Kiedys wpadne w te strony:106:!:
Wersja do druku
Kiedys wpadne w te strony:106:!:
Wierzba fotogeniczna, dopracować musisz winiete widać przejścia i mi osobiście psuke to odbiór. Pierwsze troszeczkę za ciasne, niewiele ale wolałbym jednak trochę naprawdę trochę więcej przestrzeni z góry i z boków no i kadrowanie 3:2 wolę w większości krajobrazowych kadrów.
106 jak dla mnie :-)
Dzięki yamada za uwagi. Winieta o której wspomniałeś jest wynikiem zastosowania szarej połówki z miękkim przejściem. Może niepotrzebnie go użyłem w tym przypadku, ale teraz to już po pikusiu. Dzięki :) Zapraszam!
Dziwne że takie przejścia robi filtr, też używam szarej połówki i nie mam takich przeskoków tylko płynne przejście. Wygląda jak marna programowa winieta stąd moje wypowiedzi i tu i w galerii.
105, 106 i 107 podobają się choć na 106 i 107 kadrowałbym bardziej panoramicznie (mniej nieba)
Co do 104 mocno widoczne przejścia tonalne (gradienty) na niebie. Na pozostałych tez nieco, ale mniej. Nie sadzę aby powodem było użycie szarej połówki, raczej to wina (mz.) obróbki.
Mnie 104 i 106 najbardziej do gustu przypadły.
Sprawdziłem sporo swoich zdjęć, te widoczne przejścia tonalne występują przy założonym filtrze, przy czystym, błękitnym niebie, zamgleniu. Niepożądany efekt jest zauważalny już na RAWie, obróbka potęguje zjawisko.:|
Mogę wstawić RAW-a bezpośrednio do wątku?