Piękny jak najbardziej, ale z cukierkowatością bym polemizował. Np. 2240 i 2244 zdecydowanie nie kojarzą mi się z kolorystyką którą określa się jako cukierkowatą.
Wersja do druku
Piękny jak najbardziej, ale z cukierkowatością bym polemizował. Np. 2240 i 2244 zdecydowanie nie kojarzą mi się z kolorystyką którą określa się jako cukierkowatą.
Dzięki Panowie.
Czy świat na moich zdjęciach jest cukierkowo piękny? To określenie odbieram bardziej jako negatywne niż pozytywne. No chyba że mamy na myśli różne rodzaje cukierków. :mrgreen:
Staram się robić zdjęcia kiedy zachodzi ku temu dobra okoliczność. Gdy zobaczę coś co warto uwiecznić i zapamiętać.
Jesteśmy tak skonstruowani, może poza małą grupą ludzi uwielbiających fotografować stare rudery i śmietniki, że szukamy wokół siebie rzeczy co najmniej ładnych jeśli nie pięknych.
I takie właśnie rzeczy czy sytuacje chcemy uwieczniać. Zresztą fotografia krajobrazowa doskonale się w to wpisuje.
Owszem nie jest łatwo czasem nie popłynąć w fantazją z obróbką, ale nie sądzę abym zbyt mocno przesadzał. :)
Zachęcam do wycieczki na północ. Bo to inny świat w sferze fotograficznej ze względu na odmienność światła jakie tam dominuje.
Trzeba to "polizać" dla zrozumienia problemu.
No brawo!:)
Tylko zalecam dużą ostrożność w podróży autem na północ.
Chodzi mi o aspekt techniczny pojazdu. Jeśli nie jesteś pewny dobrego stanu technicznego auta nie pchaj się nim tam w tak długą podróż.
Ceny jakichkolwiek napraw pojazdów na "północnym szlaku" mogą być bardzo dotkliwe.
Bywa bardzo drogo, albo jeszcze drożej. :) Nie wspominając o czasie potrzebnym na sprowadzenie części jeśli czegoś nie mają w kanciapie albo auto jest tam mało popularne.... I konieczności spania w hotelu przez parę dni.
Czym bardziej na północ tym niestety trudniej to ogarnąć.
2247
Załącznik 271555
2248
Załącznik 271556
2249
Załącznik 271557
2250
Załącznik 271558
2251
Załącznik 271559
2252
Załącznik 271560
2253
Załącznik 271561
2254
Załącznik 271562
.
Twoje zdjęcie nie są wg mnie cukierkowe, czy to w pozytywnym czy negatywnym tego słowa znaczeniu.
Świat idzie do przodu a zatem robienie zdjęć, jak i ich obróbka się zmienia.
Przecież nie może być tak jak 30, 50 czy 100 lat temu, bo byłoby nudno.
Oczywiście łatwo jest przesądzić i właśnie po to jest konstruktywna krytyka.
A co to jest konstruktywna krytyka?
Napiszę szczerze, że dawno nie widziałem...... :wink:
Wspomniałem powyżej o fotografowaniu starych budynków w stanie ruiny. Fabrycznych czy mieszkalnych....
Samo w sobie nie jest złe. Gorzej jak wchodzi w nawyk i staje się punktem odniesienia.
Jak poszedłem inna drogą. Zapewne nie najlepszą ale moją. :)
2255
Załącznik 271584
2256
Załącznik 271585
2257
Załącznik 271586
2258
Załącznik 271587
2259
Załącznik 271588
2260
Załącznik 271589
.
Właśnie dlatego podobają mi się Twoje zdjęcia, w całej rozpiętości.
2250 jest piękne
Fotki pokazują fotogeniczność krajobrazów norweskich, a z drugiej strony potencjał kamery foto oraz umiejętności fotografa (nie byle jakie), który potrafi je wykorzystać (znakomicie).
TJ