ostatnie kupuje mnie kolorystycznie - bardzo sie podoba :)
i nie moge sie przestac zastanawiac co u tej najbardziej z prawej str zebry - czy ten uniesiony ogon - to takie publiczne przygotowanie do zwrocenia pozywienia ;) ??
Wersja do druku
ostatnie kupuje mnie kolorystycznie - bardzo sie podoba :)
i nie moge sie przestac zastanawiac co u tej najbardziej z prawej str zebry - czy ten uniesiony ogon - to takie publiczne przygotowanie do zwrocenia pozywienia ;) ??
Kolory to zasługa późnego wieczoru i burzowego nieba a podniesiony ogon to oznaka oddawania moczu co też ta zebra czyni na tym zdjęciu :oops:
281. Resztki hipopotama, które pozostały po uczcie lwów, przyciągają padlinożerców. Sępy afrykańskie choć liczniejsze muszą zwolnić lepsze miejsce przy stole większej od siebie krokucie cętkowanej. Rzadko kiedy odbywa się to w pokojowej atmosferze.Maasai Mara National Reserve, Kenia
Załącznik 232624
Po raz kolejny opad szczęki. Rewelacyjny moment.
To się ogląda, to się czyta - rewelacja! :)
Niezła zacięta utarczka psowatych i sępów nad padliną z hipopotama. Scena zawiera kłótnię, agresję, obronę, powietrzny atak, nękanie i naziemny opór psów opędzających się od nachalnych sępów kłapiących skrzydłami nad nimi. Super trudna fotka.
TJ
Dzięki Panowie za komentarze.
\
Ups... przepraszam... :wink:
Dziękuję za komentarz. Mała korekta: hienom bliżej do kotów niż psów, należą do nadrodziny kotokształtne :)
282. Romi, samica lamparta, wypoczywa wieczorową porą na drzewie należącym do jej terytorium, które rozciąga się wzdłuż rzeki Mara. W ten sposób zbiera siły przed czekającym ją polowaniem, na które wybierze się zaraz po zapadnięciu zmroku. Rezerwat Masai Mara, Kenia
Załącznik 232660
Świetne kadry zatrzymujące istotne momenty świata afrykańskiej fauny.
Dzięki za komentarz :)
283. Żuraw koroniasty (Balearica regulorum), zwany również Koronnikiem szarym, to jeden z najbardziej charakterystycznych ptaków Afryki, który zawsze wzbudza duże zainteresowanie. Jego cechą wyróżniającą jest nietypowa korona z cienkich żółtych piór, z których każde jest zakończone na czarno. Taką ozdobę głowy posiada zarówno samiec jak i samica. Rezerwat Masai Mara, Kenia
Załącznik 232689
Załącznik 232691
Ciekaw jestem jak to widzisz?
Mam parę spostrzeżeń podczas tej obróbki. Niewielkich.
W wątku czy na priv.?
PS Jak na moje oczy Twój ostatni kot (#1007) jest jak trzeba.
Bez porównywania do innych wersji tego zdjęcia - Podoba się. Dobrze zbalansowana jasność tła do kota a sam kot ma taką jasność jak powinien.
Jedynie co bym poprawił to zmniejszył jasność tła po bokach - może dodał winietę.
Jak wolisz, mi to obojętne. Może lepiej tutaj bo ktoś może na tym jeszcze skorzystać.
Profil kolorystyczny Adobe Color - może to dlatego?
281 - robi ogromne wrazenie
zarloczne bestie
To chyba dobry pomysł. Na zrzucie "Lens" to widać. Tu były to domyślne ustawienia.
Empiria potwierdziła założenia w tym przypadku.
Zrzuty z Develop Persona:
Załącznik 232705 Załącznik 232706 Załącznik 232707 Załącznik 232713
RAW w Develop Persona jest zawsze obrabiany w trybie 32 bitowym. Niewiele tu zmieniałem, co widać na zrzutach. Na pierwszym zrzucie mamy balans bieli w Auto, na drugim skorygowany. Zdjęcie było wykonane w auto balansie. Tu mogła być część problemu. Tak sądzę.
Potem obrabiałem w trybie 32bit. HDR w Photo Persona. Następnie przekonwertowałem do 16bit. i zmniejszyłem do jpg'a, używając Lanczos 3 Separable.
Dzięki @jck za podzielenie się ze swoją postprodukcją. Każda rada jest mile widziana :)
284. Dlaczego sęp ma długą i łysą szyję? Dobrze to widać na tym zdjęciu, na którym sęp włożył głowę i niemal całą szyję głęboko w szyję padniętej zebry w poszukiwaniu smakowitych kąsków. Taka pośmiertna gastroskopia. Ndutu, Tanzania
Załącznik 232727
285. Gepardy są skuteczne w polowaniu, ale wielokrotnie zdobycz jest im odbierana przez inne drapieżniki. Wymusza to na gepardach nieustającą czujność, czyli częste podnoszenie głowy i sprawdzanie czy nie zbliża się jakieś zagrożenie. Rezerwat Masai Mara, Kenia
Załącznik 232773
drastyczne obrazki
ciesze sie ze pokazujesz te fotografie tutaj
nieustająca walka zwierzaków o przetrwanie
Cóż mogę napisać, super foty, ciekawe sytuacje, informacje, czekam na ciąg dalszy :)
Drastyczne, bo taka jest dzika przyroda - każdy drapieżca musi coś zjeść - a aby zjeść musi albo sam zabić albo odebrać zdobycz innemu drapieżcy. A często na dodatek sam musi pilnować się by nie paść ofiarą większego drapieżcy... A zdjęcie - jak zwykle w tym wątku - znakomite.
Widoki może drastyczne ale jakże emocjonujące, kiedy można to obserwować na żywo. Dziękuję za komentarze.
286. Charakterystyczne gruchanie gołębi jest nieodzownym towarzyszem podczas podróży po Afryce. Niektórym kojarzy się to z pozytywnymi wrażeniami, ale niektórzy nie potrafią znieść bezustannego, monotonnego gołębiego "śpiewu" ;).
Turkaweczka zielonoplamkowa (Turtur chalcospilos), Malawi
Załącznik 232841
Zawsze podziwiałem Twoją umiejętność łapania zwierzaków w kadry :)
Zawsze byłeś miły :D
287. Serwal, z racji tego, że jest kotem średniej wielkości a jego naturalnym środowiskiem są wysokie traw, jest bardzo trudny do zaobserwowania. Budowa jego długich kończyn ułatwia mu skakanie, co jest bardzo przydatne w takim środowisku podczas polowania na drobne kręgowce i duże owady. Na zdjęciu trzymiesięczne kocię zaobserwowane na równinach Masai Mary w Keni.
Załącznik 232875
serwal - kurcze myslalam ze w miare ogarniam gatunki zwierzaków a przynajmniej kotowane
ale o serwalu pierwsze słyszę :)
ciekawy osobnik :) i to spojrzenie ;)
Jak zwykle zdjęcie super!
Rodzina kotów nie jest zbyt liczna ale to nie tylko kot domowy i wielkie koty. Jest w niej jeszcze kilka ciekawych gatunków.
... a skoro o kotach mowa...
288. Grzywa lwa, mimo że wydaje się miękka i puszysta faktycznie składa się ze sztywnych i grubych włosów. Ta piękna i nietypowa w rodzinie kotów ozdoba ma znaczenie podczas zalotów - samice wolą samce z bujniejszą i ciemniejszą grzywą. Rezerwat Masai Mara, Kenia
Załącznik 232915
Piękny portret. Widać, że muchy respektu przed królem zwierząt nie mają.
Cieszę się, dzięki :D
Dzięki a jeżeli chodzi o muchy to i tak jest ich mało na tym lwie. Przeważnie jest ich zdecydowanie więcej.
289. Każdy wie, że żyrafa ze wzrostem do 6m to najwyższe żyjące zwierzę. Tylko niektórzy wiedza, że jej szyja posiada 7 kręgów szyjnych - tyle samo co każdy ssak, czyli np. człowiek lub mysz. Ale czy wiesz, że żyrafa jak każdy przeżuwacz, wycofuje z żołądka przez tą swoją długą szyję zjedzony wcześniej pokarm, aby go jeszcze raz przeżuć?
Serengeti, Tanzania
Załącznik 232990
Serwal słodziak, lew dostojny, żyrafa dumna bardzo, a zdjęcia jak zawsze znakomite :)
Dzięki :)
290. Gepardy polują przeważnie na niewielkie antylopy ważące do 40kg. Antylopa Sasebi, której uczepił się gepard na zdjęciu, waży sporo ponad 100kg. Dlaczego się na to odważył? Ano dlatego, że ma za sobą wsparcie 4 gepardów, które za moment dołączą do niego i po wspólnej ciężkiej walce powalą dzielnie broniącą się antylopę. Rezerwat Masai Mara, Kenia
Załącznik 233030
Portret lwa bardzo zajmujący, żyrafa kapitalna, takie samo ujęcie jak u Salvadora Dali, polowanie geparda na antylopę ekstra super hiper. Coś takiego uchwycić, to trzeba mieć refleks strzelca wyborowego lub aparat z długością serii jakieś 100 klatek oraz ręce bez odrobiny drżączki.
O statywie nie wspominam, bo na statywie nie jest możliwe śledzeni, chyba, ze jakiś porządny gimbal.
TJ
Kolejny raz wyrazy podziwu. Kapitalny moment. Masz może zdjęcia z dalszych chwil gdy reszta gepardów dołączyła?
Zamieszczone fotografie wiele emocji wywołały podczas przeglądania. Gratki za już i następnych udanych foto łowów życzę.
Dziękuję za wylewny komentarz :)
Żeby coś takiego uchwycić trzeba mieć przede wszystkim cierpliwości i szczęście. Cierpliwość, bo za tą grupką gepardów jeździliśmy około 6h, zanim zdecydowały się na polowanie a szczęście, bo zobaczyć w ogóle polowanie to nie jest prosta sprawa. Szczęściu można pomóc ale to już inna historia.
Dzięki. Pewnie, że mam - pierwszy raz zapchałem bufor w aparacie, bo z emocji przestałem to kontrolować. Zdjęć z tej jednej akcji miałem kilkaset :D. Jedno ze zdjęć już tu publikowałem, widać na nim 5 gepardów "wiszących" na tej antylopie :)
Dziękuję :)
291. Po co zebrom paski? Jedni twierdzą, że takie umaszczenie odstrasza insekty. Inni utrzymują, że każda zebra ma indywidualny wzór co pozwala rozpoznawać się osobnikom w stadzie a jeszcze inni, że paski dezorientują drapieżnika i utrudniają wybór ze stada pojedynczej zebry, na której skupi swój atak. Ja skłaniam się ku ostatniej teorii ;)
Załącznik 233066
Faktycznie można być zdezorientowanym:-) Przez chwilę podejrzewałem Cię o fotomontaż:-)
:D
292. Gepardy pomimo swojej szybkości i niesamowitej zwrotności osiągają "tylko" 30% skuteczność polowania. Gepard ze zdjęcia to młody samiec, którego skuteczność była jeszcze niższa, dlatego mógł się tylko oblizać, po kolejnym nieudanym polowaniu, na widok uciekających antylop. Ndutu, Tanzania
Załącznik 233094
Co do zebr, to ostatnia teoria bardzo prawdopodobna, a zdjęcia pierwsza klasa :)
Dzięki...
293. Gnu pręgowane potrafią wyczuć zapach wilgotniej ziemi oraz usłyszeć odgłosy burzy nawet z odległości kilkudziesięciu kilometrów. Te sygnały napędzają wielkie stada gnu do poszukiwania lepszych pastwisk. Potrafią podczas Wielkiej Migracji przebyć rocznie nawet 3000 km, dwukrotnie pokonując na swej drodze rzekę Marę.Rezerwat Masai Mara, Kenia
Załącznik 233148
Lezom na żer krokodyli.....:)
Afryka, Afryka dzika jest.
Tam drzewa bambusowe,
orzechy kokosowe.
Gdzie ci będzie lepiej,
tam gdzie dzikie stepy.
A ja jaj,
ja lubię dziki kraj...
Jakoś tak to leciało ale pewnie pokręciłem...:wink:
Chyba nie mam co robić....
Zebry po uszach odszyfrowałem od razu. Zgrzany i oblizujący się gepard nie dał rady coś zjeść bo posiłek był szybszy. Przeprawa przez rzekę tek kadr aż poraża dynamiką sceny.