Ładnie wyszły ostatnie zdjęcia, szczególnie 220, tam takie delikatne kolory i mgiełki tworzą ciekawą atmosferę.
Wersja do druku
Ładnie wyszły ostatnie zdjęcia, szczególnie 220, tam takie delikatne kolory i mgiełki tworzą ciekawą atmosferę.
Niska emisja spalin ma sie dobrze.
LC ciekawe - muszę kiedyś spróbować.
Jakieś fajerweki chyba najlepiej nadają do tego?
219 bardzo fajna fotka i krajobraz bardzo rozległy.
217 za apz'etem ciachalabym gałęzie z góry i robiła kadr panoramiczny
219 ciekawie się zapowiada
220 takze fajne choć chyba bym podkrecala clarity ;)
Miło, że wpadłeś. :)
Chciałem wkomponować właśnie gałęzie. Czysty kadr, bez krzaków również mam, ale czegoś mi w nim brakuje.
Przy takiej aurze nici z tego... zaraz będzie trzeba zwrócić malucha. ;)
Skala Clarity się skończyła... no prawie. ;)
Livecomp wyszedł bardzo ładnie. Nie ma powodu do niezadowolenia.
Pozdro
tak stoi w instrukcji (choć nie wiem, po co fotografujący miałby się przygotowywać, chodzi tu pewnie o przygotowanie aparatu):
Naciśnij raz spust migawki, aby przygotować się do fotografowania.
• Fotografowanie można rozpocząć, gdy na monitorze wyświetlona zostanie
wiadomość informująca, że przygotowania do zdjęcia zostały zakończone.
Wiesz, jak dla mnie to mógłby już zostać na stałe. :)
No tak, tylko co to dokładnie znaczy? Automatyka "mierzy" scenę. Tylko w jaki sposób? Założeniem LiveComp jest dobrze naświetlić ciemne obszary sceny nie prześwietlając świateł. Założenie super, tylko w moim przypadku po "pomiarze", minuta naświetlania, a histogram jak zaklęty, cały czas przyklejony do strony lewej... już widzę, że w światłach mam prześwietlenia, więc kończę naświetlanie. I co? Ciemno jak w d... i trzeba ciągnąć...
Aparat nie naświetlił pojedynczej klatki przez minutę tylko wiele klatek i złożył je do kupy. Rozumiem, że minutę naświetlałeś łącznie, a nie jedną klatkę? Jak fotografujesz po ciemku, to histogram pójdzie do lewej, a pojawiające się w kadrze np. światła samochodów spowodują przepalenia. Moim zdaniem OK. Jakie masz ustawienie naświetlania 1 klatki?
Piszą klatkę miałem na myśli całe naświetlenie, czyli łącznie około minuty. Fotografując w trybie LiveComp zasadniczo naświetla się "na histogram". Tak wiem, że można rozjaśnić ekran do standardowej wartości, ale faktycznie daje wtedy po oczach. Naświetlanie klatki ustawione mam na 1 sek.
Patrząc jak automatyka naświetla poszczególne klatki (1 sek.), ewidentnie widzę, że naświetlanie ciemnych obszarów dochodzi do pewnego momentu i... koniec.
Sądzę, że za to właśnie odpowiada ten pierwszy pomiar. Tylko jeszcze się go nie nauczyłem. :)
Spróbuj więc ustawić na 1/2 s. To najkrótszy czas, ale jak światła będzie za dużo, to przepalenia będą. Zresztą szkoda, że to najkrótszy czas. Gdyby był dużo krótszy, można byłoby zapomnieć o filtrze szarym i używać Livecomp w dzień przy rozmywaniu wody itp. Jeśli pozwolisz, wrzucę swoją próbkę. Robiłem wtedy, jak widzę, z czasem 2,5 s. Przepalenia w RAW są, ale niewielkie i do skorygowania.
Załącznik 167691
Pewnie, wrzucaj!
Jak aura będzie łaskawsza, mam w planie wyjść w plener i poeksperymentować z LiveComp.
Mam wrażenie, że Twój kadr jest naświetlony tak samo "zachowawczo" jak moje...
Pierwszy poniższy załącznik to JPG wygenerowany (przez OV) bezpośrednio z ORFa (tylko zmniejszone i wyostrzone).
To dokładnie kadr 219, naświetlany około 60 sekund.
Załącznik 167698
Pięć minut wcześniej wykonałem takie ujęcie, aby było zabawnie naświetlane było około 30 sekund.
Załącznik 167697
Moje wnioski na chwilę obecną? Za naświetlenie odpowiada właśnie "przed-pomiar"... mogę oczywiście się mylić. Temat będę drążyć. :)
Ćwiczcie, ćwiczcie to może się coś przy okazji nauczę bo potencjał w tym trybie widać :lol:
niezupełnie gdyż Livecomp da odmienny efekt niż użycie filtru szarego, przy bardzo długich czasach będzie to włąściwie już zupełnie inne zdjęcie. Trochę można znaleźć tutaj:
http://www.pekkapotka.com/journal/20...er-hidden-gem#
Autor używa tam mocno domkniętej przysłony ale lepszym rozwiązaniem będzie użycie "słabego" filtru szarego.
W ogóle dobrze sobie wrzucić w google "livecomp olympus" i mamy całą kopalnię tematów/pomysłów :)
Nie wiem co miałby robić "przed-pomiar". Przecież robiąc w Livecomp ustawiasz (w trybie M) przesłonę, a czas masz zafiksowany w ustawieniach. Żeby porównać te dwa Twoje kadry, wrzuć (jeśli masz i jeśli ustawienia dla JPG były dla obu takie same) JPG-i z puszki. To powyżej to zdj. 219 ale ciemniejsze, więc inaczej obrobione
---------- Post dodany o 09:19 ---------- Poprzedni post był o 09:10 ----------
Tak, zdjęcia będą inne. W jednym przypadku mocne domknięcie przesłony i związana z tym np. dyfrakcja, w drugim przypadku użycie filtra szarego i możliwy zafarb (ja tak mam). Fajnie, że dałeś tego linka: czyli można używać Livecomp w dzień. Właśnie o taki efekt mi chodziło. Ale powodzenie zależy tu od warunków oświetleniowych. W linku zdjęcia są robione w lesie, czyli przy ograniczonym świetle. Z radością powitałbym możliwość ustawienia czasu w Livecomp krótszego niż 1/2 s. Np. 1/125 s. Wtedy nawet w jasnych warunkach możliwe byłoby użycie tego trybu bez konieczności mocnego przymykania. Nie wiem dlaczego producent ograniczył czas do 1/2. Byś może wynika to z ograniczeń sprzętowych (bufor?).
Pozdrawiam
Zamiast domykać mocno przysłonę dałbym słaby filtr szary, jak będę nad jakąś wodą to popróbuję z różnymi czasami, porównam z Livecomp z "normalnym" rozmyciem długim czasem. Jaki masz filtr, że Ci taki zafarb daje? Ja używam czasem szarych (ND8, ND3.0, gradacyjny) ale na zafarb jakoś nie narzekam.
Po co w takim razie wykonywany jest ten "przed-pomiar"?
Mógłbym napisać, że to JPG z puszki i byłoby to również prawdą. To czy wykonam JPG z ORFem czy później tego ORFa wywołam w OV to efekt JPG będzie dokładnie taki sam. Oba wrzucone JPG nie były w jakikolwiek sposób obrabiane.
Nie wiem, ale to Ty to tak nazwałeś :) Mamy ustawioną przesłonę, czas określony w ustawieniach: nie wiem do czego aparat miałby się "przygotowywać". Robi na tych samych ustawieniach ileś klatek i je łączy. Szczerze mówiąc nie wiem za co odpowiada t przygotowanie.
To wiem, ale z tego wniosek, że zdjęcie z #1022 to inne zdjęcie niż to w #975,a tylko ten sam kadr, czyli ujęcie. To z #975 jest jaśniejsze.
Tak, nazwa robocza. :)
Podnoszę cały czas pytanie co to jest to "przygotowanie trybu kompozytowego" (wykonanie ujęcia testowego, po którym dopiero można wykonać właściwe naświetlenie). A że to wpływa na naświetlenie sceny niech świadczy fakt, że po wykonaniu "przygotowania trybu kompozytowego" i przestawieniu parametrów naświetlania (przysłony) przeważnie następuje ponowne "przygotowanie...".
Usystematyzujmy :)
Kadr 219 z #975 (obrobiony, wyciągnięte cienie) to dokładnie to samo zdjęcie co na pierwszym, tym ciemniejszym z #1022 (tak został naświetlony przez automatykę puszki - dla przypomnienia około 60 sek).
Natomiast drugie z #1022 to wykonany kadr 5 minut wcześniej, z tego samego miejsca, praktycznie identyczne ujęcie. Różni się tylko długością naświetlenia (około 30 sekund).
Jak widać, mimo krótszego naświetlenia cały kadr jest "jaśniejszy". Stąd domniemanie, że "przygotowania trybu kompozytowego" wpływa na ogólny stopień naświetlenia sceny.
Mam nadzieję, że nie pokręciłem za bardzo. :D
Nie, nie pokręciłeś. :) Teraz jest zrozumiałe. Zakładam, że dla obu zdjęć miałeś ustawiony ten sam czas naświetlania jednej klatki i to samo ISO. Różnica 0,5 minuty w naświetlaniu całości przy tych warunkach oświetleniowych (ciemna noc) nie powinna mieć znaczenia. Mogłaby mieć znaczenie, gdyby w trakcie naświetlania (między początkiem i końcem) nastąpiły istotne zmiany w oświetleniu na znacznym obszarze kadru (inne niż np. zwykłe światła samochodów).
Też nie wiem za co opowiada przygotowanie trybu. Dla mnie tryb Livecomp to zwielokrotnione naświetlanie wg tych samych założonych parametrów. Nie wiem, co tu można mierzyć i przygotowywać :?: :roll:
Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się wypowie w tej kwestii. Zakładam, że nie tylko my i alnico ćwiczymy ten tryb :)
Śledzę dyskusję. Za przygotowanie może odpowiadać program / algorytm, który uwzględnia, że pierwsze ujęcie jest krytyczne i do niego "dogrywa" jaśniejsze fragmenty z kolejnych itd. Z opisu rozumiem, że pierwsze ujęcie odpowiada za prawidłową ekspozycję oświetlonych statycznych obiektów. W podanych przez petreq'a przykładach nie za bardzo to można wyodrębnić takie obiekty w przeciwieństwie do rados'a.
221. Przełamanie...
Załącznik 167858
Jak to swiatlo potrafi znieksztalcic.
Paanie, bo Ci się migawka przytopi;)
Soczewkowanie grawitacyjne ;):)
Zima na wsi...
222.
Załącznik 167883
223.
Załącznik 167884
224.
Załącznik 167885