Fajny portrecik. Brawo!
Wersja do druku
Ja się na portretach kompletnie nie znam ale ten ostatni bardzo udany MSZ :wink:
No i moja uliubiona modelka wróciła :roll:
zdjęcie fajne, dobry kard i ta biel tła bardzo pasuje
Chciałam Ci coś napisać odnośnie tego ostatniego zdjęcia, ale szczerze mówiąc trudno jest mi się do niego odnieść. Bo wiesz - widzę ładną dziewczynę, z ładnym uśmiechem i ciężko jest mi ocenić walory artystyczne czy techniczne zdjęcia. :)
Zdjęcie jest oczywiście fajne, nie ulega to w ogóle wątpliwości, ale też w mojej ocenie jest w nim coś (a czego niestety z braku wiedzy nie umiem trafnie nazwać), co przeszkadza w odbiorze. Chociaż nie wiem, czy przeszkadza to dobre słowo, może bardziej chodzi mi o zaburzenie klarowności obrazka... no nie wiem, jak to nazwać...
Zdjęcie jest kontrastowe, w tym sensie, że ciemne włosy bardzo odcinają się od jasnego tła, co w sumie daje ciekawy obrazek, ale trochę mam wrażenie, że ta prawa, biała strona jest jakby za pusta... albo jest jej odrobinę za dużo na zdjęciu.
I też mam pytanie odnośnie wygładzania. Stosowałeś jakieś? Jeśli tak to w jaki sposób?
Nie jestem przekonana też co do tych przepałów. Wiem, że nie zawsze są błędem, wiem, że ciężko jest ich uniknąć przy ciemnych włosach, żeby nie zrobić z nich czarnej plamy, ale no nie wiem..może warto z nimi jakoś powalczyć? :)
Oczywiście weź poprawkę na moją znajomość tematu fotografii portretowej, oj licha jest ona, licha.. ;)
Pozdrawiam
Agulko rozpisałaś się :) heh wygładzenie stosowałem :) W corel paint x2 jest gotowe wygładzanie które dość dobrze się spisuje chyba :) można sobie tam regulować stopień :) Zastosowałem radę wanili i obniżyłem stopień wygładzenia :)
Ostatni portret - MSZ miodzio :)
W sesji na zdjęciach 75-79 był pomysł ale bardzo wyraźna mozaika cegieł skutecznie odciąga wzrok od modelki. Z zachodzików to ładne z2 tym niemniej zbyt widoczne jest wyciaganie dołu zdjęcia. Widok żórawi portowych i pana z lornetką dobre. Ostatni portret porzadny ponieważ modelka bardzo ładnie wyszła. Nie przekonuje mnie natomias białość po prawej która moim zdaniem zbyt odciąga swą rzucającą się w oczy jaskrawością stwarzając dość mocny kontrapunkt do sympatycznej twarzy.
Eksperyment z soczewką wart powtórzenia. Odnośnie portretu to tak okiem amatora ładny ale trochę nie pasuje mi tło- zbyt białe. Zastanawiam się czy inne tło nie byłoby korzystniejsze dla Twojej sympatycznej modelki.:grin:
Za Jackiem. Co to tego tła, spróbuj delikatna teksturę nałożyć, taka współgrającą z dziewczyną. Nie mocno, krycie np na 20%, brzegi przy postaci bedziesz mogł łatwo wygumkować bez sladu. Tylko skopiuj warstwę bazową najpierw. Fotka ma potencjał. Można ją dopieścić
Widać postępy :grin:
Zgadzam się jednak z Agulką i Wiejo co do zbyt ostrej bieli która przeszkadza w tym wypadku w odbiorze zdjecia, być może- przede wszystkim dlatego, że kompozycja ciąży troszkę za mocno na lewej stronie.
Mimo to wiać że wziąłeś sie ostro do pracy! I tak trzymać! :grin: