Też mi się wydaje że wieża rozszerza się ku górze.
Wersja do druku
Też mi się wydaje że wieża rozszerza się ku górze.
Tak sobie grzebnąłem
Załącznik 237283
Oj tam, to jakiś Kopernik Toruński - na pomniku pisze: Copericus Toruniensis :mrgreen:
Ale ok, mówisz, masz...
Załącznik 237284
Ciekawe, chciałeś wystrzelić Copernicusa na orbitę. :mrgreen:
Lepiej , ale jeszcze trochę brakuje do ideału. Widać że wyprostowanie w trzech płaszczyznach łatwe nie jest.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
@Bodzip żeby nie było ,że tylko pyskuję "pochwalę" się swoim prostowaniem niemożliwego do wyprostowania zdjęcia. Oczywiście na luzie, ale nie na szybko.:) Zniekształcenia faliste obiektywu bardzo utrudniają zadanie.
Załącznik 237286
.
Kopernika wyprostowałeś ale lewa ściana ratusza się przechyliła w lewo.
W sumie dwie uwagi:
1- wieża zbyt prosta, dodatkowo skutkiem sporego rozciągania zginęły szczegóły
2- obcięty spory kawał lewe strony budynku.
Nie jest ale ja ułatwiam sobie zadanie, pamiętając o pionie i poziomie. Najpierw obracam zdjęcie (jeśli potrzeba) tak aby ustawić pion na środku zdjęcia. Poziom powinien być na wysokości oczu obserwatora (obiektywu).
W przypadku budynku łatwo znaleźć pionową linię- jakaś rynna, linia okien, krawędź muru itp. Z poziomem podobnie ale trudniej jest ustalić na jakiej wysokości szukać. Potem już tylko pozostaje ocenić, czy pozostawić zbieżność, czy nie.
Z tym zdjęciem dodatkowy MZ kłopot w tym, że nie widać prawej krawędzi budynku, przez co każde pochylenie lewej krawędzi wydaje się dziwne. Całkowite wyprostowanie lewej krawędzi daje wrażenie rozszerzającej się wieży spotęgowane tym, że rzeczywiście u góry jest szersza niż przy podstawie.
edit
Załącznik 237293
Skoro powymądrzałem się to trzeba coś pokazać :-P
Jak napisałem podszedłem do tego na luzie, zdając sobie sprawę z beznadziejności tego zadania.
Zrobiłem więcej błędów niż napisałeś :),
Gdy robiłem standardowo to właśnie wychodziło to co w Twojej wersji rzuca się w oczy. Wieża na górze jest szersza niż na dole i jej lewa strona ma odwrotny skos.
Aby tego uniknąć bawiłem się w inny sposób, ale też wyszło kiepsko. Przydałby się soft, który umożliwia korekty geometrii od zadanej wysokości kadru, lub tylko na określonej jego części.
Mimo trudności , zabawa przednia :).
Nie wiem czy jest to zajebiste.
Choć prostowania tutaj nie będzie .
Tak sobie pomyślałem czy z tym można coś fajnego zrobić.
Z mojego wątku.
Jak ktoś będzie mieć chwilę wolnego czasu, to może coś zrobić .
Załącznik 237302