No i trafił mi się z deka problem. Migotanie w filmach z oświetleniem studyjnym. Z tego co widzę tylko Panas ma kilka trybów redukcji migotania, a tu lipa.
Wersja do druku
No i trafił mi się z deka problem. Migotanie w filmach z oświetleniem studyjnym. Z tego co widzę tylko Panas ma kilka trybów redukcji migotania, a tu lipa.
Być może jednak problem tkwi w rodzaju użytego oświetlenia - ostatnio filmowałem przy oświetleniu takimi świetlówkami, które - teoretycznie - powinny migotać: http://eltec.pl/STUDIO-FOTOGRAFICZNE...5500K-E27.html ale, moim zdaniem, nie widać na filmie migotania.
Materiał poniżej - ujęcia z OM-D - to są te ruchomą kamerą. Statyczne ujęcia robiłem PENami E-PM1.:
http://www.youtube.com/watch?v=SxDJc9_ZsEI -
Jack No u Ciebie nie widać migotania. Jak zmontuje jakieś wideo, to wrzucę próbkę pokazującą o co mi chodzi.
Raczej niedopasowania odświeżania w aparacie. Problem rozwiązany - ustawiłem nieodpowiednią migawkę w trybie wideo i się zazębiło odświeżanie z częstotliwością migania świetlówki. Nocne nagrania mam już bez migotania, szkoda tylko, że nagrywany poprzednio sprzęt już odjechał i nie mam jak poprawić filmu. Może jakoś się odmigocze przy montażu.
Tak gwoli pogodzenia w swej naturze żywiołu cenowego narzekacza i kronikarza chciałbym zauważyć i zapisać, że dziś po raz pierwszy od debiutu, udało mi się wypatrzeć OMD w cenie poniżej 4 tys. zł. Jest to wprawdzie oferta tylko jednego, w dodatku chyba debiutującego sklepu internetowego aleć zawsze...
Ciekawe, czy ta tendencja się przeniesie na sklepy konkurencyjne czy też cena tego rodzynka wróci do typowego poziomu. Różnica jest spora bo ok 4,5 stówy
oj nie nazywałbym tego niechęcią... tak długo jak OMD się sprzedaje w takiej cenie to niech go Olympus sprzedaje i dobrze zarabia... niech to idzie na badania i rozwój... a jak rynek wymusi obniżkę ceny to pewnie wtedy cena spadnie... przypuszczam że i tak się to będzie Olympusowi opłacało... raczej teraz by postąpił nierozsądnie sprzedając za 3 koła coś za co ludzie płacą 5 i są zadowoleni...
Jedyne na czym Olympus może się przejechać to to że przegapi moment odpowiedni na obniżki i część potencjalnych klientów odejdzie do Fuji (X-E1) czy Nikona (D600)* albo jeszcze gdzieś indziej bo powiedzmy sobie szczerze - wprawdzie OMD jest super ale też i konkurencja nie śpi i skutecznie rozgrywa marketingowo mit "Fantastycznych Kolorów Fuji" czy "Magię Pełnej Klatki"
---
*) D600 jest może dziwny w zestawieniu jako konkurent OMD ale jego cena systematycznie spada i już teraz D600 wraz z używanym 24-70/2,8 jest tańszy niż OMD z P12-35/2,8 i dla wielu to jest alternatywa
Ale przecież ceny OMD spadają. Z kitem można już od kilku dni kupić za 4700 - 4750 zł w sklepach internetowych. Na allegro pojawiła się oferta za 4700 i piszę, że to od fotozakupy_pl. Nie wiem jak to się ma do sklepu fotozakupy.pl ale logo w zasadzie takie samo a ceny różne...
Co do cen niestety widzę niepokojącą tendencję, cena sprzętu spada nieznacznie (powiedzmy 10-20%) od premiery i powiedzmy po roku mamy nowy model a stary po prostu znika z rynku. Jak ktoś nie ma lub nie chce wydać tych 4-5 tys to nowego OMD nie kupi...