Rafal,
jeszcze naucz nas robic tak subtelne HDR-y i bedzie gut. Przynajmniej wprowadz raczkujacych.
pozdrawiam,
excel
Wersja do druku
Rafal,
jeszcze naucz nas robic tak subtelne HDR-y i bedzie gut. Przynajmniej wprowadz raczkujacych.
pozdrawiam,
excel
Dzięki za komentarze. Kolejne uliczne foty, tym razem bez winiety:
378
379
Dzieki Rafal. Podpisuje sie pod prosba excela :)
Pzdr i czekam na nastepne fotki, skoro juz przyszedl sezon na uliczne fotki :)
EDIT: o, juz sa :) Drugie bardziej mi sie podoba. Bardzo w Twoim stylu. Pierwsze ma jakis przekaz, ale nie jest on mocny. Wydaje mi sie, ze to zdjecie powinno wygladac dramatyczniej.
Pekl 1000!
Nie czuję się absolutnie ekspertem w HDRach. Robię to na czuja - ruszam suwaczkami i patrzę co się zmienia. ;) Ostatnio nauczyłem się (dzięki lekturze Kelbyego) panować nad kolorem i wypracowałem własny patent na kolorystykę moich ulicznych fot. Prosty jak melodia ludowa. Już kilka osób zauważyło to i pochwaliło kolorki. Cieszy mnie to.Cytat:
Zamieszczone przez excel
Dla mnie to zdjęcie z żebraczką jest niebywale smutne.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Rafale,
nie wiem, czy zauwazyles, ale napisalem 1000 post. Nalezy mi sie niedzwiadek - gozdzik, lapa, klapa. O reszcie nie wspomne.
Tobie zas naleza sie GRATULACJE za tak ogromna popularnosc i ogladalnosc Twoich fotek. Posluzylem sie jezykiem TV, choc prawda jest, ze niektore programy TV moga Tobie zazdroscic.
pozdrawiam,
excel
Dziękuję za gratulacje :D . Szkoda, że nie mam w chałupie żadnego alkoholu, bo uczciłbym to jakimś toastem. No nic. Odbiję to sobie w sobotę.Cytat:
Zamieszczone przez excel
Hmm... Tak, ale czegos mi w nim brakuje. Przekaz niby widac, emocje tez czuc, ale... za malo. Takie jest moje zdanie, to tylko subiektywne wrazenia. Moze B&W by pomoglo? Nie wiem, trudno mi ocenic.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Pzdr
EDIT: Ja tak celowalem w ten 1000 post ale nie wyszlo. Napialem post nr. 1002 :)
Dziękuję za komentarze. Kolejne dwie foty:
380
381
No to jeszcze jedno, nieuliczne.
382
Dla mnie chyba najlepsze w poście. naprawdę rewelacja. Piękna kobieta, piękny kadr (jak dla mnie). Dodaj je do galerii.
Radek, bój się Boga!!! Wrzuciłem do wątku 380 fot, łażę po mieście i focę narażając się na oklepanie facjaty, a Ty piszesz że to najlepsza fota??? ;)Cytat:
Zamieszczone przez rrrradek
A tak na poważnie, to street photo jest totalnie niedoceniane w galeriach internetowych. Wrzucam swoje foty w różne miejsca i obserwuję reakcje - są bardzo powściągliwe jeśli chodzi o foty uliczne. Największy odzew miałem po opublikowaniu zdjęcia małych piesków :roll: .
Przestałem się tym przejmować jakiś czas temu i dalej będę focił to co najbardziej lubię - ludzi na ulicy.
przypominam Ci, że "peting" tzn. panning z tą blondyneczką też mi się podobał nie mówiąc już o gościach z gitarką. To, ze podoba mi się akurat to najbardziej to także dlatego, że kiedys chciałbym takie robić. Takie jak to albo nr 372.Cytat:
Spoko Radek, żartowałem. Jak Bóg da i matka moich dzieci pozwoli, to w tym roku chciałbym zrobić u siebie w chałupie studio. Moim marzeniem, jak każdego chyba zdrowego faceta, jest focenie pięknych kobiet (nagich w szczególności ;) )
moim też. no to rób to studio bo ostatnie zdjęcie w akcie pojawiło się dość dawno a jak każdy zdrowy facet obserwuję tą kategorię i nie tylko dlatego, ze uważam się za zdrowego faceta ale też dlatego, że można się sporo nauczyć, bo dobry akt to chyba jedna z najtrudniejszych dziedzin focenia.Cytat:
382 rzeczywiscie cos w sobie ma. Nie jest uliczne, ale przechylenie kadru powoduje taki niby uliczny klimat.
Rafal, mam maly problem z ta winieta. Otoz mam wersje polska PS-a, przekopiowalem plik do plug-ins/filters ale on go nie widzi. Czy jestes w stanie, albo ktokolwiek inny, mi pomoc?
Pzdr
EDIT: Pytanie juz wlasciwie nieaktualne, bo znalazlem jak moge w PS-ie dodawac winiete, wiec wtyczka juz mi wlasciwie niepotrzebna. Bylo w korekcji obiektywu.
Amen.Cytat:
382 fajne. to jest właśnie matka Twoich dzieci? :)
ja tam bardzo lubię streetfocenie za naturalność i mocny, często bardzo mocny realizm. parę razy próbowałem a kraków jest do tego idealnym miejscem. jak sie zrobi cieplej to się pewnie też wybiorę na zbieranie ujęć i oklepów. może jakieś derby? :twisted:
Dziękuję za komentarze.
Bardzo żałuję, ale nie. ;)Cytat:
Zamieszczone przez dinx6
Kolejna fota - pstryknięta wczoraj:
383
Fajny efekt Ci wyszedł. Czyżby hdr ?
no bardzo fajne i przekaz wygląda tak: przyjechał chłop na pole samochodem i orze. po pracy zmieni filce i pojedzie do domu :mrgreen: .
Swoją drogą super hobby. Po co biegać po lesie bez celu tzn. tylko po to żeby się zmęczyć. A tak i zmęczony i pole zaorane.
Nr 382 – Zastanawiałem się, czego jest więcej na zdjęciu - pracy wizażystki, czy portretu ładnej kobiety i doszedłem do konkluzji, ze jednak jest to portret, który można zatytułować „Cyzelowanie urody”, ponieważ nie tyle jest w nim zbyt mało wizażystki, co widoczna jest dominacja pięknej buźki – oczu i ust. Na zdjęciu widzę udany kompromis ze światłem, ponieważ prawa strona twarzy została leciutko przysłonięta, co jest zbawienne dla portretowanej twarzy – światło nie jest absolutnie płaskie. Poza tym, jest to zdjęcie reporterskie i pokazuje pracę pani od makijażu, mimo, że nie widzimy twarzy, to widzimy skupienie w geście dłoni, ujęciu pisaka, w nachyleniu jej głowy w gotowości lewej ręki dzierżącej narzędzia, także w cierpliwej przychylności modelki. Tło jest szczęśliwie monochromatyczne prawie.
Nie będę pisał o niedostatkach, bo są po pierwsze drobne, po drugie mniej istotne na zdjęciu reporterskim.
Bardzo mi się podoba to zdjęcie, bardzo. Wielkie uznanie.
383 – Orka. Może być, scena warta zarejestrowania. Główne trzy obiekty, to zaprzęg z idącym za nim rolnikiem, drzewo i auto. Konne bronowanie i auto, zakonserwowana 19-wieczna technika i prawie postnowoczesność.
Czerwony kolor auta ożywia obraz. Niebo zhadeerowane na szaro jest wyjściem najmniej złym, lepszym od braku nieba. Szkoda, że drzewo jest w pionie z koniem – wyrasta troszkę z niego, ale to drobiazg. Dla mnie fotka poprzez czerwień auta oraz błękit dżinsów idącego za bronami dość beztrosko ogrodnika wydaje się być wypełniona optymizmem.
Lekkie podpalenie na brzuchu srokacza wynika z obróbki.
Pzdr, TJ
to nie chlop od orania przyjechal na pole, tylko rafal lecial swoja czerwona octavia (nonono..) do podkrakowskiej wsi. zobaczyl na polu chuchajace konie z przytwierdzonym do grzbietu drzewem, wiec zacisnal bloki, postawil woz na poboczu i wdal sie w fotografowanie.
jak zwykle - nie podoba mnie sie poswiata.
383 - nadaje się do OlyRulez do tematu "prawie jak..." jak padły ostatnio propozycje. :) Prawie jak reklama Śkody... :) fajne choć jak ktoś zauważył ta poświata faktycznie trochę rozprasza...
A co do niedoceniania fotografii ulicznej to faktycznie też to zauważyłem. Może powodem jest że po prostu trudno o dobre zdjęcie z tego tematu...? Nie sposób pstryknąć fotkę na byle deptaku. Tego typu fotografia to połączenie techniki, wyczucia i trafienia na ten jedyny moment... Więc pielęgnuj swoje hobby, bo robisz naprawdę fajne zdjęcia z ulicy. pozdrawiam
ps. Niektórzy - między innymi i ja :) - chętnie podglądają i próbują naśladowac...
mylisz sie, wg mnie po prostu robisz bardzo przecietne street fotoCytat:
przyczyny braku docenienia szukaj nie w kategorii ktora uprawiasz a raczej w poziomie swoich prac
street foto to nie zwykle pstryki na ulicach, dobre zdjecia street foto to esencja fotografii
spojrz chocby na http://codzienne.com/ i na linki tam podane
Pozdrawiam
382- piękna fota jeszcze piekniejszej kobiety, 383- ciekawe przestawienie tematu współczesnego drobnego rolnictwa które powoli odchodzi.
]Cytat:
Zamieszczone przez gary
Dzięki za linka - jest tam sporo świetnych zdjęć. Co do Twojej opinii na temat mojego street photo, to ja mam podobne zdanie ta temat Twojego fotografowania.
Różnica między nami jest jednak zasadnicza - dla mnie street photo to hobby, nie biorę za to kasy. Ty zaś próbujesz fotografować śluby za pieniądze z przeciętnym w mojej opinii skutkiem. Ja wstawiam foty do Internetu - mogą się podobać lub nie. I tylko tyle. Twoje foty są pamiątką z jednego z najważniejszych dni w życiu ludzi - ślubu. Nie chciałbym mieć takich pamiątek...
Pozdrawiam
Tymczasem świeża fota:
384
:D nie unoś się tak :)Cytat:
Zauważ nie nikogo nie zmuszam do zlecania mi zdjęć. Widocznie komuś się to podoba, skoro mam co robić. Także nie uważam, że moje zdjęcia są wysokich lotów. Jednak mylisz się sądząc ze foce śluby bez pasji, bardzo LUBIĘ to robić i zawsze bardzo się staram.
Pozdrawiam i wiecej luzu życzę :)
Gary, luzik. Nie unoszę się. Ot po prostu, Ty napisałeś co myślisz o moim foceniu, ja napisałem co myślę o Twoim :D . Przyjaciółmi od serca pewnie nie zostaniemy, ale niekoniecznie musimy sobie skakać do gardeł ;) .Cytat:
Zamieszczone przez gary
Tymczasem kolejna fota:
385
Gary,
Napisałeś:
W cytacie tym są dwa stwierdzenia - jedno postawione nie wprost, ze fotki Rafała są pstrykami. Otóż, swojej tezy nijak nie uzasadniłes, więc dla mnie jest ona czcza. Bo podanie galerii jako przykładu przeciwstawiającego dobre fotki złym zupełnie mnie nie przekonało.Cytat:
street foto to nie zwykle pstryki na ulicach, dobre zdjecia street foto to esencja fotografii
Zauważam jeszcze jedno, ze bardzo często dla oceny zdjęć jest uzywane słowo-wytrych - "pstryk" i to ma załatwiać sprawę, ma oznaczać, że zdjęcia są "zwykłe". Jeżeli nie jest podparte jakimś uzasadnieniem, to niesie ze sobą konotację negatywną, coś jak - "ty lamerze, jaki klawisz nacikasz, no jaki klawisz".
Drugie Twoje stwierdzenie - "dobre zdjęcia, to esencja fotografii" - bardzo to mądrze brzmi, lecz kto mi powie, co to jest esencja fotografii? Ja nie wiem, jak to się ma do zdjęć Rafała, zupełnie.
Wypadałoby napisać parę zdań więcej - przecież dokonałeś globalnej oceny twórczości Rafała, a dokonałeś tego zdawkowo.
Pzdr, TJ
Piszesz, że widocznie komuś sie Twoje zdjęcia podobają skoro zlecaja Ci ich robienie. To samo z Rafałem, mnie się jego foty bardoz podobają a Tobie nie muszą. pisząc, ze robi kiepskie street photo troche mnie obrażasz bo ja uważam, że są świetne. rzeczywiście jestem jeszcze laikiem i może moja ocena nie jest tak świadoma jak doświadczonego fotografa ale jest moja, odzwierciedla to co myślę i czuje na temat zdjęcia. poza tym weryfikacją wszelkich zdjęć nie jest porównanie z jakąś galerią (swoją drogą zdjęcia tam umieszczone też mi się podobają) ale oceny ludzi na forum a te jak widzisz w większości sa pozytywne więc może to Ty się mylisz?Cytat:
Zamieszczone przez gary
Aha fota nr 385 też mi sie podoba
Cytat:
Zamieszczone przez gary
gary a ja Cię do tej pory uważałem że faceta rozsądnego który nie zabiera głosu wtedy kiedy nie ma czegoś sensownego do powiedzenia...a tutaj bach, taka wtopa :)
krótko: street foto to najtrudniejsza do oceny kategoria bo nie da się jej zamknąć w żadne szablony, zdjęcie super tech. może być gniotem a zdjęcie fatalne tech. może być genialne, więc próba określenia całosci dorobku Rafała w jednym zdaniu, jest jak dla mnie cokolwiek śmieszne albo jest próbą dowalenia mu za coś o czym nie wiem i wiedzieć nie chcę...
a co do galerii do której nas odsyłasz...jakiś znajomy Cię prosił zebyś mu statystki wizyt na stronie poprawił??
Ja Ci Tadeuszu nie powiem, bo nie wiem. Gdybym wiedział, to pewnie nie bleblałbym w tej chwili na forum Olympusa, tylko popijał kwaśne winko na wernisażu moich prac w Nowym Jorku. :D . Podszczypując afroamerykańskie kelnerki...Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Radek, dzięki za ciepłe słowa. Tymczasem kolejna fota:
386
386 moze posluzyc za podsumowanie dyskusji o tworczosci Rafala. Jak dla mnie-swietne... To zdjecie pokazuje, ze Rafal bardzo duzo widzi i z wydawaloby sie elementow nieciekawych ulozyl bardzo interesujaca kompozycje.
Pzdr
no to chlopaki dali sobie po razie :)
gary troche (troche wiecej) przegiales-szczerze mowiac, to raczej nie pokusilbym sie o ocene czyjegos dorobku fotograficznego w ten sposob-bez wzgledu na to, czy ktos jest zawodowcem, czy tez amatorem-chociaz ma to tez znaczenie. rozumiem, ze czyjes foty moga ci sie nie podobac, ale zeby od razu stwierdzic, ze ktos uprawia "bardzo przecietne" focenie, hmmm, odwazne podejscie, ktore musialo spotkac sie z reprymenda :) jednemu pasi akwarium, innemu tylko rybki-w tej kategorii jestem w stanie zrozumiec ocenianie prac innych ludzi, ale bez uogolnien, typu "bo on robi lepsze"-w ten sposob rafal moze cie zripostowac-to wez pan aparat i zrob lepsze- i bedzie mial calkowita racje. jak na hobbyste, ktory pstryka dla przyjemnosci, a nie dla pieniedzy, rafal robi zdecydowanie dobre foty. moim zdaniem np serii "wydrwigrosze" nie powstydzilby sie zawodowiec i z czystym sumieniem moglby brac za to kase. jak kazdemu zdarzaja mu sie slabsze foty, jednak na ich podstawie nie smialbym wystawic mu oceny za caloksztalt jego prac- raz, ze jestem kompletnym skonczonym amatorem, a dwa, ze caly czas robi nowe foty :) aaaaa tam, wystarczy, bo zanudze wszytkich. pzdr
PS, to, ze nie kazde zdjecie rafala jest okraszone dziesiatkami komentarzy, nie znaczy, ze nikt ich nie oglada i ze sie nie podobaja :)
Bardzo interesująca jest ta fota. Fajny kadr i proporcje. Fajnie, ze B&W bo kolor troche zepsułby klimat. Kurcze ale nie pamiętam ale chyba Ty Rafał mówiłeś o tym, że nie lubisz B&W a jednocześnie robisz takie fajne foty w tych barwach. Ciekawie kończy sie linia trawy i ten mężczyzna siedzący na ławce. Ciekawośc skłania do zapytania kim jest ten człowiek. Nie wiem być może niepotrzebnie dorabiam ideologię... ale może ten mężczyzna zastanawia się nad esencją fotografii ;)
Gary, w zwiazku z Twoja wypowiedzia oceniajaca prace Rafala, mam kilka pytan, uwag i zastrzezen.Cytat:
Zamieszczone przez gary
1. Na ile znane sa Tobie obiektywne normy, kryteria, itd, ktore pozwalalyby Tobie rozumiec wartosc fotki?
Poniewaz jestem przekonany, ze nie odpowiesz na to pytanie w zaden sposob broniacy Twoich racji, to pytam – jakim prawem skazujesz nas na wysluchiwanie wylacznie subiektywnego skomlenia krytykujacego w miazdzacy sposob prace Rafala?
2. Czy osoba, ktora nie stac na zabranie glosu bardziej rozszerzone jak “gnioty”, itd. (nawet mi sie nie chce powtarzac ulubionych slow “znawcow”fotografii na forum Olka) maja prawo do jakiejkolwiek krytyki? Jak sie zastanowisz, to odpowiedz, ale tylko wtedy.
Pozdrawiam,
excel
Dziękuję za komentarze.
To nie ja. Uwielbiam BW, choć ostatnio mam okres kolorowy. Ale już mnie zaczyna to nużyć. Wracam do BW.Cytat:
Zamieszczone przez rrrradek
Kolejna fota z dzisiejszego wypadu:
387