Bierz XZ-2 i nie zastanawiaj sie. Od jego zakupu OM-D większość czasu lezy w torbie.
Wersja do druku
Bierz XZ-2 i nie zastanawiaj sie. Od jego zakupu OM-D większość czasu lezy w torbie.
Smakował ktoś może XZ-2 z konwerterem WCON-07? Zastanawiam się nad sensem zakupu i interesują mnie doświadczenia np. czy nie ma winiety (zakładam, że nie powinno jej być). Wdzięczny byłbym też za próbki obrazka takiego zestawu.
Poz.
Nie powinien winietować. Ma średnicę mocowania 55 mm ale czy tulejka CLA -04 bedzie pasowała do XZ-2. Zmierzyłem posiadana tulejkę , która pasuje do XZ-2 i niby ma 45,6 mm średnicy mocowania . Jest jeszcze jeden problem . WCON-07 jest juz nieobecny na rynku , jedynie używki.To samo z CLA-04.
Czy to lcd można wyłączyć i operować aparatem patrząc przez wizjer? Ciekawe jak aparat sprawuje się zimą.
Myszkowałem trochę w sprawie konwerterów. Jednak chyba najlepsze są dedykowane. Do XZ-2 jest tylko TCON-17X i adapter CLA-12. Inne to będą tylko protezy bo dedykowane są do innych serii aparatów Olympusa. Nie chciałbym eksperymentować w ciemno. Wg mnie najważniejszy jest adapter tzn średnica mocowania w aparacie , średnica filtrowa (55mm) no i jego długość. Długość jest chyba najważniejsza bo wyznacza zakres odległości soczewek w obiektywie i konwerterze. Ja jednak chyba nie wejdę w konwertery z tego powodu ,że z aparatu robi się monstrum. Jak będę wymagał od optyki aparatu większego zakresu to sięgnę do OM-D z odpowiednim obiektywem.
Przed zakupem XZ-2 zapoznałem się z jego możliwościami i je zaakceptowałem.
Dokupiłem tylko wizjer i automatyczna pokrywkę obiektywu bo ta załączana to według mnie nieporozumienie.
Wizjer ma przycisk włacznika. Mozna wybrac wizjer albo LCD. Nie działa czujnik oka. Co co drugiej częsci to odpowiem w kwietniu 2014 :)
Witam !
Jestem bardzo zaskoczony wysoka jakoscia fot z tego aparatu !
Na malych gabarytowo matrycach zawsze sie przejezdzalem jak jazda na d... po niecheblowanych deskach a tutaj... Zaskoczenie...
RAWy z tego to zyleta... a po odpowiedniej obrobce jak dla mnie rewelka...
Najbardziej zaskoczylo mnie, ze na 800 ISO sa tak niskie szumy i taka wysoka jakosc w tym duza ilosc detali !!!
Przeciez ten aparat ma mala matryce !
Myslalem, ze 800 ISO mocno potnie dynamike a jednak... Nie... Jest o wiele lepiej niz sie spodziewalem.
Olek bardzo postaral sie... Z tak malej matrycy niezle wycisneli... ;)
Takze cena tego aparatu jeszcze niedawno byla ponizej 1400 zl wiec
jest to bardzo przyzwoita propozycja za oferowana wysoka jakosc obrazu
i duza funkcjonalnosc aparatu.
Załącznik 101363
Pozdrawiam
Tak właśnie kończy się myślenie stereotypem. Od lat często bazuję na tej cesze u ludzi w życiu w różnych sytuacjach :)
No i co z tego? Pisali: praw fizyki nie przeskoczysz. I nikt ich nie przeskakuje, tylko tych praw nie znał :)
Po prostu uzysk jest wyższy niż był do tej pory.
Raczej chyba Sony, a poza tym znowu personifikujemy. Jacyś ludzie się postarali, szkoda że pozostaną anonimowi.
Seria XZ jest genialna, pamiętam jak zobaczyłem pierwsze sample gdzieś chyba ze 4 lata temu, dość szybko sprawiłem sobie jedynkę i służy mi jako podstawowy aparat tam, gdzie nie potrzeba dużych rozmiarów zdjęć.