Nie przesadzaj, kitem dla OMD1 jest 12-40/2,8 :D
Wersja do druku
Podoba mi się określenie,że obiektyw kitowy to obiektyw sprzedawany w zestawie razem z korpusem aparatu.Kit z angielskiego oznacza" zestaw."
Z powyższego jednoznacznie wynika że określenie obiektyw kitowy nie oznacza obiektywu "do kitu".
Jeśli zgodzimy się z definicją"obiektywu kitowego",to żaden obiektyw wbudowany na stałe w aparat nie może być obiektywem kitowym.Co najwyżej mogą to być tanie obiektywy kitowe sprzedawane w komplecie dla obniżenia ceny zestawu i wysokiej jakości obiektywy kitowe.
W danych technicznych instrukcji aparatu Olympus XZ1 zapisano: aparat posiada organiczny wyświetlacz ,a w katalogu Olympusa znalazłem informację,że Olympus XZ1 posiada wyświetlacz OLED 3 cale.O fakcie tym już pisałem.Natomiast w katalogu Foto Kuriera z roku 2014"Aparaty fotograficzne" na str.14 zapisano :"Można spotkać np. w Olympusie XZ1 ekran,wykorzystywany głównie do produkcji cyfrowych telewizorów w technologii OLED.Taki ekran cechuje nieporównywalnie lepsza jakość i możliwość oglądania zdjęć praktycznie pod każdym kątem.Nasuwa się pytanie,czy Olympus XZ2 taki ekran posiada?
---------- Post dodany o 21:42 ---------- Poprzedni post był o 21:26 ----------
Na stronie polskiej OLYMPUSA znalazłem zapis dotyczący Olympusa XZ2 "3 calowy dotykowy i uchylny LCD o rozdzielczości VGA pozwala z łatwością wykadrować każde zdjęcie".Dlaczego więc zrezygnowano z ekranu OLED. A może to pomyłka w opisie?
No cóż... papier jest cierpliwy, zwłaszcza dla osób które piszą, bo za to dostają kasę. Raz piszą o audi A6 a raz o Olympusie XZ-2.... Takie czasy i nie bądźmy złośliwi ;) każdy jakoś musi utrzymać rodzinę.
Ekrany typu OLED są bardzo drogie więc Olympus prawdopodobnie zrezygnował z tego ekranu w modelu XZ2 z uwagi na fakt,że zastosowanie ekranu odchylanego w XZ2 zwiększyło koszty produkcji.W załączeniu zdjęcie wykonane w dniu wczorajszym bez statywu/Nikon P600/