Wyszomir- zaklinacz owadów!
Ja jak podchodzę na metr do owadów to wszystkie uciekają aż się kurzy :roll:
To chyba nie Makro a Mini ;)
Wersja do druku
Dzięki za komentarz - i kolejne dwa chrząszcze - rzemlik:
2887.
- i jakiś silnie błyszczący maluch nieznanego mi gatunku:
2888.
Fajny sierciuch na karczychu...
Dzięki za komentarz. Dzisiejszy bohater to kruszczyca złotawka (a może kwietnica różówka? - są tak podobne, że bardzo ciężko je odróżnić) - egzemplarz o typowym ubarwieniu:
2889.
- i inny, o nietypowym czerwonawym połysku - nie wiem, czy to kwestia zmienności osobniczej, czy inny, podobny gatunek - niestety był bardzo ruchliwy i lepszego kadru nie udało mi się uzyskać:
2890.
Żeby nie było, że tylko wyszomir ciągnie ten wątek :), to ja dam coś od siebie. Nie jestem równie biegły wiedzowo więc nie wiem jak się zwie ta ciemka czy motylek.
2891.
Ten motylek to jakiś karłątek- prawdopodobnie karłątek ryska.
W dzisiejszym odcinku dwie piękne niewielkie stonkowate - złotka (Chrysolina sanguinolenta):
2892.
- i wspaniale błyszcząca zmróżka złotawa (Cryptocephalus sericeus):
2893.
Dzisiejszy bohater to mniejszy krewniak chrabąszcza - listnik zmiennobarwny. Jak nazwa wskazuje charakteryzuje się dość zmiennym ubarwieniem:
2894.
2895.
Forma o zielonej głowie i przedpleczu oraz brązowych pokrywach skrzydeł jest podobna do ogrodnicy niszczylistki, z którą jest często mylona. Cechą pozwalającą na odróżnienie jest znacznie skromniejsze owłosienie listnika, u którego na przedpleczu i pokrywach skrzydeł włoski nie występują:
2896.
Dwa kadry orszołów prążkowanych:
2897.
2898.
Dwie formy barwne oszyndy leszczynowca:
2899.
2900.
Oglądam te super foty i nie mogę się nadziwić ile różnego "robactwa" żyje wokół nas :)