Tego kota z jakiej odległości od niego ustrzeliłeś ?
Kurna, ciemny ten obiektyw - choc cena zajefajna !
Wersja do druku
Tego kota z jakiej odległości od niego ustrzeliłeś ?
Kurna, ciemny ten obiektyw - choc cena zajefajna !
mnie zastanawialo zawsze to pojecie CIEMNY.... czy ktos kto takie stwierdzenie napisal robil kiedys zdjecia obiektywem macro z 1:1 ? przeciez przy f/3.5 GO jest taka piekna ze nic nie widac 3 milimetry za obiektem fotografowanym....
[quote="kisi"]Tego kota z jakiej odległości od niego ustrzeliłeś ?
A coś tak z ok. 20 -30 cm. Ten obiektyw naprawdę wiele potrafi. Trzeba obiekt dobrze oświetlić i już.
Napisałem wyżej:
Oczywiście miało być 40-150 a nie 14-54 :oops:Cytat:
Tyle, że ja raczej nie kupię 50-200 a dlugi zoom zostawię sobie tylko jeden, albo 14-54 (które mam) albo 70-300, zależy od tego, ktory mi bardziej przypadnie do gustu.
Co do 35-ki to coraz bardziej żałuję, ze się jej pozbyłem :|
Sprawdza się takze w krajobrazach, jako trochę dłuższa stałka.
Nie robilem. Wiem ze to szklo pod macro a tam nie ma znaczenia przyslona f3.5. Tyle ze ja szukam szkielka o podobnej ogniskowej ale uniwersalnego, na tyle jasnego zebym mogl walic foty w mozliwie jak najwiekszym zakresie w zastanym swietle. Pozostaja mi zatem obie Sigmy (bo Leici nie biore pod uwage). Sigma zas ma za duzy rozrzut parametrów i za duzo sprzecznych opinii ze jedno nie ostre od pelnej dziury itp etc. Mętlik we łbie i tyle.Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
teraz ja szaleje z ZD35 Woyteca :) i bardzo mi to szkiełko odpowiada jak znajdę chwile wrzucę kilka ostatnich pstryków.
pzdr
dziekan
Olera jasna, nicka zmieniłem a oni dalej mnie kaleczą tą koniugacją :(Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
OT: pijesz własne PIWO :)Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Mam pytanie, jaka jest odległość fotografowanego obiektu od obiektywu przy powiększeniu 1:1? Chciałbym używać tego obiektywu do fotografowania owadów i nie wiem czy będzie się do tego nadawał.
Malutka, o ile pamiętam, jakieś dwa, trzy centymetry od przedniej soczewki.