390
Hehe dobre w polaczeniu z tytulem :D Naprawde chcial? Wydaje mi sie, ze ta fotka jakby troszke zabalaganiona.
Pzdr
Suchar, nie wiem. Poruszam się z głośną muzyką na uszach, więc nie słyszę co ludzie do mnie mówią. :D ;) . Gość na zdjęciu najwyraźniej coś do mnie miał.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
386 mi się bardzo spodobało
Nie oceniam prac Rafała zbyt często, ale zaglądam tutaj. Dla mnie część jest b. dobrych, część jest trochę gorszych, niektóre mi się nie podobają (ale jest ich niewiele ;) ), jednak zazdroszczę Ci Rafale takiego podejścia do takich zdjęć i przede wszystkim spostrzegawczości. Te zdjęcia nie są wybitne technicznie, nie musisz się zbyt wysilać nad zabawą z lampami, WB, żeby było ok, ale za to nadrabiasz to merytorycznie, wkładasz większy wysiłek w kompozycję i wypatrzenie danego kadru.
do wypowiedzi luc4us dodam tylko że ja to wogóle mam jakąś krępację do focenia ludzi na mieście. Być może dlatego że miaszka w dziwnym mieście jakim są Kielce i taka fotka jak ta ostatnia u mnie byłaby normalką. Każdy jakoś się czepia jak robię fotkę nawet nie jemu/jej ale przypadkowo znalazł/a się w kadrze.
Dziękuję za komentarze. Marecki, już kiedyś o tym pisałem - dobrym patentem do street photo z szerokim obiektywem jest sposób "na dziecko". Często łażę w niedzielę po mieście z moimi bachorzykami - nikogo nie dziwi tata z aparatem. Wtedy można focić nie zwracając na siebie uwagi.
Wkurza mnie, że mój E500 tak głośno kłapie lustrem. E1 robi to z dużo większą kulturą. Mam nadzieję, że E510 będzie bardziej dyskretny...
Witam
Trochę także się oburzyłem wypowiedzią kolegi - ale już mi przeszło :)
Wydaje mi się, że nie sledziłeś uważnie każdej fotografii kolegi Rafała, w zapodanym przez Ciebie linku - chylę czoła - są "niezłe" zdjęcia (delikatnie powiedziane), ale w konfrontacji z Rafała fotkami nie wszystkie są lepsze. Nie będę wyszukiwał i porównywał poszczególnych - nie ma sensu (potrzebny długi wieczór ;) ), ale myślę że Twój tekst był zbyt pochopny.
Pozdrawiam
Kurcza chciałem spróbować, ale wynika z tego, że muszę sobie dzieci sprawić :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Cytat:
Zamieszczone przez gary
Gary,
przyjacielami moze tak, przyjaciolmi - watpie.
pozdrawiam,
excel
Gary,
Napisałeś:
Oceniając jednym (jednym!) słowem zdjęcia Rafała nie kreujesz norm, nie wyznaczasz kanonow i tendencji, tylko powodujesz powstanie zapotrzebowania na dyskusje na temat jego zdjęć. Piszesz w kontekscie oceny jego zdjęć, że fotki nie mogą być pstrykami, czyli piszesz o fotkach Rafała, piszesz o esencji fotografii, czyli poruszasz dość zasadnicze sprawy i dalej nie rozwijasz tematu. Dlaczego?Cytat:
nie rozumiem dlaczego uwazacie ze wypowiadajac swoje zdanie na temat czyis zdjec obrazam Was, kreuje normy, wyznaczam kanony i tendencje itp itd
posluchajcie siebie wyrazilem tylko swoja opinie, Wam sie podobaja zdjecia Rafała, ok - czy ja na Was najezdzam, ze Wam sie podobaja?
Wyluzujcie.
Przydałaby się konkretna dyskusja o zdjęciach, co w nich można zobaczyć, czego w nich nie ma, co autor chciał przekazać, co z techniką fotografowania street foto, z warsztatem fotograficznym, które sa lepsze w kolorze, a które w BW, jakie ogniskowe najczęściej sa stosowane, jakie szczegółowe tematy sa najbardziej atrakcyjne, jak kadrować - szeroko, ciasno, jakich elementow unikac, jak dbac o tło, jak sie ustawiac do światła - mnóstwo aspektów.
Nie poddając zdjęć jakiemus omówieniu nie dajesz nic innym forumowiczom, z których większość czyta to forum , aby czegoś się nauczyć. Bo opowiedzenie, ze fotki pana X sa złe, a te w polecanej galerii sa dobre, dla większości osób nic a nic nie daje. Myslę, że nawet zniechęca do odwiedzania witryny, a przyciaga tylko łowców sensacji i zadymy oczekujących na riposty.
Pzdr, TJ
masz całkowitą rację, z tym że ja nie mam takiej cierpliwości do klawiatury jak Ty, tymbardziej ze jak widać nie umiem korzystać ze słownika, jednym słowem załuje ze sie odezwałem.Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
A komu podana przeze mnie strona (i linki) cos otworzyła to tylko jego zysk.
Jeszcze jedno: wychodzicie z błędnego założenia że podsumowałem calokształt dokonan Rafała, a napisałem tylko o streetfoto, ktorych faktycznie jest tu wiekszosc ale nie sadze zeby wrzucal tu wszystkie zdjecia jakie robi, podsumowalem dzial fotografii jaki uprawia i to tylko w kontekscie jego slow, ze nie spotyka sie z przychylnościa w galeriach interntetowych.
Pzdr i bez odbioru.
Nie jest tak źle jak widzisz :D . Wystawiam od niedawna na CF i też jest grupa ludzi, którym podobają się moje foty.Cytat:
Zamieszczone przez gary
Napisałem, że gatunek street photo nie cieszy się wzięciem w galeriach internetowych mając na myśli nie tylko moje zdjęcia. Obserwuję od czasu do czasu Obiektywnych, PLFoto i kilka innych podobnych. Jest tam cała masa świetnych zdjęć ulicznych, pod którymi komentarzy i ocen tyle, co kot napłakał.
Podobnie jest z fotami koncertowymi. Widziałem mnóstwo znakomitych fot koncertowych, które zostały całkowicie "olane". Za to odrealnione widoczki z burzowym niebem cieszą się niezmiennym powodzeniem.
wiem ze jest wielu którym podobają sie Twoje zdjecia, dlatego także nie rozumiem ataku na mnie ze mi sie nie podobaja.
Rozumiem ze słow: "wow, swietne" nie trzeba uzasadniac, za to "nie podobaja mi sie, zwyczajne" juz trzeba :)
Niewazne.
Ostatnie Twoje zdanie to rozwiniecie mojej "esencji fotografii". Reportaz nią jest, widoczki czy portrety sa wg mnie znacznie prostrze i z zalozenia banalniejsze niz zlapanie zycia na ulicy.
Nie twierdze przy tym ze portrety sa ulomne :) (tylko latwiej zapanowac nad portretem niz nad ulica).
Koncze te bzdury, bo sie nie znam, a dalem sie wciagnac w cos o czym nie mam pojecia. pozdrawiam, zycze duzo radosci
Dziękuję za komentarze. Kolejna fota - moja córka Maja i rybka zwana Ziutką.
391
Heheh świetne... choć może wzbogaciłbym trochę róż.
Celowo zgasiłem róż, podkręciłem za to saturację na rybce. Chyba trochę przesadziłem...Cytat:
Zamieszczone przez grizz
No właśnie rybka jak dla mnie jest git, ale róż zbyt w ścianę wchodzi ;)
świetne !!!
Fajnie wygląda to jedno centralnie umieszczone oko. zdjęcie fajne.
Gary,
Piszesz:
Otóż w ogóle nie istnieje obowiązek, ani regulaminowy, ani zwyczajowy uzasadniania, dlaczego np. nie podobaja się komuś fotki. To jest oczywiste, nikt o takim obowiązku nie wspominał. Natomiast część dyskutantów wyraźnie zakomunikowała, że przy takiej globalnej ocenie, takim uogólniającym i jednoznacznym podsumowaniu tworczości street foto Rafała, jakie Ty zamieściłeś w swoim poście, można oczekiwać jakiegoś uzasadnienia. Nie chodzi tu bynajmniej o czepianie się Twojego zdania, tylko o zdobycie większej jasności w temacie, po prostu wielu chciało by się dowiedzieć wg jakich kryteriów oceniałeś.Cytat:
Rozumiem ze słow: "wow, swietne" nie trzeba uzasadniac, za to "nie podobaja mi sie, zwyczajne" juz trzeba
Dalej:
Jeśli chodzi o Twoją tezę, że portret jest najogólniej mówią prostszy i banalniejszy niż reportaż, to moim zdaniem mocno przesadzasz. Po prostu dobre zdjęcie wykonać jest trudno w każdym temacie, a szczególnie w portrecie, w którym "wszystko już było".Cytat:
Ostatnie Twoje zdanie to rozwiniecie mojej "esencji fotografii". Reportaz nią jest, widoczki czy portrety sa wg mnie znacznie prostrze i z zalozenia banalniejsze niz zlapanie zycia na ulicy.
Nie twierdze przy tym ze portrety sa ulomne (tylko latwiej zapanowac nad portretem niz nad ulica).
Pzdr, TJ
Kolejna fota:
392
Rafał chyba jeszcze nie oceniałem Twoich zdjęć w tym wątku co nie oznacza że się nie podobają. Wręcz przeciwnie. Każde jest na swój sposób dobre. Każde ma swój styl. Patrzę na nie i odrazu wiem kto je robił.Cytat:
Jednak jak zobaczyłem tą fotke to nie mogłem się powstrzymać. Uważam że to zdjęcię jest poprostu rewelacyjne. Wg mnie przebija większość w całym twym dłuuuugim wątku ;). Świetna, wesoła fota!
Pozdrawiam,
Nurek
Stary kiedy Ty masz czas na bieganie po mieście z aparatem ;) . Ja moge jedynie w weekend i powiem szczerze, że cały tydzień czekam na sobotę. Co do zdjęcia "komunikacyjnego" to podoba mi się pomysł zamknięcia ludzi w dwóch oknach oraz przekaz pokazujący codzienny poranek przed ósmą - ktoś patrzy przez okno, ktoś czyta gazetę, część myśli, że może zaraz zwolni sie miejsce przy oknie itd. itp. jak filmy almodovara bardzo banalne ale o prawdziwym życiu.
Dzięki za ciepłe słowa.Cytat:
Zamieszczone przez nurek
Ziutka ma większe akwarium - nie męczę jej na co dzień w takim małym naczyniu. To trzecia Ziutka, dwie poprzednie są w niebie dla ryb. Ale dzieci się na szczęście nie jarnęły.
Ta kula służy do trzymania rybki w czasie, gdy czyszczę jej domek. W sobotę kupiłem jej do towarzystwa Gupika - dostał imię Andrzej. Któregoś dnia zrobię tej parce sesję. Bardzo lubię rybki, planuję założyć duże akwarium. Trochę przerażają mnie koszty tej zabawy...
Tymczasem kolejna fota:
393
Ja też latam z aparatem głównie w łikend. Mam dość dużą skuteczność przyzwoitych (w moim mniemaniu) strzałów. Z jednego wypadu przynoszę kilkanaście zdjęć, które wrzucam potem po trochu. Oczywiście zdjęć robię znacznie więcej, jednak średnio tylko (a może aż ;) ) kilkanaście nadaje się do czegokolwiek.Cytat:
Zamieszczone przez rrrradek
Wczorajszy wypad był wyjątkowo udany - ostatnich 10 fot wrzuconych do wątku powstało właśnie tego dnia. I mam jeszcze kilka w zapasie.
Mała rybko-quasimodo - zajebioza!!!
386-388 - b. fajne
Pozostałe reportażowe streety z ostatnich stron - albo słabe, albo niedopracowane (na ostatnim nie można było zaczekać na inne światło?)
Rybka mistrzowska! Strasznie mi sie podoba. Smiem twierdzic, ze to juz jest sztuka. Mam dziwne wrazenie, ze gdzies juz widzialem te fotke. Albo bardzo podobna.
Pzdr
Czesc
Nie wiem, nie wiem skąd u Ciebie te pomysły, zdjęcie rybki jest "fantastiko" !!
Pasażerowie zamknięci w ramie - dobry pomysł, dobre wykonanie - b. ciekawa fota.
Pzdr
Dziękuję za komentarze.
Dobre masz wrażenie. Już wcześniej pokazywałem podobną fotę z rybką, ale mniej udaną.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Wiedzialem! :) Niemniej ta swietna, a tamtej juz tak dokladnie nie pamietam, wiec trudno mi sie do niej odniesc.Cytat:
Pzdr