popieram.
i filmy lepsze jak to u pasikonika ponoć ;)
Wersja do druku
popieram.
i filmy lepsze jak to u pasikonika ponoć ;)
No ładnie, uważałem, że zawęźiłem wybór do minimum a tu wpada GX7 :):), troszkę o nim poczytałem aczkolwiek nie za wiele, opinie ciekawe i całkiem przyzwoite. Poproszę koledzy tak jak zapytaniu, do krajobrazu, rodzinne + podmiana obiektywów+film ale to nie priorytet. Jestem przekonany, że po kilku Waszych opiniach, już teraz z trzech jeden wybiorę :):)
PS
Prosze o nie mącenie w głowie innymi modelami, trzy w zupełności wystarczą.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Podejmij decyzję metodą eliminacji. Z tej trójki skreśliłbym E-P5, bo nie ma wizjera, który jednak przydać się może. Zostawiłbym do wyboru E-M5 i GX7. Ten pierwszy jesz uszczelniony, ma lepszą stabilizację matrycy. Ten drugi to nowsza konstrukcja, lepszy EVF, większa funkcjonalność (focus peeking), lepsze wideo.
Każdy z nich do krajobrazu czy zdjęć rodzinnych będzie wyśmienity. Dlatego kupiłbym tańszy a ewentualną różnicę przeznaczył na obiektywy.
Na taką odpowiedź czekałem (dzięki szafir51), krótko i treściwie. Taki też miałem plan, że po kilku wypowiedziach wybiore drogą eliminacji i intucji. Tak jak szafir51 napisał zostaje przy M5 i GX7 (na dniach jeden będzie mój). Dodam tylko, że od dłuższego czasu chodzi za mną M5 i takie było moje nastawienie. Pomyślałem a może by tak kliknąć na forum, na pewno są osoby bardziej obeznane w bezlusterkowcach i coś podpowiedzą, nie zawiodłem się. Dzięki koledzy za podpowiedzi
Pozdrawiam
A masz już jakiegoś PENa?
Żeby jeszcze namieszać to dodam że E-PL5 i E-PM2 dadzą identyczną jakość obrazu jak E-M5 i E-P5, a są znacznie tańsze (i znacznie gorsze ergonomicznie)
PS. Sam wybrałbym E-M5 ;-)
MAF - nie mieszaj koledze... E-PL5 i E-PM2 nie mają wizjera a ten w plenerze się czasami przydaje :)
Nikt już mi nie namiesza, jak napisałem decyzja podjęta, M5 lub GX7 będzie na pewno, mimo to dzięki
Pozdrawiam
Za E-M5
Nie widzę zalet E-P5. Prawie nigdy lampa w E-P2 czy E-P3 mi się nie przydała a sama puszka jest ciężka. Nie brakuje mi zbytnio czasu 1/8000s.
Na rower preferowałem E-PL5 bo jest lekki i łatwiej robić selfie ze względu na mocno odchylany ekran do góry. Teraz po rowerze w Austrii muszę przyznać, że chyba lepiej sprawdza E-M5 -przez wizjer, stabilizację i lepszy chwyt. Wizjer dołączany do E-PL5 jest strasznie niewygodny, szczególnie kiedy wyciąga aparat z plecaka. Łatwiej obsługuje się E-M5 w rękawiczkach i rzadziej przełączają mi się przypadkowo ustawienia niż w E-PL5 ale z E-PL5 zrobiłem dużo jazd po górach w Hiszpanii i na rezultaty nie narzekam. Podstawowe szkło to MZD 9-18.
Panasonica GX7 nie znam ale bardzo podoba mi się jego patent z uchylnym wbudowanym wizjerem.
Dodam, że nigdy nie miałem PENA, był Canon teraz Nikon D300S (odleci do ludzi), przesiadka na bezlusterkowiec a jaki???? sam nie wiem M5??, GX7??? podejmę decyzje w dniu zakupu czyli w następnym tygodniu. Teraz studiuje w necie GX7, puki co szala leci na plus GX7.
PS
Pozdrawiam rowerzyste, też byłem w Austrii zaliczona trasa Tauernradweg i Grossglockner :)
dzisiaj macałem ponownie w S'sklepie GX7.
sam jestem przed wyborem i jestem zainteresowany tym modelem.
jedna rzecz która mi się bardzo spodobała! w sumie dwie :D
- jak ustawiłem autofokus punktowy, to przy ostrzeniu od razu powiększał na ekranie obszar ostrzenia.
- na ekranie jest boczny pasek z szybkim menu, z szybkim paskiem ustawień i tam można zmienić na dotykowe wyzwolenie migawki oraz dotykowe ustawienie punktu pomiaru światła. po wybraniu punktowego pomiaru światła pojawiają się dwa krzyżyki. jeden żółty od ostrości i drugi niebieski od pomiaru światła. bardzo szybko, bardzo intuicyjnie i łatwo ustawia się niezależnie od siebie dwa pomiary. bardzo mi się to podoba. nie miałem jeszcze do czynienia z aparatem z dotykowym ekranem. zrobiło to na mnie ogromne wrażenie.
przyznaję, nie wiem jak jest w innych aparatach tej samej i innych marek?