Odp: Sony RX1 - kompakt FF
To jest aparat dla zamożnych rosjan, ukraińców, a przede wszystkim azjatów. No, może arabów. Na pewno nie jest dla fotografów. Kupili byście wino, powiedzmy za 2 000€ ? Wątpię :-)
A Polska? Sami wiecie :-D
Wystarczy spojrzeć przez własne okno...
Czy czasem już się nie zwalają do Polski licznie powracający z zagranicy rodacy? ;-)
Przede wszystkim to aparat dla gadżeciarzy - i tych zamożnych, i tych średnio sytuowanych. Gadżeciarze mają to do siebie, że nawet jak nie mają pieniędzy, to i tak znajdą sposób na to, żeby nabyć drogą zabawkę. Oczywiście można być jednocześnie gadżeciarzem i dobrym fotografem, żeby nie było, że jedno drugie wyklucza. Wręcz przeciwnie, bardzo często idzie to ze sobą w parze.
W drugiej kolejności to aparat dla bardzo wąskiej grupy, która potrzebuje kompakta o jak najlepszej jakości zdjęć, niezależnie od tego, jak dużo trzeba za niego zapłacić.
dokładnie :-)
przypomniała mi się Nokia Sirocco :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Przede wszystkim to aparat dla gadżeciarzy - i tych zamożnych, i tych średnio sytuowanych. Gadżeciarze mają to do siebie, że nawet jak nie mają pieniędzy, to i tak znajdą sposób na to, żeby nabyć drogą zabawkę. Oczywiście można być jednocześnie gadżeciarzem i dobrym fotografem, żeby nie było, że jedno drugie wyklucza. Wręcz przeciwnie, bardzo często idzie to ze sobą w parze.
W drugiej kolejności to aparat dla bardzo wąskiej grupy, która potrzebuje kompakta o jak najlepszej jakości zdjęć, niezależnie od tego, jak dużo trzeba za niego zapłacić.
Witam !
Jak zastanowic sie ile to czasem ludzie wydaja kasy na aparaty i szkla i inne akcesoria aby miec wysoka jakosc zdjec to mozna
wszystko wysprzedac i miec jeden aparat.
Jak policzyc dobra puszke FF + wysokiej jakosci stalke to tez wychodza niemale pieniadze ;)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
C+
Czas otwarcia migawki: Autoprogram: 30" – 1/2000; preselekcja przysłony: 30" – 1/2000; preselekcja czasu migawki: 30" – 1/2000; ręczny: B, 30" – 1/2000
Widać idealny sprzęt na słoneczne dni. :mrgreen:
Trochę przy tym gmerali i podają w specyfikacji czas otwarcia migawki 1/4000. Co ciekawe tylko dociekliwi znajdą gwiazdkę i wyjaśnienie małymi literkami, że taka prędkość migawki jest osiągana dopiero po przymknięciu przysłony do f/5.6 Przy otwartej nadal jest 1/2000, ale wszelkie dane techniczne na optycznych czy fotopolisach podają w czambuł 1/4000. Trochę to nieuczciwe. Wszelkie porównania tego kompakta z pełnoklatkowymi lustrzankami posiadającymi prędkość migawki rzędu 1/8000 tracą sens.
Chwalą się pięknym obiektywem ze światłem 2.0 zupełnie nie do zastosowania w słoneczne, letnie dni. Żegnajcie wakacyjne portreciki z jakże modną papierową głębią ostrości :mrgreen:
Wiec toto miałoby mieć centralną migawkę? Fuji w X100 to chociaż filtr szary wbudowało
Filtr ND nakręcany na obiektyw i po problemie. D700 w słoneczne dni na f/1.4 też się nie wyrabiał z 1/8000s na natywnym ISO200.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Wiec toto miałoby mieć centralną migawkę?
Tak stoi w specyfikacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Tak stoi w specyfikacji.
a jakoś nie przyszło mi do głowy patrzeć do specyfikacji, niespecjalnie mnie ten aparat inspiruje - oglądałem tu i ówdzie zdjęcia z niego i nie podchodzą mi niestety... cena też jakaś taka dziwna, w sumie to nawet nie wiem po co do tego wątku zaglądam (chyba dla towarzystwa)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
aw sumie to nawet nie wiem po co do tego wątku zaglądam (chyba dla towarzystwa)
Poczytaj pierwsze posty w tym wątku, przynajmniej się pośmiejesz :D