Tak, jeśli ktoś się przesiada z PENa, zmienia system albo w ogóle kupuje pierwszy aparat, to jak najbardziej E-M10 II.
Wersja do druku
Tak, jeśli ktoś się przesiada z PENa, zmienia system albo w ogóle kupuje pierwszy aparat, to jak najbardziej E-M10 II.
Witam
Też mi się wydaje że wymiana z I na II poza przypadkiem gdy mamy nadmiaru gotówki nie bardzo ma sens.
Jednak zakup jako pierwszy (poważnie zastanawiam się nad zakupem aparatu typowo na wycieczki) aparat w mojej ocenie warto dopłacić do wersji II.
Pozdrawiam
Wczoraj dostałem do testów E-M10 II w zacnym zestawie 7-14 + 14-150 + 25. Będę miał co robić przez święta :)
Załącznik 164221Ja kupiłem E-M10 II jako drugi system. Chociaż pewnie z Nikona zrezygnuję ze względu na wielkość. Czekałem na jakieś body Olympusa z porządnym wizjerem.
Aż się doczekałem. Nie podobał mi się za bardzo zewnętrzny wizjer który można było podłączać do PENA albo EPL.
A ekranik to nie dla mnie przy robieniu zdjęć w słońcu.
Próbuję teraz obiektywu OM 100/2.8 na manualu poprzez przejściówkę. Robię z priorytetem przesłony.
Stabilizacja w body działa całkiem miło.
Zrobiłem zdjęcie kotka. Przysłona 8. Trochę mi się nie podoba brak szczegółów w białych partiach.
Można coś na to poradzić ? Czy to ograniczenie rozpiętości tonalnej w body ?
Możesz też zmienić tryb pomiaru światła na punktowy kierując go na białe partie. Tylko wówczas pewnie zajdzie konieczność rozjaśnienia cieni. Centralny ważony też powinien się lepiej sprawdzić od matrycowego. Zawsze warto, jak napisał epicure, obserwować histogram i wprowadzać ewentualną korektę ekspozycji.
Ok, dzięki. Wezmę to pod uwagę i poekperymentuję, bo faktycznie kompletnie nie zwróciłam na te rzeczy uwagi.
Słuchajcie, mam dwa pytania:
1) czy w korzystając z AF można włączyć jakieś powiększenie kadru, by przed zrobieniem zdjęcia upewnić się, ostrość jest tam gdzie trzeba?
2) czy jest możliwość szybkiego przejścia w podglądzie zdjęcia do powiększenia np. 10x i szybkiego powrotu do 1x?
Zaprogramuj powiększenie pod którymś z guzików FN. Po pół spuście ustawi ostrość w wybranym polu ostrości, a guzikiem FN przełączysz sobie na powiększenie. Ale chcąc wykonać zdjęcie i tak zacznie ustawianie ostrości od początku, a pewnie nie o to chodzi.
A to nie działa jak w wersji pierwszej? Podwójne puknięcie na podglądzie zdjęć, w wybrany obszar ekranu dotykowego powiększa i zmniejsza. Dodatkowo jednokrotne dotknięcie pokazuje suwak powiększenia. Jak ustawisz suwak na wybrane powiększenie, to później podwójne puknięcie będzie już pamiętało jak mocno powiększyć.