Niema, też miałem i mam tani za 30 zł ale kupiłem sobie za 300 zł i robienie nim zdjęć to czysta przyjemność. Wszystko chodzi płynnie, stabilnie i na przyzwoitej wysokości a nie 1,2 nad ziemią. Warto zainwestować w dobry statyw.
Wersja do druku
Niema, też miałem i mam tani za 30 zł ale kupiłem sobie za 300 zł i robienie nim zdjęć to czysta przyjemność. Wszystko chodzi płynnie, stabilnie i na przyzwoitej wysokości a nie 1,2 nad ziemią. Warto zainwestować w dobry statyw.
Używał ktoś z Was, bądź używa statywu Velbon CX 640? Chodzi mi głównie o to czy statyw ten będzie nadawał się do lustrzanki (E-520+14-54). Znajomy używa go do kamery i spisuje się świetnie. Sprawdzałem jego dane techniczne na stronie Velbon-a i podają tam że jego maksymalny udźwig to 3kg.
Drughi: mam, używałem kiedyś jako jedynego do E-510 + 14-54. Na początek mi starczał, do czasu gdy kupiłem Tair 300 a za moment ZD 70-300.
Zaletą jest waga (dobry do wędrówek) i stabilność konstrukcji. Wadą dla mnie po przypięciu cięższego sprzętu i potrzebą dokładnego ustawienia okazała się .... głowica.
Głowica to plastik, w dodatku nierozerwalnie połączona ze statywem i wg. mnie komfort pracy to sprzęt max 1,5kg i w dodatku wyważony w okolicy mocowania płytki.
Obecnie używam tego statywu z oryginalna płytką i mocowaniem do ... lasera.
Przy wadze ok. 0,5kg błąd mocowania nie występuje.
Dzięki Kris_1. Byłem w Media Markt i mają go za 179 zł. To co mnie w nim urzekło, to jego mały ciężar (łażę po górach) i stabilność, więc raczej go kupię. Jeżeli kiedyś "szklarnia" się powiększy o 50-200, to pomyślę o jakimś drugim statywie, z metalową głowicą, która stabilnie utrzyma ciężar w/w obiektywu. CX 640 będę miał na górskie wędrówki z 14-54.
Pozdrawiam D.
Możesz także rozważyć inny model. Ostatnio też szukałem na wędrówki lekkiego statywu z wymienną głowicą. Kupiłem Benro A-500EX z głowicą kulową BH-2 http://www.foto-net.pl/sklep/oferta_...eria%20EX.html
Jest niezwylke mocny i sztywny jak na swoją wagę 1,45kg. Do noszenia jest ok, ale fociłem przy silnym wietrze i musiałem na haczyku na końcu kolumny powiesić torbę z gratami w celu dociążenia. :) (dobrze, że producent to przewidział).
Jak masz okazję to przyjrzyj się przed zakupem. Jako statyw przenośny - uważam że warto.
Jak czytam, to Benro A-500EX jest jeszcze lżejszy. CX 640 waży 1,75, a Benro 1,45...to dosyć spora różnica w wadze. Velbon jest znowu wyższy 162cm, A-500EX z głowicą ma 155cm. Benro ma jeszcze ten fajny haczyk którego w CX 640 brak. :roll:
A ja mam pytanie, czy ktoś używa czegoś takiego:
http://www.allegro.pl/item431264701_...kozlaczka.html.
Czy może kupić jednak np YH410 ( różnica w cenie dla mnie ok.105 PLN )
Do tego statyw, macałem, wygląda solidnie , ale nie wiem jak po kilku miesiącach będzie ?
http://www.allegro.pl/item432814625_...d_fripers.html
A ja mam pytanie dotyczące połączenia E510 ze statywem. Konkretnie chodzi o zatrzask uniemożliwiający obrót korpusu względem podstawki.
Oglądałem ostatnio slika U2000 - i rozstaw pomiędzy osią śruby a osię zatrzasku różni się od tego w aparacie. Przy mocowaniu tylko na śrubę i jakimś cięższym obiektywie - to będzie się obracało.
Czy macie może dośwadczenia z innymi statywami z tej półki cenowej, w których ten problem nie występuje?
Mam Slika Sprint Pro 3-way. Szybkozłączka nie ma w ogóle tego dzynksa (sam wkręt). Pokryta jest za to korkiem. W pionie statyw utrzymał mi Sigmę 50-500mm z E-410 na pełnym wysuwie, a trochę toto waży. Mocowanie oczywiście za pomocą stopki na pierścieniu obiektywu (czy jak to się tam nazywa).
pzdr
Fajny ten Twój slik, ale ta cena.... . Jak na to, do czego potrzebny mi statyw, zbyt wygórowana.
Jednak sugestia, że taki układ wytrzyma bez obracania jest interesująca. Muszę wybrać się do foto-sklepu, zmontować olka z jakąś ciężką lufą i organoleptycznie przetestować statywy.