Odp: Olympus PEN E-P5 - premiera
Kilka dni temu bawiłem się E-P5. Na nieszczęście w tym samym czasie miałem do dyspozycji E-M1, przez co PEN wydał się nieco plastikowy, mimo że jakości wykonania nie można mu odebrać. Ergonomicznie mi jednak nie poszedł - przyciski z tyłu tak samo mikroskopijne, jak w E-M5 i też wszystkie stłoczone w tym samym miejscu. Za to przełącznik 1/2 fajna sprawa.
a mnie ten przełącznik nie zachwycił... i druga rzecz z ergonomii - kciuk czesto zamiast na tylne kółko nastaw trafiał w pokrętło zmiany trybu fotografowania - ech, chyba bym zrozumiał brak wbudowanej lampy gdyby to pokrętło trafiło tam gdzie było w E-P1
A mnie ze wszystkich Olków najbardziej podoba się właśnie ten Pen - jak będzie okazja to postaram się go wypożyczyć na kilka dni. Ciekaw jestem AF, stabilizacji i matrycy z OMD.
B.podobają mi się właśnie te dwa pokrętła sterujące - prawie jak w K-5:)
Może kiedyś z GX1 na niego się przesiądę...
a może lepiej na GX7 przeskoczyć?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
no to pochwal się za ile i gdzie takie oferty są...
Odpowiem na zasadzie szkolnego zadania w szkole podstawowej :wink:
Jaś kupił sobie w kraju far, far away (na wschód) e-p5, 17mm/1.8 i vf4. Jak Jasio wróci do cholernie drogiej Europy (Zjednoczonej do tego) to jak sprzeda 17mm1.8 i vf4 to będzie miał e-p5 za ... bardzo bardzo małą kasę, prawie za ... :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
mnie E-P5 bardzo się podoba, owszem jest kilka rzeczy do poprawki ale ogólnie jest ok... no tylko że cena... nie stać mnie na aparat który z założenia miał być drogim i ekskluzywnym gadżetem... dlatego finalizuję powoli negocjacje x100s - mam tam dokładnie to samo co w podanym przez Ciebie zestawie tylko w bardziej zwięzłej formie zebrane
Dla 17mm nie warto kupować e-p5, ale ja nie kupił bym body z przyspawanym obiektywem po tym co wyprawia e-p5 z szkłami typu ZD7-14, S30/1.4 czy stary dobry wół roboczy ZD14-54. Do statycznych fotek rewelacjjesta, AF praktycznie w 100% celny.
AF e-p5 w porównaniu z e-pm2 jakiejś szalonej różnicy nie robi.
Ergonomia lepsza, ale jak ktoś nie ma kasy to spokojnie m2 lub pl5 może nabywać. Jak dla mnie ważny jest odchylany LCD.
Dwa kółka i przełącznik rewelacja.
Co do GX7, to faktycznie to bydle vf4 sterczące na e-p5 jest nieco denerwujące, ale jak dla mnie, póki co ważna jest współpraca ze starą szklarnią ZD.
PS1
Jakby się ktoś pytał, to e-p5 kupiony w normalnym sklepie, pudełko i zawartość wszystko nówka oraz podbita ogólnoświatowa gwarancja.
PS2
Inne aparaty są też tańsze niż u nas, ale taniość zestawu e-p5 przebija wszystko.
OMD-E-M5 też faja cena, nawet dla OlyJedi :wink:
Niektóre szkła Panasonica też są fajne, np 25mm1.4 około 1500PLN
mnie tam przyspawany obiektyw nie przeszkadza - przez długi czas używałem E-P1 tylko z 20/1,7 nie dlatego że nic innego nie miałem tylko dlatego że to bardzo dobre połączenie było... w razie czego i tak zostaje w zanadrzu coś z wymienną optyką na razie E-M5 a co w przyszłości to się zobaczy :)
---------- Post dodany o 14:48 ---------- Poprzedni post był o 14:47 ----------
a zakupu (i ogólnie pewnie ciekawego wyjazdu) gratuluję :)
Oczywiście, że każdym obiektywem (no prawie każdym) daje się robić fotki. Jasny, ekwiwalent 35mm, moim zdaniem, bardzo dobrze się nadaje do aparatu z jedną ogniskową na wyjazdy, choć czasami coś na szeroko i na b. wąsko się przydaje.
Na wyjeździe mam do dyspozycji zakres od ekwiwalentu 14mm do 600mm, każdy się do czegoś nadał, bardziej lub mniej. Jak się obrobię z robotą, to zdam fotorelację na forum. Uważam, że 12-40mm Olympusa lub 12-35mm Panasonic'a jest wystarczającym szkłem na 99% sytuacji. Znając siebie, pewnie skończy się na zamówieniu 12-40 lub poczekaniu na e-p7 z AF po fazie (o ile Olympus coś takiego ma w planach).
Przeleciałem wszystko od dechy do dechy o M5 i P5, mam mętlik w głowie :):). Preferuje fotograwie krajobrazu oczwiście tez rodzinne :).
Mam dylemat co kupić?????, dobrze widziane podpinanie różnych szkiełek, z tych dwóch napewno coś łykne :). Dzięki za rzeczowe krótkie wypowiedzi.
Pozdrawiam
Jeden pies... Albo wizjer i niższa cena, albo ciut lepsza ergonomia i fajniejszy dizajn.
Cytat:
Zamieszczone przez
ZYSKI
Przeleciałem wszystko od dechy do dechy o M5 i P5, mam mętlik w głowie :):). Preferuje fotograwie krajobrazu oczwiście tez rodzinne :).
Mam dylemat co kupić?????, dobrze widziane podpinanie różnych szkiełek, z tych dwóch napewno coś łykne :). Dzięki za rzeczowe krótkie wypowiedzi.
Pozdrawiam
a może panasonicowy GX7, fajny dizajn, wizjer a i cena lepsza niż E-P5